Garros: Nadal 0-4-ről visszajött, ennyit bírt

000 DV2054344
2015.06.03. 19:59

A Roland Garros történetének egyik leginkább várt negyeddöntőjében a világelső Novak Djokovics 7:5, 6:3, 6:1-re legyőzte a kilencszeres bajnok és címvédő Rafael Nadalt, aki 11 év alatt mindössze második vereségét szenvedte el a párizsi salakon, miközben 70 meccset megnyert. A meccs alakulását itt olvashatja vissza percről percre>>>

Nadal most karrierje egyik leggyengébb salakszezonja után érkezett, az esélyes így a jó formában lévő Djokovics volt. Az is jelezte a fölényét, hogy sok rövidítést próbált meg az egész meccsen, és a legtöbb be is jött neki Nadal ellen. A szerb az első szett elején gyorsan le is rohanta Nadalt, aki nem találta a ritmust, rettentő röviden játszott, és hamar 4:0-val szemben találta magát.

Akkor azonban Djokovics addigi magabiztossága megingott, Nadal magára talált, odatette magát, és visszazárkózott a duplabrékhátrányból. Djokovics azonban még az utolsó pillanatban megállította Nadal lendületét, végül pedig hiába hárított 5 szettlabdát Nadal, a hatodikat már nem tudta, így sikerült behúznia 67 perc után a játszmát.

Az idei legjobbját közelítő játék azonban sokat kivett Nadalból, aki a második szettben 3:3-ig bírta, utána azonban hét játékot bukott zsinórban. Djokovics egyértelműen irányítani tudott, és ugyan becsúszott neki néhány hiba, Nadalnak igazából már nem volt esélye egy szett megnyerésére sem. A harmadik játszmában az újabb 4:0 után már csak egy becsületgém jutott a sokszoros bajnoknak, aki zsinorban 39 megnyert mérkőzés után kapott ki újból a Roland Garroson.

Ezzel a nagy négyesből két napon belül, a negyeddöntőkben elbúcsúzott Roger Federer és Rafael Nadal is. Azért találkozhatott ezúttal ilyen hamar a tavaly még döntőt játszó Djokovics és Nadal, mert a tavalyi év második felét sérülés miatt kihagyó spanyol idén sokkal nehezebben találja újra a legjobb formáját. Karrierje leggyengébb salakszezonján van túl, és tíz éve először kicsúszott az első ötből, csak 7. a világranglistán, a Garros után pedig még hátrébb kerül majd. Az év második felében azonban újra szabadon gyűjthet pontokat, ezért minden bizonnyal még a mostani felemás formájában is ott lesz majd újra a ranglista élén.

A Garrosra nagy formában érkező Djokovics élete első Roland Garrosára hajt, a győzelemmel pedig megcsinálná a karrier Grand Slamet, vagyis nem egy naptári évben, de mind a négy nagy tornát megnyerné legalább egyszer. Ugyan csak a negyeddöntőn van túl, de jó esélye van a végső győzelemre. Az elődöntőben majd a David Ferrert a maga negyeddöntőjében legyőző Andy Murray lesz az ellenfele, míg a döntőben a Stan Wawrinka-Jo-Wilfried Tsonga elődöntő győztese jöhet.

Eredmények, negyeddöntő:

   
    férfiak:
Murray (brit, 3.)-Ferrer (spanyol, 7.) 7:6 (7-4), 6:2, 5:7, 6:1
    korábban:
Djokovics (szerb, 1.)-Nadal (spanyol, 6.) 7:5, 6:3, 6:1

    Az elődöntőben:
Djokovic-Murray
Wawrinka (svájci, 8.)-Tsonga (francia, 14.)