Djokovics élete formájában érzi magát

000 Hkg10245281
2016.01.18. 06:22

Elkezdődött az év első Grand Slamje, az Australian Open, amin a tavaly elképesztően eredményes szezont maga mögött tudó Novak Djokovics hatodik trófeáját is megnyerheti kedvenc GS-jén. Roger Federer új edzővel próbálkozik ellene, már az elődöntőben előrehozott döntő jöhet. A második kiemelt Andy Murray születendő gyereke miatt is izgul, Rafael Nadal pedig építkezhet tovább. Tud-e megint az Australian Openen nagyot dobni Stan Wawrinka?

Djokovics előtt vannak még célok

Novak most elképesztő önbizalommal játszik, mint Roger 7-8 éve. A legnagyobb erőssége, hogy nincs semmi gyengéje. Régebben voltak hullámvölgyei, most már semmi

mondta nekünk a november végi Tennis Classicsra Budapestre érkező, viszont az Australian Opentől sérülés miatt visszalépő top 10-es játékos Richard Gasquet. A játékát Boris Becker segítségével a végletekig csiszoló Djokovics pályafutása legsikeresebb szezonján van túl, Federer is azt mondta róla, hogy egy kis csillagot érdemelne a neve mellé.

  • A Roland Garros kivételével négyből három Grand Slamet megnyert, összesen 16 tornát játszott, ebből 11-en győzött, négyen pedig döntős volt.
  • Sorra hozta a GS-ek mögött legrangosabb 1000-es versenyeket, és zsinórban negyedik éve emelhette a magasba a trófeát az évzáró ATP-vébén is.
  • 82 mérkőzést nyert meg, és csak 6-ot veszített el, ennél kevesen tudtak jobb mutatót produkálni (köztük az aktív játékosok közül Federer, még karrierje derekán).
  • Közben rekordnak számító 21,6 millió dollárt teniszezett össze, többet mint Federer, Rafael Nadal és Andy Murray együttvéve.

Egészen elképesztően eredményes év volt, még ha közben a játéka sokszor veszített is korábbi látványos elemekből.

Egy ilyen évet megismételni sem könnyű – edzőjével, Beckerrel épp azután álltak össze, hogy 2011-ben négyből három GS-t megnyert, csak aztán több döntőt sorozatban el is vesztett –, de azt nem lehet mondani, hogy ne lebegnének még új célok is Djokovics szeme előtt. Mindjárt ott a Roland Garros, ami még mindig hiányzik a gyűjteményéből, ahogy az idei olimpia is különleges trófea lehetne, no meg ott van a még hiányzó 1000-es torna, Cincinnati megnyerése is. Djokovicsnak arra is minden esélye megvan, hogy ő legyen az első olyan játékos a tenisz történelmében, aki több mint 100 millió dollárt teniszezik össze (ez a szponzori pénzeken kívüli pénzdíjakat jelenti). Federer most 97,3 milliónál, a szerb pedig 94 milliónál tart, úgyhogy az elég valószínű, hogy mindketten átlépik majd a bűvös határt 2016-ban.

Senki sem sebezhetetlen. De életem teniszét játszom

– mondta az Australian Opent megelőző sajtótájékoztatón kókuszgolyókat osztogató szerb, aki máris tornagyőzelemmel érkezett Melbourne-be. Dohában a döntőben Nadalt győzte le, és miután ez volt 47. egymás elleni meccsük, már 24 nyert meccsel ő vezeti kettőjük rivalizálását.

Az Australian Opent hatodszor nyerhetné meg, összességében pedig 11. Grand Slam-győzelmével Björn Borgot és Rod Lavert érné utol az örökranglistán. Djokovics a menetelés közben szembetalálkozhat az adogatógép Ivo Karlovic-csal, vagy éppen Gilles Simon-nal, a negyeddöntőben pedig esetleg Jo-Wilfried Tsonga, vagy az éppen visszatérő Kej Nisikori várhatja, de

az igazi nagy kihívás, kvázi előrehozott döntő utána jöhetne.

Itt nem volt még korábban Djokovics-Federer-döntő, és most sem lesz, ugyanis a svájci csak 3. kiemelt, ezzel pedig egy ágra is kerültek a sorsolásnál. A döntőben így papíron az a Murray lehet az ellenfele, akit eddigi öt győzelméből háromszor is legyőzött a fináléban, legutóbb éppen tavaly.

Federer új edzővel próbál fogást találni

Ugyan csak harmadik kiemeltként vág neki a tornának, de tavaly nem a skót, hanem egyértelműen Federer volt az, aki többször is ellenfele tudott lenni Djokovicsnak. Pedig a már 34 éves svájci pont itt, Ausztráliában kezdte borzasztóan az évet, miután hatalmas meglepetésre mindjárt a harmadik körben kiesett, ezzel pedig zsinórban 11 év után nem jutott be legalább az elődöntőbe. A Roland Garroson sem jutott túl a negyeddöntőn – a később Djokovicsot is legyőző, elképesztő formában teniszező Stan Wawrinka győzte le –, de összességében hat tornát nyert, és magabiztosan fejezte be a szezont. Wimbledonban, a US Openen, és az évzáró világbajnokságon is döntőzött Djokoviccsal, aki tavalyi hat vereségéből háromszor Federertől kapott ki (viszont ötször verte a svájcit).

Federer láthatóan egyre otthonosabban érezte magát az elmúlt években Stefan Edberggel együtt kitalált agresszívebb játékstílussal, de közben a folyamatos fejlődésre is szakított időt, kitalálta például a SABR nevű adogatásfogadását, amikor nagyon közelről támadja le a szervát. A londoni olimpia után azt mondta, a riói olimpiáig még biztos játszani fog, most viszont már nem is kérdés, hogy utána is folytatni fogja. Közben pedig próbál valamit kitalálni Djokovics ellen is: az eredetileg egy év edzősködést vállaló Edberg tavaly két év után már tényleg felállt, utódjának pedig

érdekes kísérletként az egykor még a svájci mögött ranglista 3., 36 éves Ivan Ljubicic-ot vette fel Federer.

Ezt a legtöbben nem véletlenül úgy érzelmezték, hogy a Djokovicsot jól ismerő Ljubicic-tól a szerb játékának ellenszerét is várják.

Érdekes lesz figyelni, milyen változást hoz 2016-ban a horvát Federer játékába, de a svájci azt ígérte, hogy Edberg hatása továbbra is érződni fog. Az Australian Open felvezető tornáján, Brisbane-ben influenza-szerű tünetekkel játszott, végül a döntőben alulmaradt a ranglista 13. Milos Raonic-csal szemben. Federer most már azt mondja, jól van, és készen áll arra, hogy nekivágjon a küzdelemnek ötödik AO-trófeájáért. A Djokoviccsal vívott esetleges elődöntőig összefuthat néhány neki fekvő ellenféllel, majd a negyeddöntőben pedig a 2013-as US Open-bajnok Marin Cilic, vagy pedig a 6. kiemelt Tomas Berdych is lehet az ellenfele.

Murray akár ki is szállhat, ha úgy alakul

A másik ágon a 2. kiemelt, és az elmúlt hat évből négyben döntős Andy Murray a legesélyesebb, hogy megint bejusson a fináléba. A skót hátműtétje után tavaly tudott igazán magára találni, az Australian Openen döntőt játszott Djokoviccsal, akitől ugyan kikapott, de a montreali fináléban vissza tudott neki vágni, és legalább egyszer ő is le tudta győzni a szerbet. Végül valaha volt legtöbb nyert mérkőzésével, a második helyen fejezte be a szezont, miközben az is lendületet adhatott neki, hogy a vezetésével

79 év után tudták újból megnyerni a britek a nemzetek csapatversenyét, a Davis Kupát.

A skót kapta a legkönnyebb negyedet, különösebben nagy gondja papíron nem is lehetne, hiszen még a negyeddöntőben is csak John Isner, vagy éppen David Ferrer várhatja, aki a legjobbak ellen hagyományosan rettentő kis eséllyel lép pályára, hiába darálja be a mezőny nagy részét. Viszont az sem teljesen biztos, hogy Murray végigjátssza-e a tornát.

A gyerekem és a feleségem fontosabb, mint egy teniszmeccs

– mondta a skót, amiért több játékostársa is helyeslően megveregette virtuálisan a vállát. Felesége február közepére van kiírva első gyermekükkel, de Murray világossá tette, hogy ha a következő két hétben megindulna a szülés, akkor azonnal hazarepülne Ausztráliából. Egy magángép azért állítólag nem áll 24 órás készenlétben, de Murray szerint hazaérne, ha eljönne az idő. Ez azt is jelenti, hogy ha esetleg a döntő előtt lépne vissza, akkor automatikusan, meccs nélkül az ellenfele nyerné a tornát.

Nadal körül sok a kérdőjel

A 2014-ben megint sérülés és vakbélműtét miatt sok kihagyásra kényszerülő Nadal elsődleges célja saját elmondása szerint tavaly az volt, hogy végre ne legyen sérült. Ez sikerült is, még ha az egész szezonra vetítve ez azt is jelenti, hogy nem volt egy olyan torna sem, ahol erején felül kockáztatott, és esetleg így nyert volna, de stabilan tudott építkezni. Három kisebb tornagyőzelemmel kellett beérnie, de szépen lassan vissza tudott kapaszkodni az 5. helyre a világranglistán.

Játszott biztató döntőt tavaly Bázelben Federerrel, de azért még az is látszott, hogy továbbra sem jelent olyan veszélyt a legjobbakra nézve, mint korábban, pláne nem Djokovics ellen. Egyelőre sok a kérdőjel Nadal esetében, de

az idei évben kiderülhet, hogy vissza tud-e térni a legjobb formájának közelébe.

Sok látszik majd abból is, hogy a tavalyi, teljesen esélytelen Roland Garrosa után lesz-e újra esélye akár a végső győzelemre is a korábban 2009-et leszámítva tíz éven át megkérdőjelezhetetlen felségterületének számító párizsi salakon.

A spanyol nem kapott egy könnyű sorsolást, de ez még kedvezhet is neki, hiszen például Bázelben is jól látszott, hogy lépésről lépésre, a küzdelmesen megnyert meccseken keresztül kerülhet egyre közelebb egykori legjobbjához. Honfitársa, Fernando Verdasco jutott kezdésnek, később pedig jöhet Gael Monfils vagy a 11. kiemelt Kevin Anderson is. A negyeddöntőben pedig a 2014-es döntős ellenfele, Stan Wawrinka várhatja.

Most melyik GS-t nyomja meg Wawrinka?

A második számú, 4. kiemelt svájci Stan Wawrinka ugyanúgy két Grand Slam-győzelemnél tart, mint Andy Murray, és az elmúlt két évben már megmutatta, hogy egy jól sikerült formaidőzítéssel olyan magasságokba is fel tud érni, amivel 2014 elején sem Nadal, a tavalyi Roland Garroson pedig sem Federer, sem pedig Djokovics nem tudott mit kezdeni. 

Rettentő veszélyes ellenfél a legjobbakra nézve is, csak éppen túlságosan kiszámíthatatlan a formája

– mindkét GS-győzelme után simán ki tudott esni akár első körben is tornákon, hogy aztán mégis mindkét évét megkoronázva zsinórban kétszer is elődöntőzzön a londoni vébén. Ezúttal negyedik kiemeltként már a negyedik körben kaphatja például a fiatal kanadait, az egyre jobb Milos Raonic-ot, aztán pedig Nadallal jöhetne a torna legizgalmasabbnak ígérkező negyeddöntője, ha mindketten eljutnak odáig.

Egy nagy búcsúzó biztos lesz

Az egykori világelső és kétszeres GS-bajnok Lleyton Hewittnak nincs esélye arra, hogy túl messzire jusson, de a ranglistán mostanra a 306. helyre visszacsúszó ausztrál minden mérkőzését érdemes lesz figyelni az őt egykor megkedvelőknek, mert bármelyik az utolsó lehet. A Federerhez hasonlóan 34 éves veterán játékos már tavaly bejelentette, hogy hazai Grand Slamje lesz az utolsó rendes torna – csapatversenyen és bemutatómeccseken még részt vesz –, amin elindul. Hewitt most pont honfitársát, James Duckworth-öt kapta az első körben, akinek hamarosan hivatalosan is a mentora lesz, ugyanis visszavonulása után Davis Kupa-kapitányként átveszi az ausztrál nemzeti csapatot.

Williams most topformában érzi magát

A nőknél nehéz megjósolni, ki érhet most oda a végén. Az biztos, hogy a világelső Serena Williams a címvédő, és elméletileg a nagy esélyes is, azonban nem játszott a tavalyi US Open elődöntőjében elszenvedett veresége óta. Akkor hatalmas lélektani nyomás volt rajta, ugyanis ő lehetett volna az első női teniszező 1988 óta, aki mind a négy Grand Slamet megnyeri egy évben, azonban a legvégén mégis kiesett.

Most 120-130 százalékon vagyok, jól érzem magam. Semmit nem veszíthetek, csak nyerhetek

– mondta bizakodva az amerikai, aki összességében már 22. GS-jét húzhatná be Melbourne-ben.

Kihívókból persze bőven akad. Tavalyi döntős ellenfele, Marija Sarapova próbálta csökkenteni az elvárásokat a torna előtt. Nem véletlenül: az orosz a tavalyi US Opent kihagyta, és miután az 5. helyre csúszott vissza a ranglistán, így a lehető legrosszabb sorsolást sikerült kifognia. Rögtön Williams negyedébe került,

úgyhogy egyikük biztosan nem lesz ott az elődöntőben sem.

A második kiemelt egyébként a román Simona Halep, aki az elmúlt két évben negyeddöntős volt Melbourne-ben, míg a tavalyi wimbledoni döntőjének köszönhetően világranglista harmadik Garbine Muguruza még nem jutott túl a negyedik körön sem. Most viszont mindketten újfent bizonyíthatnak. A brisbane-i felvezető tornát viszont az Australian Openen kétszeres bajnok, de a ranglistán visszacsúszó fehérorosz Viktorija Azarenka nyerte, míg a kínai Shenzhenben a 4. kiemelt Agnieszka Radwanska kezdte győzelemmel az évet.

Babos új párospartnerrel mutatkozik be

Megint van magyar induló is, a ranglistán 60. Babos Tímea személyében. Babos eddig még Wimbledont leszámítva nem tudott túljutni az első fordulón egyesben egy Grand Slamen, de most a brit Heather Watson ellen kezd, aki a 79. most a ranglistán, és papíron verhető ellenfélnek számít. Ráadásul még a második forduló sem tűnik bevehetetlennek, utána azonban már az éppen rohamléptekkel visszatérő, 23. kiemelt, a sydneyi felvezető tornát is megnyerő Szvetlana Kuznyecova már sokkal keményebb ellenfél lenne. A nagyobb menetelést inkább párosban kell várni Babostól, ezúttal új partnerével, a korábban wimbledoni bajnok szlovén Katarina Srebotnikkal az oldalán 4. kiemeltként vág neki a tornának.