Wawrinka kilépett Federer árnyékából

2014.01.23. 14:22

Az éveken át Roger Federer mögött csak második számú svájci, Stanislas Wawrinka felnőtt a legnagyobbak mögé. 6:3, 6:7, 7:6, 7:6-ra legyőzte Tomas Berdych-et, és ezzel bejutott élete első Grand Slam-döntőjébe az Australian Openen.

Federeren kívül először jutott svájci férfi teniszező egy Grand Slam-döntőbe. A címvédő Novak Djokovicsot kiütő Wawrinka kemény szervacsatákba bonyolódott Berdych-kel. A cseh egyszer bukta el a szerváját az első játszmában, egyébként mindketten hozták az adogatásaikat.

A második szett végén Berdych legjobb teniszét húzta elő a tie breakben, nyomás alatt tudta tartani Wawrinkát az alapvonalról megütött bombákkal. Mindketten elképesztő koncentráltan mentek előre a harmadik szettben, ahol Berdych mindössze négy pontot bukott saját adogatás mögött a rövidítésig. Ott azonban két kettős hibát is ütött, míg a svájci lecsapott a lehetőségre.

A negyedik játszma végén megint a kettős hiba kísértette Berdych-et, és ugyan Wawrinka is ütött egyet első meccslabdájánál, de a másodikat már megcsinálta.

A történelem első svájci-svájci Grand Slam-döntőjére is van esély, Federer ugyanis pénteken Rafael Nadal ellen játszik a második, hatalmas csatát ígérő elődöntőben. „Popcornnal a kézben fogom megnézni a meccset holnap. Két napom van kiélvezni a győzelmet, és felkészülni életem első Grand Slam-döntőjére" – mondta Wawrinka mosolyogva régi barátja, és edzőpartnere elődöntőjéről.

Eredmény, elődöntő:

férfiak:

-------

Wawrinka (svájci, 8.)-Berdych (cseh, 7.) 6:3, 6:7 (1-7), 7:6 (7-3), 7:6 (7-4)

nők:

----

Li (kínai, 4.)-Bouchard (kanadai, 30.) 6:2, 6:4

Cibulkova (szlovák, 20.)-A. Radwanska (lengyel, 5.) 6:1, 6:2