Gál
3 °C
16 °C

Végül 3-2-re vertük Izraelt

2016.03.06. 17:39

Borsos Gábor kikapott Edan Lesemtől vasárnap, az immár tét nélküli mérkőzésen, így a magyarok 3-1-re vezettek a Városligetben zajló Magyarország-Izrael párharcban a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában, írta az MTI.

A műjégpálya mellett emelt ideiglenes csarnokban igazi fesztiválhangulat uralkodott, ugyanis Kuhárszky Zoltán együttese az első két napon már 3-0-ás behozhatatlan előnyre tett szert. Innentől már csak két nyert szettre mentek a mérkőzések. A kapitányok ilyenkor hagyományosan olyan játékost is pályára küldenek, aki eddig nem jutott szóhoz a párharcban, így csapott össze a tavalyi magyar bajnok Borsos az előző meccseket ugyancsak a kispadról figyelő Lesemmel. A párharc egyik hőse, Fucsovics Márton a csapattal együtt nézte a történéseket, de ő már nem vállalta a fellépést, mivel este Kínába utazik a jövő heti, zsuhaji challenger-versenyre.

Az első meccsen a világranglistán 809. Borsos - aki a múlt hétvégén döntőt vívott a fedettpályás ob-n - erőteljes játékkal 37 perc alatt hozta a nyitószettet. Az ATP-rangsorban 566. Lesem a második játszmára összekapta magát, és a hajrában brékelve kiegyenlített. A harmadik szett négy brék rövidítést hozott, amelyben végül az izraeli bizonyult jobbnak, a találkozó 2 óra 13 percig tartott.

Az I-es csoportban előzőleg 2000-ben szerepelt magyar válogatott - amely 2013 áprilisában, Luxemburgtól kapott ki legutóbb - ezzel 3-1-re vezet. A folytatásban a világranglistán 612. Nagy Péter csap össze Amir Weintraubbal (197.).

A csoportjukban már biztosan bennmaradó magyarok július 15-17-én Szlovákiát fogadják, később kijelölendő helyszínen. A két csapat először találkozik a DK-ban. Annak a párharcnak a győztese játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba való feljutásért, az ellenfél a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott lesz.

Nagy Péter is kikapott később.

A műjégpálya mellett emelt ideiglenes csarnok búcsúmérkőzésén a nyitónap hőse, a 23 éves Nagy mutathatta meg ismét tudását. A világranglista 612. helyezettje pénteken ötszettes, maratoni csatában legyőzte a vendégek éljátékosát, a top 100-as Dudi Szelát, tavalyi bemutatkozó DK-évében pedig ugyancsak hősies sikerekkel vállalt oroszlánrészt a feljutásból.

Az ATP-rangsorban 197. Weintraub bámulatos fonákütései eleinte falként jöttek vissza Nagyról, akinek nehezebb dolga volt, mint két napja: mostani ellenfele ugyanis 2:4-ig alig rontott. Aztán az egyik kétes pontot sportszerűen megadó izraeli is elvesztette az adogatását, és 5:4-nél már Nagy szervált a játszmáért. Ez aztán 6:5-nél sikerült csak hozni, de így is meglett a szettelőny.

A lendület vitte tovább a mindent befutó magyart, 3:1-re elhúzott, ám ezután riválisa valósággal leütötte őt a pályáról, és kiegyenlített. A döntő szett már Weintraub egyértelmű fölényét, majd győzelmét hozta. Az I-es csoportban előzőleg 2000-ben szerepelt hazai válogatott - amely 2013 áprilisában, Luxemburgtól kapott ki legutóbb - összesítésben így is 3-2-re nyert.

Kuhárszky Zoltán kapitány elégedett volt a vasárnap látottakkal, ezzel együtt örült, hogy nem az utolsó napon dőlt el a párharc.

"Ezt az utolsó meccset nehéz lett volna megnyerni 2-2-nél, de ha ez tétmérkőzés lett volna, akkor biztosan nem így játszik Weintraub" - mondta az MTI-nek. "A két mai srác is mindent megtett, de ez természetes a mi csapatunkban."

A csoportjukban már biztosan bennmaradó magyarok július 15-17-én Szlovákiát fogadják, később kijelölendő helyszínen. A két csapat először találkozik a DK-ban. Annak a párharcnak a győztese játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba való feljutásért, az ellenfél a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott lesz.

Magyarország-Izrael 3-2

Nagy Péter-Amir Weintraub 7:5, 4:6, 2:6

Borsos Gábor-Edan Lesem 6:4, 4:6, 6:7 (3-7)

szombaton játszották:

Fucsovics Márton, Gödry Levente-Dudi Szela, Jonathan Erlich 7:6 (7-2), 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)

pénteken játszották:

Fucsovics Márton-Amir Weintraub 6:4, 6:2, 7:5

Nagy Péter-Dudi Szela 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:1

Richter Attila, a szövetség (MTSZ) főtitkára szerint a válogatott sikere mellett a magyar tenisznek is kiváló reklámja volt az Izrael ellen megnyert párharc a Davis Kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában.

"Frenetikus, szenzációs, szuper, csodálatos - másfél napja már nem találom a szavakat arra, ami itt történt" - mondta vasárnap az MTI-nek. "Ennek a csapatnak a tagjai még nagyon kicsik voltak 1995-ben, amikor legutóbb párharcot nyertünk az I-es csoportban, Portugália ellen. Legutóbb 3-0-ra pedig 25 éve vezettünk ebben az osztályban, akkor még a világon sem voltak a srácok."

Richter Attila kifejtette, a városligeti helyszínválasztásnak köszönhetően a középpontba került a tenisz, és az elmúlt három nap bebizonyította, hogy a válogatott rászolgált az érdeklődésre.

"A szövetség saját forrásokból és a szponzoroknak köszönhetően tudta megvalósítani ezt a tornát. Sok opciónk nem volt. Ha keménypályán játszunk, akkor is csarnokot kell bérelni, akkor a jelenlegi költségek több mint felével lehetett volna számolni. Más kérdés, hogy azon a borításon nem lett volna esélyünk Izrael ellen. De sikerült megfelelő szponzorokat találni, merhettünk nagyot álmodni, és esélyt adni a győzelemre. Egy salakpálya létrehozásához minimum három és fél hét szükséges, ennyi időre sehol nincs csarnok. Mobil létesítmény kellett tehát, amelyet azért építettünk éppen a műjégpályára, mert itt alakult meg a szövetség 109 évvel ezelőtt. De bárhova tesszük a csarnokot, ugyanennyibe került volna." - mondta.

Az MTSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy a felvezető sajtótájékoztatón az izraeli küldöttség vezetője kiemelte: minden elismerése a szervezőké, ugyanis a legfontosabb cél teljesült, az emberek beszélnek a teniszről.

"A naponta kilátogató 1500 néző nem hatalmas tömeg, de ha azt nézzük, hogy egyéb sporteseményekre mennyien mennek ki, akkor ez egy jelentős szám. Szeretnénk rászoktatni a teniszkedvelőket, hogy járjanak ki versenyekre, és a kormány jóvoltából idén 50 és 75 ezer dollár összdíjazású tornák is lesznek Magyarországon" - tette hozzá.

Ami a Davis Kupára vonatkozó terveket illeti, Richter Attila közölte:

"Júliusban a szlovákokkal játszunk, mindenki ugyanilyen színvonalú rendezést vár el tőlünk. Holnaptól a feladat az, hogy kitaláljuk, hol fogadjuk őket, és hogyan tudunk még jobb tornát rendezni. Hogy meddig tart ez a csoda, nem tudom, de amíg tart, addig élvezzük."