Nadal most tényleg a sírból jött vissza Bázelben

000 Par8313217
2015.10.26. 23:43
A 14-szeres Grand Slam-bajnok sokáig pontot alig tudott fogni ellenfele adogatásánál, aki szett és brékelőnyben szerválhatott a meccsért.

Nehéz meccset fordított meg az idén régi formáját kereső Rafael Nadal, aki 1:6, 7:5, 7:6-tal jutott túl Lukas Rosolon a bázeli tenisztorna első fordulójában. „Hát, igen, én is azt hittem" – mondta, miután a meccs utáni interjúban arra kérdeztek rá, hogy egy és egy háromnegyed szetten át Rosol volt fölényben, sokan pedig már azt hitték, nem lesz visszaút a spanyolnak.

A 14-szeres Grand Slam-bajnok sokáig pontot alig tudott fogni ellenfele adogatásánál, aki szett és brékelőnyben szerválhatott a meccsért, amitől két pontra is volt már. Innen támadt fel Nadal, aki még így sem érezhette az utolsó pillanatig a zsebében a meccset, hátrányból kellett fordítania a döntő szett tie breakjében.

Rosol még 2012-ben ütötte ki Nadalt Wimbledonban a második körben, és ugyan a spanyol azóta már visszavágott neki, de most is nagyon magabiztosan és koncentráltan kezdett. Jó szervák mellett semmire hozta az adogatásait, Nadal viszont nem igazán találta a játékát, a röptéket sorra rontotta el, kerettel talált el labdákat, kettős hibával bukott adogatást. Az első szettben mindössze egyetlen pontot tudott nyerni fogadóként – azt is Rosol kettős hibájával.

A második szett elejére ugyan már elkezdett megvillanni egy-egy Nadalra jellemző ütés, összeállt az adogatása, de Rosol még rögtön brékelőnybe került az elején, fogadóként pedig továbbra sem sok esély jutott a spanyolnak. Fontos pillanat volt, amikor Nadalnak 3:1-nél bréklabdáról sikerült megfordítania egy adogatását, az egyre több szép elütésért pedig az egyébként ellenszurkolókkal is megtűzdelt 9000 néző többsége is láthatóan hálás volt.

Nadal a meccs után maga mondta, hogy alapvetően a túlélésre ment, és várta a lehetőséget. Ez gyakorlatilag az utolsó pillanatban, 5:4-nél érkezett el. Rosol a meccsért szerválva 30-0-nél már két labdára is volt a győzelemtől, de aztán megremegett, Nadal pedig azonnal lecsapott a lehetőségre. Pazar tenisszel bréklabdához jutott, és ugyan egy lecsapást még Rosol kezére adott, de a második bréklabdát már egy magabiztos elütéssel csinálta meg. Nadal ellentmondást nem tűrően nyerte egymás után a pontokat, kiszorított helyzetből sem tudott hibázni, míg a megzavarodott Rosol végül kettős hibával bukta el a szettet.

Ezen a ponton úgy tűnt, hogy végleg átbillen a meccs, Nadal rögtön semmire behúzta az adogatását a döntő játszma elején, és elvette Rosolét. Utána azonban összeszedte magát a cseh, amit már az is mutatott, hogy két lehetősége is volt Nadal adogatásánál, de azokat még hárította a spanyol. 4:2-nél viszont már semmiről kellett volna fordítania, két bréklabda után pedig a harmadikkal már nem bírt el, így a megint keményen adogató Rosol vissza tudott jönni.

Innen különösebb nehézségek nélkül eljutottak a tie breakig, ami megint tartogatott izgalmakat. Nadal rögtön a hálóba bombázta, Rosol pedig a jó adogatásokkal hozta is a két saját pontját, úgyhogy 3-0-nál már az öklét rázta. 4-3-nál viszont Nadal nagyon megdolgozott a labdamenetért, innen pedig már nem is engedett át pontot Rosolnak, több mint két óra alatt győzött.

Nadal azt mondta, az ilyen megfordított meccsek segítenek neki önbizalmat gyűjteni. A spanyol kedden párosban is pályára lép majd Marc Lopezzel az oldalán Bázelben, egyesben pedig a Grigor Dimitrov-Szerhij Sztarhovszkij mérkőzés győztese lesz az ellenfele.

1. forduló (a 16 közé jutásért):

Nadal (spanyol, 3.)-Rosol (cseh) 1:6, 7:5, 7:6 (7-4)

Thiem (osztrák)-Haase (holland) 0:6, 7:6 (7-5), 7:5

Mannarino (francia)-Troicki (szerb) 4:6, 7:5, 7:6 (7-3)