Kvitova szétbombázta Bouchard-t a wimbledoni döntőben

2014.07.05. 16:30

A 2011-es bajnok Petra Kvitova elképesztő játékkal, mindössze 55 perc alatt győzte le 6:3, 6:0-ra Eugenie Bouchard-t a wimbledoni döntőben. A cseh teniszező nagyon eltökélten állt ki, hiába tudott élni Bouchard a kínálkozó lehetőségekkel, Kvitova annyira kevés esélyt adott neki, hogy ez néhány pontra és egyetlen brékre volt csak elég.

Mindketten koncentráltan kezdtek, Bouchard-on sem érződött, hogy élete első Grand Slam-döntőjébe került, de Kvitova nagyon keményen támadott már az elejétől kezdve, szinte levegőhöz jutni sem engedte ellenfelét. Már 1:1-nél is bréklabdához jutott, és gyors kereszt tenyeresekkel meg is szerezte az előnyt. A szintén alapvonal támadásokkal operáló kanadai nem tudta megtörni Kvitova ritmusát, abszolút irányított a cseh teniszező.

Bouchard hiába fordított meg két bréklabdáról egy gémet, nem jöttek jól az első szervái sem, és még azokat is letámadta Kvitova. Jó szögeket nyitott, hosszú returnöket ütött, folyamatosan bombázott a korábbi wimbledoni győztes teniszező. Még egy gyengébb szervagém is belefért neki, amikor 5:2-nél a játszmáért adogatott: Bouchard ügyesen lecsapott a lehetőségre és visszavette az egyik elbukott adogatását, de hiába, Kvitova ugyanis kíméletlenül harmadszor is brékelt, és 32 perc alatt behúzta az első szettet.

A második szett elején sem engedett ki Kvitova, rögtön megadta az alaphangot, amikor semmire hozta az adogatását. Bouchard nem tudott kitörni a spirálból, nem tudta elkerülni, hogy megint elbukja az adogatását, és hátrányba került a második játszmában is. A kanadai ugyan próbálkozott, és el is jutott egyenlőig Kvitova következő adogatásánál, de a cseh teniszező két jó szervával elkerülte, hogy bajba kerüljön, és már az öklét rázva ült le a pihenőre.

Bouchard-nak lehetősége lett volna legalább a saját szerváját hozni, de 40-15-ről is fel tudott jönni Kvitova, majd ismét lebrékelte a teljesen tanácstalan kanadait. A cseh teniszező pillanatok alatt, semmire hozott szervagémjével Bouchard-nak mindössze 50 perc után máris 5:0-nál a meccsben maradásért kellett adogatnia. Kvitova nem engedett a szorításon, egyetlen játékot sem engedélyezett a kanadainak, aki így adogatását ismét elveszítve bukta a döntőt.

A díjátadóra már a centerpálya tetejét is behúzták, Kvitova azonban olyan gyorsan végzett, hogy még az esetleges esőszünetet is elkerülte. A 2011 után már második Wimbledonját nyerő Kvitova hétfőtől már újra 4. a világranglistán, míg Bouchard is bekerül az első tízbe, 8. lesz, ennél előrébb még nem volt kanadai teniszező a ranglistán.

„Nem mondhatom, hogy különlegesebb, mint az első alkalom, de az biztos, hogy három év után ismét itt állni a trófeával, nagyszerű érzés. Nagyon jó taktikai utasításokat kaptam az edzőmtől, ő mindig tudja, hogyan kell játszanom" - mondta a centerpálya közönsége előtt Kvitova.

„Úgy érzem, újabb lépést tettem a megfelelő irányba. Büszke vagyok arra, ahogy az egész tornán játszottam" - fogalmazott Bouchard.