Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Wawrinkát isteníti a svájci sajtó

2014.01.27. 14:34

Nagy terjedelemben és hatalmas lelkesedéssel számolt be a svájci sajtó Stanislas Wawrinka melbourne-i diadaláról, az ausztrál nyílt teniszbajnokság megnyeréséről. Mint több helyütt rögzítették, a szerény hős először lépett honfitársa, Roger Federer helyére.

A Le Matin egyszerűen óriásnak minősítette Wawrinkát, a polgármestere által vasárnap Stan-Barthélémyre átkeresztelt Saint-Barthélémy lakóját. Terjedelmes összeállításának részeként az újság aláírt poszterrel is kedveskedett az olvasóinak.

A Neue Zürcher Zeitung, amelyben a szakíró emlékeztetett arra, hogy bolondnak tartották volna azt, aki bő egy éve azt mondja: Wawrinka ilyen rövid időn belül Grand Slam-tornát nyer. A szerző szerint Wawrinka kilépett Federer árnyékából, ennek nyomán pedig marketingértéke jelentősen emelkedni fog.

„Wawrinka olyan, csak kevés sportolóra jellemző, népszerű értékeket képvisel, mint a megbízhatóság, a munkaszeretet és a szerénység” - ezt már a Tages Anzeiger írta. - "A munka, a bátorság és az alázat diadala" volt a melbourne-i a lap értékelése szerint, amely kiterjed arra is, hogy "nagy bajnokra jellemző tulajdonságokat csillogtatott" Wawrinka, aki korábban előszeretettel mutatkozott be úgy: "a svájci, aki veszít".

A "24 heures" arra hívta fel a figyelmet, hogy Wawrinka soha sem akart Federer helyébe lépni, "csak a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára pályázott". Az újság szerint Roger Federer igazi bajnok, de Wawrinka még nála is követendőbb példa lehet az ifjúság számára.

„Mindazok, akik meg akarják érinteni a napot, anélkül hogy megégetnék szárnyaikat, megtalálták a vezérlő csillagukat. Stanislas Wawrinkának hívják. A Saint-Barthélemyből való vaudi játékos hétköznapi bajnok, akit (...) a józan ész vezet. A türelem, a munka tisztelete, az alázat - ezek azok a leckék, melyeket jól bevésett az tudatába.”

A francia nyelvű sajtó a lojalitását is kiemeli, emlékeztetve arra, hogy Federer mindig vonakodott pályára lépni a Davis Kupa első fordulójában, Wawrinka viszont friss melbourne-i bajnokként is ott akar lenni a hétvégén Újvidéken, a szerbek elleni összecsapáson.

A melbourne-i fináléban a spanyol Rafael Nadalt négy szettben legyőző Wawrinka a harmadik, míg Federer a nyolcadik a legfrissebb nemzetközi rangsorban.