17 éves horvát ütötte ki Nadalt

2014.10.25. 00:08

A világranglistán 122., szabad kártyával induló Borna Coric 6:2, 7:6-ra legyőzte a második kiemelt Rafael Nadalt a bázeli tenisztornán. A meglepetésre jellemző, hogy a 17 éves horvát maga sem gondolta volna, hogy ha valaki 5:0-ra fog vezetni, az ő lesz, és nem Nadal. A spanyol azonban nem volt százszázalékos, ez volt az utolsó meccse idén, vakbélműtét vár rá november elején.

Ez volt az a mérkőzés, ami megosztotta a svájci közönséget: a Vamos, Rafa! éppen annyira volt gyakori, mint az Allez, Coric!, a svájciak már az eddigi teljesítménye alapján is szívükbe zárták a fiatal horvát tehetséget.

Nadal rettentően szenvedett a mérkőzés elején, sorra jöttek a hibák, míg Coric nem ijedt meg, nagyon precízen játszott, és az sem vetette vissza, hogy nem nagyon jöttek az első szervái - megnyerte a pontokat a másodikok után is. A spanyol alól gyorsan kicsúszott az első szett, három adogatását is elbukta, és már 5:0 volt, mire elkezdett javulni a játéka.

Ezen a ponton Coric lendülete is kicsit alábbhagyott, elbukta az egyik szerváját, és Nadal negyedszerre már semmire tudta hozni az adogatását. Ráfeküdt egy esetleges újabb brékre, egyenlőig sikerült is eljutnia a horvát adogatásánál, de Coric nagyon koncentráltan, két jó szervával mégis behúzta 6:2-re a szettet.

Coric a második szettben is bátran, támadóan játszott, olyan szép megoldásai voltak, amiket még Toni Nadal, a spanyol nagybátyja és egyben edzője is megtapsolt. Ezen a ponton már kezdtek élesebbek lenni Nadal ütései, jöttek a brutális pörgetések és szögek, Coric viszont cserébe rendszeresen lőtte ki az alapvonalat, és továbbra sem ingott meg a fontos helyzetekben. Hiába jutott el például bréklabdáig Nadal, az alapvetően gyengébben adogató horvát jó szervával tudta hárítani azt.

4:4-nél aztán Nadal került bajba, neki is bréklabdát kellett hárítania, de végül hozta az adogatását. Megint voltak lehetőségei a spanyolnak, de nem tudta kizárni a hibákat a játékából, így tie breakben dőlt el a szett. Coric megint megvillantotta mentális erejét, amikor rögtön ásszal nyitott a rövidítésben, de Nadal is ki tudta lőni a sarkot az egyik tenyeresével. Két könnyű hiba azonban a meccsbe került a messze nem egészséges spanyolnak, Coric jutott elődöntőbe Bázelben. Ellenfele majd a Milos Raonic-ot búcsúztató David Goffin lesz.

Nadal biztatóan játszott Bázelben, és csütörtökön már úgy lehetett tudni, hogy antibiotikumot sem kell már szednie a vakbélgyulladása miatt. Pénteken azonban lemondta a szezonból hátralévő párizsi 1000-es tornát és a világbajnokságot, november elején műtét vár rá, így ez volt az utolsó mérkőzése idén. A műtét után január elejére már újra formába akar kerülni.

Roger Federer saját bevallása szerint talán a héten mutatott eddigi legjobb játékával 7:6, 6:2-re győzte le Grigor Dimitrovot a maga negyeddöntőjében, amiben komoly egykezes fonák párbajok alakultak ki. Dimitrov az első szett végén ijesztően esett el, de nem lett komolyabb baja, habár a két szett között kiment a trénerrel az öltözőbe. A megnyert első játszma után már Federer kezében volt a meccs, nem igazán volt esélye ellenfelének. 

A közönség olyannyira Federer mellett állt, hogy még egy bolgár zászlóval a kezében szurkoló nő is rendre bekapcsolódott a svájcit éltető vastapsokba. Federer ellenfele a másik elődöntőben a bombaszerváiról ismert horvát, Ivo Karlovic lesz, aki a német Benjamin Beckert győzte le a negyeddöntőben.