Viola
-5 °C
-2 °C

Nadal drámai végjátékban nyerte a Roland Garrost

2014.06.08. 20:24 Módosítva: 2014-06-08 20:33:35

A világelső és salakkirály Rafael Nadal fordulatos, drámai végkifejletbe torkolló meccsen győzte le 3:6, 7:5, 6:2, 6:4-re a ranglista második Novak Djokovicsot a Roland Garros döntőjében, amin többek között a világelsőség sorsa is múlott.

A 3 óra 31 percig tartó döntőn a legjobbjához sokkal közelebb játszó Nadal a meccs felétől dominált igazán, a végén pedig sérüléssel küszködve is győzni tudott. Djokovicsból hiányzott az igazi tűz, de így is sokszor nagyszerű játékkal nehezítette meg az immár kilencszeres Garros-bajnok spanyol dolgát. A mérkőzés alakulását itt olvashatja vissza percről percre>>>

Mindketten nagyon koncentráltan kezdtek, de Djokovics volt az agresszívabb, és jobban tudta használni a meccs elején még vizesebb pályát, miközben Nadal a szett végén fontos helyzetekben hibázott egyszerű tenyereseket. Végül az döntött, hogy ugyanazt a szituációt hogyan tudták megoldani: Nadal két bréklabda hárítása után mégis elbukta a szerváját, míg Djokovics szintén bajba került a szettért adogatva, de csak behúzta a játszmát.

A második játszmában láthatóan gyorsult a pálya, Nadal pedig elkezdett dominálni. 3:2-nél nagy küzdelemben brékelte Djokovicsot és bemutatta az első ökölrázását is a meccsen, ehhez képest azonban rögtön a következő adogatásánál két bréklabdához juttatta kettős hibával Djokovicsot, és rá nem jellemző módon azonnal el is bukta az előnyét. A végén viszont megint Djokovics fogyott el: egyszer megoldotta a szettben maradást, utána viszont kettős hibával, ki nem kényszerített hibával adott lehetőséget a spanyolnak, aki le is csapott rá.

A harmadik szett elején Nadal ellenállhatatlan volt, minden bejött neki, miközben Djokovics kissé hitehagyottnak tűnt. Rögtön el is vette az adogatását a spanyol, és már öt játékot nyert zsinórban, mire 3:0 után a szerb is feliratkozott az eredményjelzőre a harmadik játszmában. Djokovics próbált megint az első szettben látotthoz hasonlóan támadóan játszani, de a bréklabdákat hárította Nadal.

Egy 12 percig tartó játékban hiába próbált meg mindent a szerb, aki egy ponton dühösen a földhöz vágta az ütőjét is. Végül aztán 5:2-nél 40-15-ről bukta el sorozatos rontásokkal az adogatását újból Djokovics, a magabiztosan teniszező Nadal pedig így már szettelőnybe került.

A negyedik szett elején úgy tűnt, hogy Djokovics gondjai voltak a frissítéssel is, csak idő kérdése volt, hogy Nadal megszerezze a vezetést. 3:2-nél brékelt a spanyol, és a kezében érezhette a meccset. Ehhez képest váratlanul több jel is arra utalt, hogy megfájdult a háta. Komoly gondjai voltak az adogatásaival és lecsapással is a következő szervajátékban, így Djokovics ki tudott egyenlíteni.

Egy esetleges döntő szettben már jó esélyei lehettek volna Djokovicsnak, azonban Nadal mindent beleadott, szinte összeszorított foggal, de hozta a következő adogatását. Végül Nadal kitartott, miközben a szerb nem bírta a végét: 30-0-vel indult a meccsben maradásért adogatva, de többször is hibázott, majd pedig bekiabálás közepette kettes hibával bukta el az adogatását.

Különösen érzelmesen alakult a vége, így Djokovics is könnyekkel a szemében mosolygott, ahogy a közönség vastapssal vigasztalta és ismerte el teljesítményét. Nadal is könnyeivel küszködve hallgatta a spanyol himnuszt, borzasztóan meghatódott kilencedik győzelme után. Mindketten hatalmas tapsot kaptak, és franciául is szóltak a nézőkhöz.

„Fantasztikus dolog és nagyon megható, főleg egy olyan Australian Open után, ahol a hátam hátráltatott. Ma visszakaptam a tenisztől azt, ami ott történt. Felejthetetlen élmény itt játszani, mindenkinek köszönöm!" – mondta a meccs végén Nadal, utalva az év első Grand Slamjének döntőjére, ahol sérülés is hátráltatta a győztes Stanislas Wawrinka ellen.

Egészen elképesztő, de Nadal és Djokovics már 42. meccsüket játszották, az Open-érában még nem találkozott egymással ennyiszer két játékos. Nadal nyerte a 2013-as US Opent, azóta ugyanakkor négyszer is kikapott Djokovicstól, aki a római felvezető salaktornán is 4:6, 6:3, 6:3-ra legyőzte a spanyolt a döntőben. Ráadásul Nadal salakszezonja sem alakult ezúttal tökéletesen, többször is kikapott, a Roland Garroson mégis megint felért a csúcsra.

Eddig is egyértelmű volt, hogy Nadal a salak királya, de egyre távolabb kerül attól bárki, hogy egyszer utolérje esetleg a teljesítményét. Az elmúlt tíz tornából kilencszer nyert, azóta csak egy mérkőzést veszített el – 2009-ben, Robin Söderling tudta legyőzni egyedül Párizsban. Összesen 14 Grand Slam-győzelmével pedig beérte Pete Samprast, és közelebb került Roger Federer 17 GS-et számláló rekordjához.

Eredmény:

férfi döntő:

Nadal (spanyol, 1.) - Djokovics (szerb, 2.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!