Most kellett a szurkolás Federernek

2014.10.23. 22:50 Módosítva: 2014.10.23. 22:51

Rossz kezdés után, szetthátrányból fordítva győzte le Roger Federer 3:6, 6:3, 6:4-re az üzbég Gyenisz Isztomint Bázelben, egy olyan meccsen, amin a közönség támogatása a szokásosnál is fontosabb volt neki.

A Federer Fan Club persze tesz róla, hogy már egy átlagos adogatógém is olyan legyen, mintha kétszettes hátrányból kellene felhozni a svájcit, de a bázeli csarnok tízezer nézője egészen új magasságokba tudta emelni a szurkolás fogalmát, amikor a kedvencük hátrányba került.

A meccs elején még mindenki mosolygott, amikor Federer az üzbég első adogatójátékának a végén már elindult volna egy rontás után a pihenő felé. "40-15" - szólt oda a székbíró, mikor már félúton járt, de az eredményen ez sokat nem változtatott, egy újabb rontás után már tényleg mehettek térfelet cserélni a játékosok.

A mérkőzés elejét Federer szokatlan rontásai mellett Isztomin nagyon magabiztos adogatásai határozták meg, ezekkel a lehető legjobban megnehezítette a svájci dolgát. 3:2-nél két bréklabdát még hárított Federer, de aztán a harmadiknál már egy nyerő fonák kereszttel lebrékelte a lehetőségre lecsapó Isztomin, aki be is húzta az első játszmát.

A második szett elején az már látszott, hogy a saját adogatásaira nagyon odafigyel a svájci, sorra jöttek a semmire nyert gémek. Közben a közönség is mindent bevetett, már egy ász után is szinte felrobbant a csarnok. "Allez", "Let's go, Roger", "C'mon, Roger" - egymást próbálták túlharsogni az ellenkórusok, amik egy idő után eggyé álltak össze. Ahogy Federer emelt a játékának színvonalán, már nagyon benne volt a levegőben a brék, ami végül jött is.

Többek között egy hálón védhetetlenül megpattanó, majd egy másik, vonalon megcsúszó labdával, de 0-40-ig jutott el Federer az üzbég adogatásánál. Két bréklabdát még hárítani tudott Isztomin, de aztán egy fonákja már az alapvonal mögött ért véget. Egy pillanatig csend lett, aztán egyszerre tört ki a megkönnyebbülés és az öröm tízezer emberből, és gyorsan be is indult a tapssal megfűszerezett "Roger, Roger" kórus.

Az egyenlítés után már Federer kezében volt a meccs. A döntő játszma elején is keményen megdolgozta Isztomint, de négy bréklabdából végül egyet sem tudott értékesíteni. Ezen nem akadt fenn, gyorsan behúzta a sajátját, hogy újabb esélyhez jusson, és ezúttal negyedik lehetőségre már sikerült lebrékelnie az üzbéget. Isztomin még próbálkozott, de igazából már nem volt esélye. A meccsért adogató Federert a csarnok már közös lábdobogással is továbbrepítette, és semmire hozta is az adogatását.

Pénteken már a negyeddöntők jönnek Bázelben, Federerre nem könnyű ellenfél, az a Grigor Dimitrov vár, aki 6:2, 6:2-re győzte le Vasek Pospisilt a saját mérkőzésén.

Federer (svájci, 1.)-Isztomin (üzbég) 3:6, 6:3, 6:4

Raonic (kanadai, 4.)-Young (amerikai) 6:4, 6:7 (5-7), 7:6 (7-2)

Karlovic (horvát, 8.)-De Schepper (francia) 6:7 (6-8), 6:4, 6:3

Becker (német)-Kukuskin (kazah) 6:7 (3-7), 7:6 (7-4), 4:0-nál Kukuskin feladta

Coric (horvát)-Golubjev (kazah) 6:4, 6:4

Dimitrov (bolgár, 5.)-Pospisil (kanadai) 6:2, 6:2