Felminősítették a magyar teniszt

2014.04.02. 10:06

A Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát, Richter Attilát beválasztották a Tennis Europe (Európai Tenisz Szövetség) kilencfős elnökségébe a hétvégén a tisztújításon. A 49 tagból álló szövetség 38 tagjának összesen 98 képviselője gyűlt össze Szófiában.

A Tennis Europe a Nemzetközi Tenisz Szövetség legerősebb regionális szervezete, amely képviseli az európai érdekeket a Nemzetközi Szövetség felé.

„Diplomáciai szempontból ez óriási eredmény nekünk”- mondta Richter. „Újra fel tudtunk kerülni a tenisz nemzetközi térképére. Hatalmas siker, hogy a hétvégén megszavazták kérvényünket, C nemzetből B nemzetté lépünk előre” - tette hozzá.

A nemzeteket a méretük, gazdasági fejlettségük, létszámuk, eredményük és koncepciójuk alapján súlyozza a szövetség. A, B és C tagsági kategória létezik, amely 3, 2 vagy 1 szavazatot jelent. A magasabb kategóriába sorolással természetesen az elismerésen túl olyan gyakorlati előnyök is járnak, mint több versenyrendezési jog az utánpótlás versenysorozatban, ami a magyar fiataloknak komoly előnyt jelent a pályafutásuk kezdetén, illetve a szülőket is tehermentesíti valamelyest, hiszen nem kell annyit utazni. 

„Nagyon felemelő érzés volt, hogy a közgyűlésen a felszólalásom után egyhangúlag szavazták meg Magyarország egy osztállyal feljebb való besorolását. Olyan nemzetekkel kerültünk így egy szekcióba, mint Szerbia, Horvátország vagy Románia”- tájékoztatott a főtitkár, akit a francia teniszelnök kért fel, hogy induljon az elnökségi tagságért.

Az elnökség legutóbbi magyar tagja Taróczy Balázs volt a kétezres évek elején. 

A tagság döntött arról is, hogy Magyarország rendezheti az U16-os lány csapat Eb-döntőt, amelynek megnyerésére idén nagy esélye van a Stollár, Gálfy, Udvardy összetételű csapatnak.

„A rendezési jogot a csehek és a törökök elől nyertük el, ez hatalmas siker. A versenyt a kezdetek óta Svájc rendezte, ez lesz az első alkalom, hogy más ország esélyt kap. A szövetség pályázatot írt ki a rendezésre, amelyet a Park Teniszklub nyert meg, így 2014. augusztus 4-6 között Budapesten fognak küzdeni a csapatok az Eb-kupáért az MTK pályáin” - összegzett.