Djokovics lenyomta Nadalt, ő a vébé királya

2013.11.11. 23:48 Módosítva: 2013.11.11. 23:59

Az év végét hibátlanul záró Novak Djokovics 6:3, 6:4-gyel legyőzte a világelső Rafael Nadalt az évzáró vébé döntőjében, így 1 óra 36 perc alatt megvédte címét. Nadal hosszú kihagyás után visszatérve világelsőként zárja az évet, de a szezon végén egyértelműen Djokovics volt a legjobb, hihetetlen formában teniszezett.

A 2013-as szezon vitathatatlanul két legjobb játékos összecsapásán Djokovics sem játszott csúcsformában, de összességében nagyon biztosan irányított a szinte végig szenvedő Nadal ellen, aki sorra ütötte a tízcentis outokat, és nem tudott igazán magára találni.

Djokovics bekezdett az elején, Nadal pedig feszülten lépett pályára. A szerb rögtön három bréklabdához jutott Nadal első adogatójátékánál, és előnybe is került. A spanyol két kettős hibával újabb bréklabdához juttatta ellenfelét, de végül sikerült fordítania, és egyre jobb lett. Djokovicsot megzavarta a spanyol feltámadása, két bréklabdát még hárítani tudott, de a harmadikba már belehibázott. 4:0 helyett hirtelen 3:3 lett, Djokovics pedig sorra ütötte a ki nem kényszerített hibákat.

Nadal játéka azonban továbbra sem állt össze - mindössze három nyerőt ütött az egész szettben -, újabb két kettős hibával újabb két bréklabdához juttatta Djokovicsot, és csak az egyiket tudta nagy szervával hárítani. Több néző már állva tapsolt, miután Djokovics a meccs labdamenetét nyerve hatalmas üvöltés mellett megcsinálta a bréket. Nadal nem adta könnyen a szettet, egy csodás labdamenetben fordulásból ütött fonák lecsapást, de Djokovicsnak egy hálóról védhetetlenül pattanó labda is segített. A szerb végül ellentmondást nem tűrően, ásszal fejezte be a játszmát.

Nadal a második szett elejére sem tudott magára találni, rögtön 0-30-cal indult, de itt még sikerült megnyernie zsinórban négy pontot. A következő szervájánál azonban megint három bréklabdával indult Djokovics, amiből kettőt még elrontott, de az utolsónál már beütött egy fantasztikus returnt, ami megpecsételte Nadal sorsát.

Nadalnak sikerült még bréklabdákat hárítania egy következő adogatásánál, azonban Djokovics nagyon magabiztosan hozta a saját adogatásait, nem nagyon volt esélye visszajönni a spanyolnak. Nadal a meccsben maradásért adogatva is bajba került, de hirtelen egy magasabb fokozatra kapcsolt, és nagy „Vamos!" kiáltással fordította meg a gémet.

Mindent megpróbált az utolsó játékban is, pazar elütéssel hárított egy meccslabdát Djokovics adogatásánál is, azonban a szerb gyorsan bevágott egy ászt, mielőtt még nagyon reménykedni kezdhetett volna. Az újabb meccslabdánál is keményen támadott Nadal, de a szerb mindent kivédekezett, és végül kicsúszott a spanyol egyik tenyerese.

Az év Nadal elképesztő visszatéréséről szólt, azonban a spanyol nem tudta megkoronozáni vébégyőzelemmel a szezonját, így továbbra is hiányzik a gyűjteményéből az évzáró torna. Az év közepén motiválatlannak tűnő Djokovics ugyanakkor nagyon felszívta magát a szezon végére, zsinórban 22 meccset, négy tornát nyert, a US Open döntője óta nem kapott ki. Két 1000-es verseny mellett harmadszor nyerte meg a vébét is, ő fejezte be legjobb formában 2013-at. Már csak a Davis-kupa vár rá, ahol szintén esélye van a szerbekkel a címvédésre.