Djokovics három szettben kiütötte a 9-szeres bajnok Nadalt a Roland Garroson

2015.06.03. 15:00

A Roland Garros történetének egyik leginkább várt negyeddöntőjében a világelső Novak Djokovics 7:5, 6:3, 6:1-re legyőzte a kilencszeres bajnok és címvédő Rafael Nadalt, aki 11 év alatt mindössze második vereségét szenvedte el a párizsi salakon. Nadal most karrierje egyik leggyengébb salakszezonja után érkezett, az esélyes így a jó formában lévő Djokovics volt, aki az első szettet 67 perc után 7:5-re nyerte meg. Nadal 4:0-ról állt fel, de ez sokat kivett belőle, a második szettben már nem tudta tartani a színvonalat, a harmadikban pedig végleg lejátszotta őt Djokovics, aki jó úton jár élete első Roland Garros-győzelme felé.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt kilenc Roland Garrosból haton is találkoztak egymással, mindig Nadal nyert, de Djokovics nem mindig adta könnyen magát.

    • 2006, negyeddöntő 6:4, 6:4 Nadalnak, Djokovics sérülés miatt visszalépett
    • 2007, elődöntő 7:5, 6:4, 6:2
    • 2008, elődöntő 6:4, 6:2, 7:6
    • 2012, döntő 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
    • 2013, elődöntő 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7
    • 2014, döntő 3:6, 7:5, 6:2, 6:4
  • Nadal eddigi 10 indulásából mindössze egyszer, 2009-ben veszített a Roland Garroson – 70 meccset megnyert, 1-et bukott el –, akkor a térdsérüléssel küzdő spanyolt Robin Söderling ütötte le a pályáról a negyedik körben, de abban az évben is három tornagyőzelemmel és egy döntővel érkezett Párizsba. Kiesése a Roland Garroson lehetőséget adott az ellene a korábbi években több döntőben is teljesen esélytelen Federernek arra, hogy megnyerje a még hiányzó salakpályás Grand Slamet is, és ezzel teljessé tegye Grand Slam-gyűjteményét. Most Novak Djokovicsnak van esélye arra, hogy Nadalt legyőzve megcsinálja a karrier Grand Slamet, vagyis mind a négy nagy tornát megnyerje legalább egyszer pályafutása során.

  • Az év eleji Australian Open megnyerése után becsúszott ugyan egy vereség Djokovicsnak Federer ellen a dubaji döntőben, viszont azóta zsinórban 22 meccset nyert, és közben kétszer is nagyon magabiztosan verte a svájcit. Az elmúlt hónapokban négy 1000-es tornát nyert meg, kettőt kemény pályán Indian Wells-ben és Miamiban, aztán mellé két salakosat Monte Carlóban és Rómában. Ennél jobb eredményekkel nehezen érkezhetne a Garrosra, hogy begyűjtse régóta áhított trófeáját.

  • Nadal az év első Grand Slamjén, az Australian Openen a negyeddöntőben kapott ki Tomas Berdych-től, de ebben visszatérése után ilyen hamar nem volt semmi meglepő. Utána Dél-Amerikában sikerült salakon tornát nyernie, viszont csak alacsonyabban rangsorolt ellenfelek ellen, míg két 1000-es versenyen, Indian Wells-ben és Miamiban megint idő előtt búcsúzott. A korábban általa uralt európai salakversenyek nyitányaként a saját bevallása szerint is biztató játékkal esett ki Monte Carlóban Novak Djokovics ellen az elődöntőben, de aztán megint hullámzó hetek következtek. Harmadik körös volt Barcelónában, döntőzött ugyan Madridban, de nagyon simán kapott ki Andy Murraytől, a Garros előtt pedig az utolsó felvezető tornán a negyeddöntőben búcsúzott Rómában is.

  • Azért találkozhatott ezúttal ilyen hamar a tavalyi két döntős, mert a tavalyi év második felét sérülés miatt kihagyó spanyol ugyan visszatért a szezon véghajrájára, de alig néhány meccset tudott játszani, mielőtt vakbélműtét miatt még az évzáró vébét is ki kellett hagynia. Az újabb kihagyás után idén sokkal nehezebben találja újra a legjobb formáját, karrierje leggyengébb salakszezonján van túl, és tíz éve először kicsúszott az első ötből, csak 7. a világranglistán.

  • Novak Djokovics és Rafael Nadal perceken belül a pályára érkezik, és megkezdődik a bemelegítés.