Van olyan trükk, amit elő tudok húzni

2013.12.03. 12:19 Módosítva: 2013.12.03. 12:19

David Ferrer visszalépésével Jo-Wilfried Tsonga lett a budapesti Tennis Classics legmagasabban jegyzett játékosa. A világranglista tizedik francia egy nem túl jó szezon után próbál meg jövőre feljebb lépni.

Tsonga először jár a Tennis Classicson és Budapesten is, amikor hétfőn beszélgettünk vele, még semmit nem látott a városból, csak egy edzőpályát, de reményei szerint azért szét is tud nézni majd. A magyar teniszt nem annyira követi, de a Franciaországban edző Fucsovics Mártont azért ismeri.

Azt mondta, a szezonvégi minitornákat nem lehet egyszerű gálának felfogni. „Komolyan vesszük ezeket is, arra is jók, hogy azokat a technikákat fejlesszük, amikre majd a nagy tornákon szükség van. Persze azért, ha van mód rá, hülyéskedünk is egy kicsit."

Tsonga egy nem túl kiegyensúlyozott szezonon van túl, legnagyobb sikere idén az volt, hogy elérte a Roland Garros elődöntőjét, de aztán egy sérülés miatt alig játszott. „Amikor játszottam, jól játszottam, de a sérülésem megölt, anélkül talán jobb helyen végeztem volna a ranglistán, bár tizedik hely így nem volt olyan rossz. Jövőre azért feljebb fogok lépni."

A Roland Garroson Tsonga Roger Federert is legyőzte, és ezzel ő Rafael Nadal mellett ő az egyetlen, aki a svájcit a francia GS-en és Wimbledonban is megverte. „Büszke vagyok erre, tudom, hogy kevesen képesek őt legyőzni, ez a siker, már kitörölhetetlen része a karrieremnek, de nagyon remélem, hogy nem ez volt életem utolsó nagy gurítása. Ennél nagyobb eredményekre is vágyom."

Tsonga azért így is kisebbfajta legenda, nem sok játékos mondhatja el magáról, hogy már megverte a korszak „négy nagyjaként" emlegetett teniszezőit, Federert, Nadalt, Djokovicsot és Murray-t is.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Djokovics vagy Nadal dominál majd a következő szezonban, nevetve adott gyors választ: „Egyikük sem, én leszek majd, aki uralja a mezőnyt."

Federert sem írná le. „Sosem lehet tudni, hogy miből tudnak még erőt meríteni az ilyen típusú játékosok. Újra magas szinten teniszezhet majd, remélem, hogy visszatér oda, de azt is, hogy így is gyengébb lesz nálam."

Tsonga a Tennis Classicon a ciprusi Markosz Bagdatisszal kezd majd az elődöntőben, mindketten képesek látványos, közönségszórakoztató játékra egy sima meccsen is, a francia akár vetődéseket is bemutathat. Kérdeztük is, hogy készült-e valami különlegessel a tornára. „Külön nem gyakoroltam semmi trükköt, de azért van mit elővenni a tárból" – mondta.

Elvileg Tsonga a meccs esélyese, a világranglistás helye és a korábbi eredmények is ezt igazolják. „Bagdatiszt elég jól ismerem, már juniorként is együtt versenyeztünk. Felnőttként kétszer-háromszor játszhattunk egymással, ha jól emlékszem, meg is nyertem azokat a meccseket."

A budapesti Tennis Classics másik elődöntőjében Gael Monfils és Tommy Haas meccsel majd. A győztesek a döntőben küzdenek, a vesztesek beszállnak egy párosra a külön bemutatómeccset is játszó szeniorokhoz, Patrick Rafterhez és Mats Wilanderhez.