Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A labda találkozik a teniszütővel, a számítógép mindent tud

2015.01.22. 08:47

A tudomány és a technika egyre erősebben tör be a sportba. A sportolók felkészítésében, az eredmények elemzésében, és sok más területen is ma már számítástechnika és szoftverek nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ebben élen jár a tenisz, amely 2006-ban elsőként vezette be a sólyomszem-technológiát a vitás labdamenetek eldöntésére, most pedig már a teniszütőt is okosították.

A Babolat nevű francia cég egy tízéves fejlesztés végén, tavaly jelentette be az okosteniszütő megjelenését és engedélyezését, ami a húrokba elhelyezett szenzorokkal és a nyélbe épített csippel gyűjti az adatokat. Egy meccs után megállapítható, hogy egy-egy ütés milyen erős volt, hol találkozott a labda az ütő felületével, mennyi energiát használt fel a játékos, hányszor ütött a meccsen. Az összegyűjtött információk bluetooth-szal egyből okostelefonokra, tabletekre továbbíthatók. A meccsek közben ezt nem lehet kihasználni, mert a teniszszövetség szabályai szerint még az edzőktől sem kaphatnak azonnali visszajelzést a játékosok.

Amikor a labda találkozik az ütővel, onnan egyből érkezik az információ a számítógépbe. Ez megmutatja, milyen stílusban ütjük vissza a labdát: tenyeressel vagy fonákkal. A megszerzett pontok alapján gyorsan kiszámítható, hogy egy játékos milyen ütésekkel eredményesebb, azaz melyik fajtát kell inkább játszania. Mérni lehet a szervát, a lecsapást, azt is, hogy az ütések közül hány volt pörgetett, nyesett, vagy éppen teli lappal találta el a labdát a teniszező.

„Ahhoz, hogy jól játsszak, 70 százalékban tenyerest, 30 százalékban pedig fonákot kell ütnöm. Ha másként van, akkor nem a megfelelő dolgot teszem" - mondta Nadal, aki korábban a tesztelők között is szerepelt, az Australian Openen pedig élesben próbálhatta ki az ütőt. A elmúlt heti, másfél órás edzése során 572-szer találta el a labdát. Az ütések közül 222 tenyeres, 156 fonák, 118 szerva és 76 lecsapás volt. A tenyeresek közül 133 volt pörgetett, 49 nyesett, 40 pedig teli lappal történt. A spanyol 42 százalékban az ütőfelület közepén, 20 százalékban pedig a tetején találta el a labdát.

babolatstats (1)

Egy újabb adatsorral a teljesítményindexet is mérhetjük. Egy háromszög alakú diagram segítségével a technika, az erő és a képesség alapján számolnak egy átlagértéket, amely megmutatja, mely tulajdonságot kell erősíteni az eredményesebb játékért. A szenzorok segítségével - ahogy Nadal esetében is - pontosan mérhető, hogy a húrágy mely részén, milyen szögben érintkezik a labda az ütővel. Lehetőség van idősíkra is kivetíteni az adatokat, így az is jól elemezhető, hogy meccs mely szakaszában milyen ütésekre képes egy játékos.

A szoftver segítéségével lehet a fejlődést nyomon követni. Arra is lehetőség van, hogy két ilyen ütővel játszó ellenfél teljesítményét egy oldalon hasonlítsuk össze, könnyen kielemzve így a két játékos közötti tudáskülönbséget. Sőt, a gyártó cég a honlapján regisztrálók adait is elmenti, így olyannal is össze lehet hasonlítani a teljesítményt, akivel még soha nem játszott a játékos.

Az ütő amúgy a sportszergyártók trendje szerint készült (300 grammos, 685 mm-es, vízálló), külsőre semmiben nem különbözik a többitől. A markolat végén egy mikrogombbal lehet működésbe hozni a szenzort, ami kommunikál a számítógéppel, vagy az okostelefonnal/tablettel. Két probléma merül fel: a tenisztörténelemben eddig hét olyan meccs volt, amelyet nem bírt volna végig az elektronika tápegysége, amely csak hatórás működést tud egy feltöltéssel. Illetve a dühös játékosok kezébe nem való, a majdnem 400 eurós ütőt a pályán szétverni mégse lenne jó ötlet.