Wawrinka Nadalt legyőzve felért a csúcsra

2014.01.26. 13:32 Módosítva: 2014.01.26. 13:35

A meccset az élete formájában kezdő Stanislas Wawrinka 6:3, 6:2, 3:6, 6:3-ra legyőzte az Australian Open döntőjében a világelső Rafael Nadalt, első Grand Slam-győzelmét aratta. Eddigi 12 meccsükből még szettet sem tudott nyerni Nadal ellen, mostani győzelmével viszont már hétfőtől ő a 3. a világranglistán, nem mellesleg pedig régi barátját, Roger Federert is megelőzte.

Wawrinka jobb formában nem is nagyon kezdhette volna a meccset, második szervák után is leütötte Nadalt a pályáról, de kell pillanatokban ászokat is behúzott, nyoma sem volt idegességnek. Nadal ellenben nem kezdett jól, ráadásul tanácstalannak tűnt a svájci szép és biztos megoldásaival szemben. A meccs alakulását vezérszurkolókkal tűzdelve itt olvashatja vissza percről percre>>>

Wawrinka 2:1-nél elvette Nadal szerváját, és esélye volt az 5:1-hez is, de azt a játékot végül megfordította a spanyol. Nadal próbált fogást találni a svájcin, de hiába volt három bréklabdája, amikor Wawrinka a szettért szervált, mindegyikbe belehibázott. Wawrinka így megnyerte élete első játszmáját Nadal ellen. Sokatmondó, hogy szinte ugyanannyi ki nem kényszerített hiba mellé kétszer annyi nyerőt ütött a svájci.

Nadal rögtön bajba került a második játszma elején is, szorult ki a labdamenetekben, semmire bukta el a szerváját. Wawrinka 2:1-es vezetésénél aztán egy rontás után fájdalmas arccal rándult össze Nadal, a pályán kívüli ápolást kért a hátára. Több néző még fütyülve fogadta, amikor visszaérkezett, de csakhamar kiderült, hogy meglehetősen komoly sérülésről van szó.

A svájcit nem zavarta meg a néhány perces kényszerpihenő, és Nadal sérülését is kezelni tudta fejben, egy ilyen helyzet ugyanis általában az ellenfelet is megzavarja. Nadal ezen a ponton nagyon szenvedett, nem tudott mozdulni sem labdákra, az adogatásánál nem ugrott fel. Nem szokta feladni a mérkőzéseit, de itt nagyon benne volt ennek a lehetősége is a levegőben. Két játszmalabdát még hárított saját adogatásánál, de saját szervából már megszerezte a kétszettes előnyt Wawrinka.

A harmadik szett elején azonban több kihagyott lehetőség, és megfordított Nadal-adogatójáték után végül a svájci megzuhant, elbukta a szerváját. Nadalnál kezdett hatni a kapott kezelés, láthatóan egy fokkal jobban mozgott, és veszélyesebb is lett, azonban elsősorban az volt a probléma, hogy Wawrinka nem volt egyben fejben, elkezdte elcsapkodni a labdákat, a korábbi türelmes játéknak nyoma sem volt már. Sokadszor jutott el 15-40-ig Nadal adogatásánál, de brékelni nem tudott, így a spanyol sérülten is hozta a harmadik szettet.

A negyedik játszmára azért előbb összerakta a saját adogatásait a svájci, majd egyre inkább felvette az egy szettel korábban elvesztett fonalat, és már érett, hogy előnybe kerüljön. 3:2-nél sikerült is kiharcolnia a bréket, utána viszont borzasztó adogatójátékkal, semmire bukta el rögtön a sajátját. Ez azonban nem maradt már benne a fejében, 4:3-nál újból elvette Nadal szerváját, és az utolsó gémben hihetetlen koncentráltan, semmire nyerte meg a meccset.

tag-reuters (4)
Fotó: Bobby Yip

Wawrinka mosolyogva emelte a magasba a Pete Samprastől átvett trófeát, de Nadal sérülésének árnyékában csak visszafogottabban ünnepelte a hatalmas eredményt. A svájci elmúlt másfél évben végzett munkája beérett, a játéka már korábban is megvolt a legnagyobb ellen is, de fejben rendre alulmaradt a fontos pillanatokban. A tavalyi 8. hely után azonban mostantól már ő a 3. a világranglistán is.

Az éveken át Federer mögött csak második számú svájci egyértelműen felnőtt a legnagyobbak mögé. A legnehezebb úton nyerte meg az Australian Opent: a címvédő, és ranglista második Novak Djokovicsot és a világelső Rafael Nadalt – köztük pedig még Tomas Berdych-et is – verte a trófeáig vezető úton.

A döntő előtti meccseken a kezén kisebesedett vízhólyaggal is küzdő Nadal nem tudta még befogni a mostani vereséggel Sampras 14 Grand Slam-győzelmet számláló volt rekordját. Azonban így is hatalmas előnnyel vezeti majd a világranglistát, mivel tavaly még sérülés miatt ki kellett hagynia az Australian Opent.

A 2005-ös Roland Garros óta egyedül Juan-Martin del Potro tudott (a 2009-es US Openen) Grand Slamet nyerni a nagy négyesen, Nadalon, Djokovicson, Federeren és Andy Murray-n kívül, most Wawrinka szakította meg újra a sorozatukat.

Eredmény, döntő:

Wawrinka (svájci, 8.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3