Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Federert legyőzte a fájdalom, visszalépett a vb-döntőtől

2014.11.16. 19:15 Módosítva: 2014-11-16 21:24:58

Roger Federer hátsérülése miatt nem vállalta a játékot az ATP-világbajnokság döntőjében, így Novak Djokovics éles játék nélkül lett a győztes. A svájci a közönség előtt, a páros döntő befejezése után magyarázta el, miért döntött a visszalépés mellett.

„Sajnos nem vagyok elég fitt, hogy meccseljek ma este. Nem szerettem volna, hogy ez bekövetkezzen. Egész évben erre készültem, hogy kész legyek az ATP-vb döntőjére, de nem így akartam, hogy vége legyen. Mindent megpróbáltam tegnap este és ma is, fájdalomcsillapítókat szedtem, pihentem, de nem versenyezhetem így Novakkal. Az én koromban már túl kockázatos lenne egy ilyen döntő. Remélem, hogy megértitek" – mondta Federer.

A svájci régóta küszködik egy hátsérüléssel, és valószínűleg túl sokat vett ki belőle a szombati meccs is. Közel három órát játszott Wawrinkával, hogy végül négy meccslabdát hárítva nyerjen. Federer egy Londonban adott interjúban elmondta, először a szombati tie break végén kezdte érezni a hátát, és az elődöntő után rögtön kezelést is kért, de nem javult a helyzet vasárnapra. Mint mondta, még egy nap pihenés és kezelés segíthetett volna, így azonban nem tudott pályára lépni.

Federer visszalépésében szerepet játszhat, hogy neki nem ez lett volna az utolsó mérkőzése idén, hanem egy hét múlva a Davis Kupa-döntőben kell pályára lépnie a franciák ellen Lille-ben. A Davis Kupa-győzelem még hiányzik Federer gyűjteményéből, idén pedig a svájciak kifejezetten ráfeküdtek arra, hogy megnyerhessék majd a csapatversenyt. Most kérdés, hogy addigra fel tud-e épülni megfelelően Federer.

Novak Djokovics negyedszer nyerte meg az ATP-vb-t. Ivan Lendl óta ő az első, akinek háromszor egymás után sikerült nyernie. A szerb világelső a meccs kiírt kezdése után tíz perccel már át is vehette a kupát, sajnálkozott Federer visszalépése miatt, és mindenkinek köszönetet mondott. Az már Djokovics elődöntőbe jutásával eldőlt, hogy a szerb fejezte be világelsőként az évet, ez nem a döntőtől fügött.

A londoni nézők azért nem maradtak játék nélkül, a szervezők a hazai Andy Murray-t ugrasztották, aki komolyabb készülés, bemelegítés nélkül meg is érkezett, és egy bemutatómeccset játszott Djokoviccsal. Ezt végül nem nagy meglepetésre a szerb nyerte meg.

Utána egy páros meccs következett, amiben Murray mellett például a kommentátorfülkéből riasztott John McEnroe is beszállt, ellenfelük a másik oldalon Tim Henman és Pat Cash volt. Itt már jöttek a gálákról megszokott mókázások, Murray akkor izzadhatott a leginkább, amikor McEnroe is átállt a másik oldalra, és hárman szaladtak fel a skóttal szemben a hálóhoz. Egy ponton Cash még egy második labdát is bedobott, így volt teljes a kavalkád. Végül a Murray-McEnroe páros nyert, habár az eredmény volt a legkevésbé fontos a bemutatón.