Jól ráijesztettek Federerre és Djokovicsra

2014.07.02. 21:31

Roger Federer nyerte a svájciak házibajnokságát, miután 3:6, 7:6, 6:4, 6:4-re legyőzte honfitársát, az idei Australian Open-bajnok Stanislas Wawrinkát. A világranglista második Novak Djokovics dolgát a horvát Marin Cilic nehezítette meg, csak döntő szettben tudott továbmenni a szerb Grand Slam-bajnok.

Federerék mérkőzésén Wawrinka azonnal lerohanta a 17-szeres GS-bajnokot, szórta a nyerőket, minden bejött neki. Federer viszont kicsit megilletődötten kezdett, 2:1-nél rögtön el is bukta az adogatását. Federer 4:2-nél eljutott ugyan bréklabdákig, de Wawrinka folyton legyorsította, egyszerűen nem ért oda lábbal az ütéseire a 33 évhez közeledő svájci.

A megnyert első szett után a másodikban is folytatta menetelését Wawrinka, de ezen a ponton már Federer is kezdett szinte érinthetetlen lenni a saját szerváinál. Eljutott ugyan egyenlőig is Wawrinka adogatásánál, de a fiatalabb svájci nem remegett meg, biztos kézzel zárta rövidre a lehetőségkezdeményeket. Végül a tie breakre fogyott el a tökéletes koncentrációja. Federer az első minibrékét még leadta, de aztán már 6-3-ra is vezetett, és végül kiszerválta a rövidítést, és kiegyenlített.

Ez kulcsfontosságú volt, itt fordult meg a mérkőzés. Federer elkezdett egyre könnyedébben, felszabadultabban teniszezni, miközben Wawrinkától sorra jöttek az elrontott pontok, rossz döntések. 3:3-nál elvette ellenfele adogatását a 17-szeres GS-bajnok svájci, akinek még arra is volt ereje, hogy egy elcsúszás után féltérdről is visszaadjon egy labdát - igaz, a pontot végül Wawrinka nyerte. Visszajönni viszont nem volt esélye, Federer behúzta a harmadik szettet is.

A negyedik szett elején még mindketten semmire hozták az adogatásukat, de utána Federer okos nyesésekkel várta ki Wawrinka hibáit, és sikerült brékelőnybe kerülnie. Wawrinka azért nem adta fel, tartotta magát Federer nyomában, és 4:3-nál is szoros gémre késztette a másik svájcit. Végül Federer utolsó adogatójátéka sem ment egyszerűen: Wawrinkának bréklabdája is volt, és csak ötödik meccslabdáját tudta megcsinálni végül a volt világelső. Akkor viszont már megkönnyebbülten emelhette a magasba a karját, miközben a királyi páholyból Vilmos herceg és Katalin hercegné is megtapsolta a svájciak csatáját.

Djokovics a maga negyeddöntőjében a gyorsan, 6:1-re besöpört első szett után egy sokkal komolyabb ellenfelet jelentő Cilic-csel találta szemben magát. A horvát összességében több nyerőt ütött, mint Djokovics, de emellé több ki nem kényszerített hiba is társult. A 6:3-ra megnyert második játszma után Cilic rövidítésben hozni tudta a harmadikat is, de utána Djokovics megrázta magát, és 6:2, 6:2-vel rövidre zárta a negyeddöntőt, de így is 3 óra 18 percet töltött a pályán.

Ahogy az lenni szokott, nem sikerült továbbjutnia következő mérkőzésén a világelső Rafael Nadalt búcsúztató ausztrál Nick Kyrgiosnak sem. A Wimbledon előtt mindössze tíz ATP-mérkőzést játszó, mindössze 19 éves Kyrgios az első szettet még hozni tudta tie breakben, de utána a nyolcadik kiemelt Milos Raonic fordított, és 6:7, 6:2, 6:4, 7:6-ra továbbjutott.

Az elődöntőben Federer Raoniccsal, Djokovics pedig az Andy Murrayt nagyon magabiztosan kiütő bolgár Grigor Dimitrovval meccsel majd.