Németországot még mindig elkerüli Szeles

2014.02.04. 21:20

„Hatalmas volt az érdeklődés, hogy az egyik legismertebb magyar sportoló, Szeles Mónika végre hivatalosan is Magyarországra jöjjön, és népszerűsítse a teniszt. Egy ismerősöm, aki közel lakik ahhoz a budai lakóparkhoz, ahol neki is van lakása, többször is összefutott már vele és ilyenkor mindig jó kedélyűen beszélgetnek a teniszről. Nem lehetett más a dolgunk, minthogy ezrek láthassák őt itthon. A magyar tenisz napján ezt bárki megteheti a Syma csarnokban szombaton” - mondta az Indexnek az egyik ötletgazda, dr. Pákay Péter, a hazai szövetség elnökségének tagja.

Hozzátette gyorsan, az Amerikában élő egykori topszázas játékos, Noszály Sándor nélkül mindez nem jöhetett volna létre, mert már korábban is voltak próbálkozások, hogy Budapestre jöjjön, de valahogy mindig zátonyra futott a terv.

„Ő volt a legfontosabb kapocs, köszönet neki. Remek kapcsolatban van Mónikával, de ennyi nyilván nem lett volna elég, meg kellett még egyezni az IMG menedzserirodával, amelyik nemcsak aktív korában képviselte az érdekeit, hanem pillanatnyilag is. Mivel Magyarországról volt szó, nagyon jól alakultak a tárgyalások. A bokája megsérült nemrégiben, ezért egyéni teniszt már nem vállal, de párosozni még szokott. Akár erre is sort keríthetünk majd egy másik alkalommal. Most azonban a gyerekkel való kapcsolat a fontosabb, hogy kedvet csináljon nekik ehhez a gyönyörű sportághoz” - nyilatkozott Pákay.

Pákay egyébként Zamárdiban találkozott Szelessel jó néhány éve egy házibuliban.

„Krasznai Zoli barátom sokáig az edzőpartnere volt, olyan jó viszonyban álltak, hogy a gyerekeinek ajándékokat is szokott küldeni. Mónika közvetlen ember, rendkívül szimpatikus, ezért is fontos, hogy végre közelebbről megismerhessük őt.”

Pákay úgy gondolja, Szeles legjobb éveit vette el az őrült német támadója Hamburgban, 1993-ban, még több jelentős torna győzelem és Grand Slam-győzelem kerülhetett volna a neve mellé.

„Németországgal továbbra is fagyos a viszonya, mert az IMG például azt a repülőjegyet, amelyiken düsseldorfi átszállás lett volna, hogy hozzánk repüljön a magyar tenisz napjára meg sem mutatta neki, biztosak benne, hogy továbbra sem teszi be a lábát az országba.”

Az újvidéki születésű Szeles 12 évesen került Nick Bolettieri akadémiájára, 15 évesen nyerte meg első nemzetközi tornáját Houstonban. (Chris Evert volt az ellenfele, egy maradandó labdamenetet itt nézhet meg.) Legnagyobb győzelmének az 1990-ben megnyert Roland Garrost tartja, akkor 16 éves volt.

Összesen kilenc Grand Slam tornát nyert. 1993-as támadása után már csak egyszer nyert.