Albin
0 °C
11 °C

A US Open-bajnok előhúzta a nagy szervákat, Taróczyék 30 év után újra nyertek

2015.11.25. 00:05

A tavalyi US Open-bajnok Marin Cilic csapata nyerte a világranglista 9. Richard Gasquet-é ellen a 8. Tennis Classicsot kedd este Budapesten. A horvát előhúzott jó pár nagy szervát, míg Gasquet a szokásosnál kicsit több hibával, de többször is megvillantotta a világ egyik legjobbjának tartott fonákját. Újrajátszottak Taróczy Balázsék 30 évvel ezelőtti wimbledoni döntőjét is, és az éppen a napokban tornagyőztes Babos Tímea is pályára lépett.

Az idei Tennis Classicson a nemzetközi szinten nagy sikert aratott IPTL (International Premier Tennis League) mintájára még aktív és egykori női és férfi teniszezők öt tétmérkőzést, férfi egyest, női egyest, férfi párost, legenda egyest, vegyes párost játszottak két csapatra osztva.

Cilic és Gasquet meccse 9 nyert gémig ment, végül a stabilabb horvát 9:6-ra nyerte az összecsapásukat.

Lendületes meccset vívtak, amiben leginkább az alapvonalról alakultak ki kemény ütésváltások, a hálónál csak ritkán jártak.

A meccs legelején még nagyon magabiztos volt a francia, jó szervákkal, a vonalra helyezett nyerőkkel operált, míg Cilic rögtön 0-40-nel indult a saját adogatásánál. Azonban mindhárom bréklabdát, és még egy negyediket is hárítani tudott, és megfordította a maratoni hosszúságú játékot. A kihagyott lehetőségek után Gasquet bajba is került a saját szervájánál, egy hálóban landoló röptével szerzett bréklabdát Cilic, majd a francia újabb hibájával 3:2-es előnybe is került.

A fordulatra mindketten kaptak egy kis biztatást a közönségben ülő gyerekektől, de a szépen kijátszott pontokat, alapvonalról ütött nyerőket is tapssal jutalmazta a Papp László Sportaréna több ezres közönsége. 4:3-nál lett volna esélye visszajönni Gasquet-nak, de Cilic a két bréklabdából az egyiket megint nyerő tenyeressel, a másikat ásszal hárította, míg a franciánál a kelleténél többször jöttek hibák. Cilic 7:6-nál is tartani tudta magát, ászokkal fejezte be az újabb bréklabdát hozó adogatását, Gasquet pedig a játékban maradásért adogatva végül egy hibával bukta el másodszor is a szerváját.

Cilic-ék előtt a Tennis Classics főszervezője, Taróczy Balázs egykori párospartnerével, Heinz Günthardttal az oldalán újrajátszotta az 1985-ös wimbledoni páros döntőt, amit akkor 6:4, 6:3, 4:6, 6:3-ra nyertek meg a Pat Cash-John Fitzgerald ausztrál kettős ellen.

Most pont ugyanebben a felállásban léptek pályára a játékosok, és az eredmény is ugyanaz lett, Taróczyék ezúttal is győzni tudtak.

A hangulatot azzal is próbálták megalapozni, hogy több pihenőnél is bejátszottak részleteket a 30 évvel ezelőtti összecsapásból, és az átvezetőzenéknél is régi slágerekből válogattak. A négy játékos most értelemszerűen már nem mozgott annyit, mint a még aktív topteniszezők, de bőven voltak szép elütések, és az alapvonalról, valamint röptékkel is megdolgoztatták egymást. 3:2-nél Fitzgeraldot ápolni kellett, és ugyan tudta folytatni a meccset, de láthatóan sántikált, ennek ellenére fej fej mellett jutottak el a találkozót lezáró tie breakig. Ott Taróczyék 3-6-os hátrányban is voltak, de innen zsinórban nyerték a szép pontokat, és így 8-6-tal fordítottak.

Babos Tímea tavaly wimbledoni döntőt is játszott Kristina Mladenovic-csal az oldalán, most viszont egymás ellen kellett kiállniuk. A franciának 5:4-nél meccslabdája is volt, de Babos fordított, és végül 7-5-re nyerte a találkozót záró rövidítést. Cilic edzője, az egykori wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic 6:2-re, alig 27 perc alatt győzött Pat Cash ellen egyesben. A horvát a jó szervákkal, ászokkal gyorsan elhúzott, a végén pedig már egy labdeszedő kisfiút vont be, aki meg is nyerte neki a meccset.

A Tennis Classicsot egy vegyes páros zárta, amiben Babos Cili-cel, a két francia, Gasquet és Mladenovic pedig egymással került össze. Volt jó pár szép átemelés Babostól, valamint a láb közötti ütés sem hiányzott a francia teniszezőnőtől, de az igazi csavar a végére az volt, amikor az utolsó gémekre összeállhatott a Babos-Mladenovic kettős a mosolygó Cilic-Gasquet ellen. A fellelkesült közönség buzdítása mellett az összeszokott Babosék végül 7:5-re győztek, összesítésben pedig Cilic csapata lett az este nyertese.