Szexista teniszpromóteren háborodtak fel a teniszsztárok

2016.03.21. 18:14 Módosítva: 2016.03.22. 10:15
Főleg a nők döbbentek meg az egyik legnagyobb torna szervezőjének lekicsinylő szavain. Serena Williams és Djokovics is visszaszólt. A férfi világelső viszont azt is felvetette, hogy a pénzdíjakat esetleg a nézőszámok alapján lehetne elosztani.

Update: Lemondott a tornaigazgató.

Az egész teniszvilág az Indian Wells-i verseny tornaigazgatójának vasárnapi kijelentéseitől hangos, és egyre többen reagálnak. Később aztán elnézést kért, de persze Serena Williams nem hagyta szó nélkül a történteket.

Azt hiszem, a következő életemben a női teniszben akarok lenni valaki, mivel a WTA a férfiak farvizén evez

– mondta Raymond Moore, aki szerint a nők rettentő szerencsésnek mondhatják magukat. „Ha egy női teniszező lennék, minden este letérdelnék, és hálát mondanék Istennek, hogy Roger Federer és Rafa Nadal megszületett, mivel a vállukon vitték a sportágat.”

A 69 éves Moore volt dél-afrikai teniszjátékos, 2012-ben vette át az Indian Wells-i torna vezetését, de már korábban is a verseny szervezésében dolgozott. Indian Wells egyébként az egyik olyan torna a Grand Slameken kívül, ahol egyszerre rendeznek férfi és női versenyt is.

Moore azt is mondta, hogy Serena Williams vitathatatlanul minden idők legjobb női teniszezője. Szerinte van több fiatal tehetség is, mint Garbine Muguruza, vagy Euginie Bouchard, akiket kinézetük és versenyzői teljesítményük miatt is attraktívnak nevezett.

Williams megdöbbent

A női világelső, és az Indian Wells-i döntőben Viktorija Azarenkától 6:4, 6:4-re kikapott Serena Williams sértőnek és elhibázottnak, nagyon nem illőnek nevezte Moore megjegyzéseit, amiket csak egyféleképpen lehet értelmezni. „Nyilván nem gondolom, hogy bármelyik nőnek is le kéne térdelnie, és bárkinek köszönetet mondania” – mondta Williams a döntő utáni sajtótájékoztatóján. Szerinte rengetegen miattuk, a Williams testvérek, és más női topjátékosok miatt néznek teniszt. Mint mondta, egyaránt van sok női és sok férfi teniszező, akiknek élmény nézni a játékát.

Azt mondta, meglepődött, hogy manapság ilyen szexista megjegyzéseket hallani. „Tavaly a US Open női döntőjére jóval a férfi döntő előtt elfogytak a jegyek” – tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy a női tenisz egyik úttörőjének is tekintett Billie Jean King rengeteget segített általában is a női sportolók ügyének. King maga is elítélte a Twitteren Moore kijelentéseit.

A döntő győzteseként Azarenka azt mondta, hogy a legtöbb, amit tehetnek, hogy felülemelkednek az ilyen nyilatkozatokon. Tavaly Wimbledonban Azarenka már szóvá tette, hogy kettős mércét érez a meccsek alatti nyögések esetében is. Szerinte a női játékosoknál rendszeresen előkerül ez a kérdés a sajtótájékoztatókon, ez viszont nem mondható el a férfiakról, akik közül sokan szintén nem síri csendben nyomják végig a meccseiket.

Bocsánatot kért

Moore korábbi kollégája, az Indian Wells-i verseny előző tornaigazgatója, Steve Simon tavaly ősszel a WTA vezetője lett. Most csalódást keltőnek és aggasztónak nevezte Moore nyilatkozatait. „A WTA megáll a saját lábán, és az egyenlőség alapelvére épült” – mondta többek között.

Moore később írásban kért bocsánatot, azt állítva, hogy nagyon szerencsétlen és problémás nyilatkozatot tett. „Nagyon sajnálom a megjegyzéseimet, és elnézést kérek mindegyik játékostól, valamint egészében véve a WTA-tól is” – írta.

Lemondott Moore

A 69 éves Raymond Moore a keddre virradóra lemondott a pozíciójáról, írja az MTI. A verseny tulajdonosa, a milliárdos Larry Ellison azt mondta, teljes mértékben megérti Moore döntését.

Djokovics is megszólalt

A férfi világelső, a Milos Raonic-ot az Indian Wells-i döntőben 6:2, 6:0-ra legyőző Novak Djokovics is megszólalt. Szerinte nem lehet politikailag korrektnek nevezni Moore megjegyzéseit. „Hatalmas tisztelettel adózom az előtt, amit a nők a sportban tesznek és elérnek” – mondta. Kiemelte azt is, hogy a profi sportolónők sokszor a családalapítást is kitolják profi pályafutásuk miatt, ami a férfiaknál nem merül fel.

Viszont a BBC szerint Djokovics is felvetette, hogy a jegyeladások és a nézettség alapján

igazságosan kellene elosztani a pénzdíjakat.

Djokovics szerint sokkal több nézője van a férfi teniszmeccseknek, ez egyike azoknak az okoknak, amiért talán több pénzt kellene kapniuk. A férfi mezőnyben állítólag többen is osztják Djokovics nézeteit, hogy az egyszerre férfi és női versenyt is rendező tornákon ezeket a szempontokat vegyék figyelembe.

Djokovics kétszer annyit nyert, mint Williams

Ez az esetek nagy többségében a férfiaknak kedvezne, hiszen tavaly 973 millió nézője volt az ATP-versenyeknek, míg 395 millió a WTA-versenyeknek (ezekben a különálló Grand Slamek nincsenek benne). A wimbledoni és a US Open-döntők esetében a férfiakét több mint kétszer annyian nézték meg a tévében. Az előző két évben azonban nem ez volt a helyzet, mindkétszer többen nézték a női döntőket a US Openen.

Az alapelv az, hogy azonosan kell megítélni egyazon pályán versenyző nőket és férfiakat –függetlenül például attól, hogy a nőknek kevesebb nyert szett kell a Grand Slameken. Azonban miközben a US Openen már 1973 óta ugyanakkora pénzdíjat adtak a férfiaknak és a nőknek, Wimbledonban ezt csak 2007-ben vezették be.

Az elmúlt 9 évben viszont már mind a négy Grand Slamen egyenlő pénzdíjak voltak. Az egyszerre férfi és női versenyt rendező Masters-tornákon, például Indian Wells-ben és Miamiban is ugyanannyit kapnak a nők és a férfiak. Azonban a női teniszezők jóval kevesebb pénzt kapnak a kizárólag női versenyeken, mint a férfiak a hasonló szintű ATP-tornákon.

A BBC által közölt statisztikából egyébként az derül ki, hogy leginkább a top 5-nél válik el a férfiak és a nők keresete a pénzdíjakat tekintve. Míg Djokovics 21,65 millió dollárt teniszezett össze – szponzori pénzeken kívül – 2015-ben, addig Serena Williams 10,58 milliót. A pénzdíjakban 10. helyezett Jo-Wilfried Tsonga és Roberta Vinci viszont egyaránt 2,2 millió dollárt keresett.