A katonaságot is ellógta a tenisz miatt

2013.12.02. 21:44

A keddi budapesti Tennis Classics felvezetőjeként, vicces ki kicsodával mutatták be a résztvevőket. Taróczy Balázs versenyigazgató a legnagyobb név, David Ferrer pótlásáról is beszélt.

A hétvégén derült ki, hogy a négyes tornáról visszalépett a világranglista harmadik helyezettje, David Ferrer. Taróczy elmondta a spanyol edzés közben szenvedett sérülést, és orvosa megtiltotta neki a versenyszerű játékot. A versenyszerű most fontos kitétel, mert idén először tényleg tétre menő versenyt szerveznek, nemcsak egyszerű gáláról van szó. Taróczynak a tavaly induló Janko Tipszarevics javasolta, hogy tegye valamivel izgalmasabbá a tornát, és a versenyigazgató más teniszezőket is kikérdezve megvalósította az ötletet. Két elődöntőn és döntőn izgulhatnak a nézők. Hogy időben vége legyen a versenynek és ne készüljenek ki a játékosok a pár órán belül rendezett két meccstől, az elődöntők kilenc nyert game-ig mennek. A döntő azonban már lehet kétszettes is.

Ferrer helyére a francia Gaël Monfils ugrott be, két évvel ezelőtt már járt itt és meghívását az is könnyebbé tette, hogy szerdán amúgy is Jo-Wilfried Tsongával játszik majd Pozsonyban. Monfils a német Tommy Haasszal mérkőzik, míg a másik ágon a világranglista tizedik Tsonga a világrekorder ütőtörőnek beharangozott Markosz Bagdatisszal játszik. A ciprusi egyszer egy percen belül négy ütött is tönkretett.

Azért a mókafaktor sem veszik ki a versenyből, az öregfiúk, Mats Wilander és Pat Rafter meccse nem valószínű, hogy vérre megy. Bár Rafter a Eurosport szakkommentátoraként is dolgozó Wilandernek odaszúrt viccesen: „Megverem majd ezt a vénembert." A svéd nem ijedt meg, közölte, idén százszázalékos, eddigi egyetlen meccsét megnyerte.

Ha a szenior meccsen nem is, a páros mérkőzésen önfeledt lesz a bohóckodás, a két öreghez majd az elődöntők vesztesei csatlakoznak a trükkös ütögetéshez.

A Tennis Classics sajtótájékoztatóján a versenyzőket arra kérték, hogy néhány papírra írt információból találják ki, melyikük lehet, akiről szó van. Arra például, hogy ki az, aki az U16-os és U18-as French Opent is megnyerte nem érkezett egy ideig határozott tipp. Azokat a versenyzők sem tartják számon úgy, mint a Grand Slam-sikereket. Persze kiderült, Mats Wilanderről van szó, de ő az, akit felmentették a katonai szolgálat alól is, csak azért, hogy a teniszre koncentráljon. Meg is hálálta, még abban az évben GS-döntöt játszott. Monfils erre nevetve közölte, nagyon sajnálhatja Wilander, hogy kimaradt a katonáskodásból, mert ő például ugyan csak két napig volt katona, de ilyen rövid ideig is nagyon élvezte. Az is kiderült, hogy Haas az, aki Wilanderen kívül már mindenki mással meccselt ATP-tornán.

Az, hogy mennyire tudnak most magas szinten játszani a teniszezők, kérdéses, mivel nem ugyanabban a felkészülési fázisban vannak. Monfils a fizikai alapozást szakította meg, Haas a hosszú szezon után pihent egy nagyot, csak egy hete edz, Bagdatisz viszont rossz szezonja után hamarabb kezdte meg a felkészülést, előrébb járhat a többieknél.