Federer kihozta a maximumot a közönségből

2015.10.29. 23:44
Egyszerre volt hullámozás, lábdübörgés és tapsvihar Bázelben, amikor szüksége volt rá a negyeddöntőbe jutó svájcinak.

Simának indult, de aztán nem lett annyira könnyű Roger Federer második körös mérkőzése szülővárosában, Bázelben, ahol 6:4, 4:6, 6:4-re jutott túl a ranglista 32. Philipp Kohlschreiberen.

A német szervája sokáig érinthetetlennek tűnt, de Federernek végül a döntő játszma végén a 9000 néző minden szurkolásával a háta mögött a legjobbkor sikerült brékelnie. "A közönség extra energiát adott" - mondta erről a meccset követő sajtótájékoztatón.

Federer játékából sokáig hiányoztak a jó első szervák, de Kohlschreiber kifejezetten megilletődötten kezdett, és rengeteget hibázott. Federer 2:2-nél három bréklabdához jutott, és rögtön elvette a német adogatását. Innen pedig már különösebb gond nélkül behúzta a szettet.

A második játszma elején mindketten alig várták a folytatást, ami abból is látszott, hogy már felálltak az alapvonal mögé, aztán a pálya közepén türelmesen várakozó labdaszedőket látva csak kérdőn néztek a székbíróra, aki mosolyogva megvonta a vállát, hiszen valójában még másodpercek voltak hátra a pihenőidőből.

A második szettben aztán Kohlschreiber nagyon összerakta a saját szerváját, elkezdte semmire hozni az adogatásait, amiket csak nehezen tudott olvasni Federer. A svájcinak kellett Kohlschreiber után lépkednie, de benne volt a levegőben, hogy a szett végére valahogy megcsinál egy bréket. 4:4-nél oda is tette magát, de Kohlschreiber csak két pontot engedett át Federernek, aki a szettben maradásért adogatva megint második szervákra kényszerült, és a vége az lett, hogy Kohlschreiber egyenlített ki.

A döntő játszma jó kis mentális csatát hozott, a német folytatta a rettentő precíz adogatójátékát, de Federer is könnyedén rakta mindig mellé a sajátját. A svájci közönség egyre elcsigázottabban várta, hogy Federer valahogy előnybe kerüljön, aztán 4:3-nál a pihenő alatt már beindítottak egy hullámozást az egyik sarokból. Federer a nézők legnagyobb örömére gyorsan hozta  is semmire az adogatását, így Kohlschreiberre helyeződött a nyomás.

A német pedig el is kezdett hibázgatni, Federer rögtön megnyerte az első pontot Kohlschreiber adogatásánál, amit hatalmas taps, lábdübörgés, és "Roger, Roger!" skandálás követett. Ezen a ponton elfogytak Kohlschreiber első szervái is, Federer pedig lecsapott a lehetőségre, és kíméletlenül elvette a német adogatását. Erre a hazai közönségből is előtört az elfojtott öröm egy új formája, ami egy újabb hullámozásba öltött lábdübörgésben, és vastapssal vegyülő hangorkánban csúcsosodott ki. 

Federer innen már csak egy pontot engedélyezett Kohlschreibernek, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol majd a tavalyi döntős ellenfele, David Goffin várja. Rafael Nadal majd a tavalyi US Open-bajnok Marin Cilic-csel, míg a csütörtökön szintén győző Richard Gasquet a bombaszerváiról ismert, 2 méter 8 centi magas Ivo Karlovic-csal játssza majd a maga negyeddöntőjét pénteken.