Ágnes
-1 °C
2 °C

Az ENSZ is kirúgta a doppingoló Sarapovát

2016.03.15. 17:56

Az ENSZ felfüggesztette Marija Sarapova jószolgálati nagyköveti megbízását, mert az orosz teniszező doppingvétséget követett el, írja az MTI.

„A közelmúltban tett bejelentése után már a múlt héten felfüggesztettük a jószolgálati nagyköveti szerepvállalását, amíg a vizsgálat tart" - közölte az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetősége. Hálásak Sarapovának, amiért segítette a munkájukat, leginkább az 1986-as csernobili nukleáris katasztrófa túlélőinek támogatásában. Sarapova 2007 februárjában lett az ENSZ jószolgálati nagykövete.

A Grand Slam-tornákon ötszörös győztes játékos múlt hétfőn jelentette be, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, meldonium jelenlétét mutatták ki a szervezetében.

A világ legjobban fizetett női sportolójának tartott 28 éves teniszező több szponzorát elvesztette a múlt héten. A Nike, a Porsche és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti a támogatását, ütőszponzora, a Head viszont kiállt mellette és szerződést hosszabbított vele.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban, javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A véráramlást elősegítő szer rajta van az új, január elseje óta érvényes tiltólistán, ám ezt sokan figyelmen kívül hagyták. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szóvivője, Ben Nichols pénteken bejelentette, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett.