Egy német Steffi Graf nyomdokain

GettyImages-507703242
2016.02.01. 22:56 Módosítva: 2016.02.01. 22:58
Az év eddigi legnagyobb teniszmeglepetése Angelique Kerber, aki az Australian Openen legyőzte a 21-szeres Grand Slam-győztes Serena Williamst. A német teniszezőnő 28 éves, már 15 évesen profi volt, de eddig csak nyolc tornát nyert meg.

A hétvége óta új sztárja van a női teniszvilágnak. Angelique Kerber legyőzte a szinte legyőzhetetlen Serena Williamst, és hétfőtől előrelépett a női teniszranglista második helyére, Serena mögé.

Erre a hatalmas változásra korábban semmi sem utalt. Angelique Kerber 28 évvel ezelőtt, lengyel apától és német anyától született Brémában. Már hároméves korától teniszezett, tizenöt évesen profi lett, de juniorként semmi olyan kimagasló eredményt nem mutatott, amely alapján számítani lehetett volna arra, hogy GS-győztesként a világ második legjobb teniszezőjévé válhat.

Top100

Igaz 2003-ban pályafutása során először vert top100-ast, Marion Bartolit győzte le a German Open selejtezőjében. Egészen 2007-ig leginkább ITF versenyeken indult, és gyűjtögette a pontokat, összesen 11 ilyen tornát nyert meg.

Fejlődése lassú, de egyenletes volt. 2007-ben a top100-ba jutott, 2008-ban pedig Grand Slamen is elindult, éppen a most megnyert Austrlian Openen nyerte az első meccsét. Tudatosan felépített karrierjében 2010-2011 hozta az igazi áttörést. Előbb a világ legjobb ötven játékosa közé került, és Bogotában élete első WTA-döntőjét játszhatta, majd 2011-ben a US Open elődöntőjéig jutott. Flushing Meadow-ban ráadásul úgy verte majdnem végig a mezőnyt, hogy csak a 92. helyre rangsorolva vághatott neki a tornának.

2012-től folyamatosan jöttek a sikerek. Párizsban és Koppenhágában nyerni tudott, első két tornagyőzelmét szerezte meg, Eastbourne-ben és Cincinnatiban pedig csak a döntőben kapott ki. A négy Grand Slam-tornán 14 meccset nyert meg, a Roland Garroson a negyeddöntőig, Wimbledonban az elődöntőig menetelt, és a világranglistán az ötödik helyen zárta a szezont.

Azóta szinten minden évben nyert tornát, ez alól csak a 2014 a kivétel, akkor négyszer is lett volna rá lehetősége, de a döntőkben mindig kikapott. Szinte folyamatosan a legjobb tízben szerepelt, és tavaly már négy WTA-sikerrel zárta az évet, így összesen nyolc - ebből öt Premier-torna - győzelemnél tart.

Nagy formában kezdte a 2016-ot is, egyből a döntőig jutott Brisbane-ben, majd egy kisebb sérülés és az AusOpen szereplés miatt egy győzelem után visszalépett Sidney-ben. Szenzációsan teniszezte végig a melbourne-i GS-t is, igaz különösen nehéz ága nem volt, a döntőig csak egyetlen top20-assal került szembe.

Az első körben még megszenvedett a japán Doj Miszakival utána viszont a Serena Williams elleni meccsig szettet sem veszített. Magabiztosan takarította el az útból a román Dulgherut, az amerikai Brengle-t, a német Becket, a fehérorosz Azarenkát és az élete legnagyobb eredményét elérő Johanna Kontát is.

Kerber hetedszer játszott Serena ellen, és egy 2012-es győzelem után most másodszor sikerült legyőznie.

Az ausztrál siker több mint 2,5 millió dollárt, 2000 ranglista pontot és világranglista-második helyet jelentette számára. Steffi Graf 1994-es győzelme óta ő az az első német, aki megnyerte az évadnyitó GS-tornát, és 1999 óta az első, aki egyáltalán GS-t tudott nyerni.

Kerber-S. Williams

Serena Williams legyőzésével éppen honfitársát, Grafot tartotta a csúcson, ugyanis ezzel a győzelemmel megfosztotta az amerikait attól, hogy Grafhoz hasonlóan a 22. GS-győzelmét is megszerezze.

Jól készült fel a meccsre és talán Williams elfelejtette, hogy egy balkezes játékossal játszik, akik ellen kicsit mindig nehezebb.

Kerber ausztráliai sikerét a tudatosan felépített karrierjéhez lehet hasonlítani. Az agresszív teniszt játszó német a meccs után is elmondta, hogy ennek a sikernek a legfontosabb üzenete az volt, hogy keményen kell dolgozni, követni az álmokat és türelmesnek kell lenni.

Két fontos célom volt, egyszer egy Grand Slam-tornán nyerni, másik egyszer a világranglistát vezetni. Az első már teljesült. Bár Serena a világ vitathatatlanul legjobbja, kivárom azt a napot, amikor az én nevemmel kezdődik a rangsor.

Az elmúlt 5-6 évben folyamatosan fejlődő teniszező pályafutása csúcsára jutott. Nehéz azt elképzelni, hogy innentől kezdve egymás után szerzi a Grand Slam-sikereket, de ahogy most már évek óta az élvonalban van, arra lehet számítani, hogy egy ideig még ott is marad.

Az, hogy sikerül megelőznie Serena Williamset csak az adhat esélyt, ha az amerikai visszavonul. Jelenleg 3545 ponttal vezeti a rangsort, amelyet utolérni szinte lehetetlen (egy Grand Slam sikerért 2000 pont jár és ezeken a tornákon annyit nem veszíthet Serena, hogy elfogyjon az előnye). Williams vélhetően nem hagyja annyiban a dolgot és szeretné Steffi Graf 22 tornagyőzelmes rekordját megdönteni, ehhez pedig Serenának még legalább két GS-tornák kell nyernie.

Egy biztos, csínján kell bánni innentől kezdve Kerbernek az ígéretekkel. A torna előtt ugyanis az egyik tv-társaság riporterével fogadott, ha nyer, beleugrik a Yarra folyóba. A döntő másnapján aztán jött a csobbanás.

Angelique Kerber a Yarra folyóba ugrik