Vendel
6 °C
19 °C

16 éve volt ilyen magasan a magyar tenisz

2016.03.05. 17:07

A magyar csapat továbbjutott a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában, mivel a Városligetben zajló párharc szombati párosmérkőzésén Fucsovics Márton és Gödry Levente legyőzte az izraeli duót, így 3-0-ás, behozhatatlan előnyre tett szert.

A Dudi Szela, Jonathan Erlich kettőssel szállt szembe a műjégpálya mellett emelt ideiglenes csarnokban, azaz Ejal Ran kapitány a tetemes hátrány ismeretében változtatott eredeti tervein, és Edan Lesem helyett csapata legjobbját, Szelát túlóráztatta.

A pénteken meglepetésre Nagy Péterrel szemben alulmaradt Szela párja, a 38 éves Erlich igazi párosspecialista: 2008-ban Australian Open-győztes lett honfitársa, az azóta visszavonult Andy Ram oldalán, emellett duójuk további 16 ATP-tornán nem talált legyőzőre.

Az első rövidítésben dőlt el, amit a magyarok azért nyertek meg, mert mindketten remekül ütöttek hátulról.

A folytatásban 2:2-nél Szela elbukta adogatását, ám rögtön utána Fucsovics, nem sokkal később pedig Gödry is így tett, így 1 óra 27 percnél már egyenlő volt az állás.

A harmadik szett elején Fucsovicsot brékelték az egyre kevesebbet rontó izraeliek, hamarosan 3:0 volt oda, a magyarok pedig sorozatban hét elvesztett gémnél tartottak.

Ekkor a meccsen először a Buenos Aires-i születésű Erlich sem tudta hozni szerváját, visszatért a remény és a feszültség is: az orosz játékvezetőnek egyre többször kellett lejönnie vitatott labdanyomok miatt.

Gödryék 2:4 után egyhuzamban három játékot hoztak, de végül ez a szett is tie-breakbe torkollott. A rövidítést Erlich két rossz röptéje döntötte el, 2 és fél óra elteltével ismét a magyarok voltak előnyben. A negyedik játszmában a rivális megint elment 3:0-ra, majd 5:2-re, de Erlich a kulcspillanatban váratlanul elbukta szerváját.

 

Ezt kihasználva a magyar kettős remek összjátékkal 5:5-re felzárkózott, majd nemsokára jöhetett a találkozó harmadik rövidítése. Ebben Fucsovicsék 3-0-ra is vezettek, aztán Szeláék hoztak egymás után négy pontot, majd 3 óra 37 percnél meccslabdához jutottak a magyarok.

A fogadást Gödry kiütötte, de az ellenfél is elrontotta szettlabdáját, a második meccslabdát pedig Erlich a hálóba verte, így a magyarok 3 óra 40 perc elteltével már a párharc megnyerését is ünnepelhették.

Az I-es csoportban legutóbb 2000-ben szerepelt magyar válogatott.

Júliusban Szlovákia lesz az ellenfél, amelyik Izraelnél is jobb. Martin Klizan top30-as játékos.

    Eredmény:
Magyarország-Izrael 3-0 - állás a második nap után

  • Fucsovics Márton, Gödry Levente-Dudi Szela, Jonathan Erlich 7:6 (7-2), 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)
  • Fucsovics Márton-Amir Weintraub 6:4, 6:2, 7:5
  • Nagy Péter-Dudi Szela 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:1