A helyszínen láttuk, ahogy Federer besöpörte magának Bázelt

2014.10.26. 18:42

Roger Federer nagyon könnyedén, 51 perc alatt győzte le 6:2, 6:2-re David Goffint a döntőben, ezzel hatodszor nyerte meg szülővárosa, Bázel tenisztornáját. Ezzel tovább növelte idei pontjai számát, és továbbra is van esélye arra, hogy úgy szerezze vissza a világelsőséget, hogy egyetlen Grand Slamet sem nyert 2014-ben.

Ez volt a torna alatt az első olyan meccse, amikor már kezdéskor minden néző bent volt, nem az első pihenő alatt áramlottak be tömegével a büfében feledkezők. Mindenki feszülten várakozott, de már az megadta az alaphangot, hogy Goffin kettős hibával nyitotta az első adogatójátékát, láthatóan ideges volt, és egy rontással el is bukta a szerváját. 

A hirtelen brék után még a Federer Fan Club sem kezdett bele a meccsek elején szokásos hangos biztatásba, pláne, miután Federer simán behúzta a saját adogatását. A legnagyobb problémája a szettben nagyjából az volt, hogy a pályán kívülre tessékeljen az ütőjével egy rovart, aki nem úszta meg ennyivel. Az egyik labdaszedő kíméletlenül rátaposott, és csak utána dobta ki gyorsan a kukába.

Goffin az első gém után próbált feljavulni, de ez is csak arra volt jó, hogy a saját adogatásánál pontokat nyerjen, ugyanis Federer sorra hozta precízen semmire a szerváit. 4:2-nél aztán megint odatette magát, és a belga újabb rontásával már a duplabrékelőny birtokában szerválta ki a változatosság kedvéért megint semmire a szettet.

A belga a második játszmát is kettős hibával nyitotta, de ezúttal az elsővel ellentétben hozta a szerváját. A biztonság kedvéért a Fan Club elengedett egy kis „Let's go, Roger!" rigmust, de Federer továbbra is betonbiztos volt az adogatásánál, két pontnál többet nemigen nyert Goffin az egész mérkőzésen fogadóként.

2:2-nél a svájci odatette magát, Goffin egy bréklabdát még hárított, de a másodikat már bevágta Federer. A belga 4:2-nél sem bírta tartani magát, Federer két nagyszerű returnnel harcolta ki előbb a bréklabdát, majd csinálta meg a bréket. Az egész meccsen mintateniszt nyújtó svájci simán szerválta ki a meccset, az utolsó pont előtt csak azért kellett várnia, hogy a közönség még belekezdhessen egy vastapssal tarkított „Roger, Roger" kórusba.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Federer elmondta, örül annak, ahogy most játszik, és frissnek érzi magát a következő hetek előtt. A győzelmet pedig egy kis pizzázással is megünnepli a labdaszedőkkel, visszaemlékezve arra az időre, amikor ő is labdaszedőként mehetett csak fel a pályára. A döntő végén a pályára felvonuló labdaszedők is kaptak emlékérmet Federertől és Goffintől, ilyenből a svájcinak is van otthon a régi időkből.

A következő egy hónapban még sűrű program vár rá, de pont lesz mindig annyi ideje, hogy regenerálódjon. Federer a jövő héten a párizsi 1000-es tornán indul, utána pedig a londoni világbajnoksággal sem ér még véget a szezonja, november 21-23-án a svájci csapattal még a Davis Kupa-döntőt is megnyerheti a franciák ellen. A Davis Kupáért is ATP-pontok járnak, és az is lehet, hogy csak azok döntenek majd az év végi világelsőségről a svájci és Novak Djokovics között.