Federer a második ötszettest már nem bírta, Raonic kiütötte Wimbledonban

2016.07.08. 18:44

A negyeddöntőben 2:0-s szetthátrányból fordító Roger Federer az elődöntőben már nem tudott megnyerni egy újabb döntő szettbe torkolló mérkőzést, a 6. kiemelt Milos Raonic 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3-mal egy 3 óra 25 percig húzódó mérkőzésen kiütötte a svájcit, és ezzel bejutott élete első Grand Slam-döntőjébe.

A kanadai nem volt végig stabil, de a jó kezdés után fel tudott állni szetthátrányból a negyedik játszmában, a döntő szettben pedig már inkább neki állt a meccs, miközben a közepén magabiztos Federert a végén kétszer is ápolni kellett hosszabb-rövidebb ideig. Raonic 23 ásza mellé 11 kettős hibát is ütött, és ugyan majdnem háromszor annyit rontott, de sokkal több nyerője is volt, mint svájci ellenfelének. Az is számított, hogy Federer csak egyszer tudta elvenni Raonic adogatását, ő viszont háromszor is brékelt.

Az első szettben Federer második adogatójátéka 30-0-vel indult, de aztán háromszor is hibázott, bréklabdához jutott a kanadai, akinek a svájci kettős hibával ajándékozta oda a gémet. Raonic innen már befejezte a játszmát.

A második szettben szorosan mentek egymás után, de a végén a tie breakben már Federer volt a jobb. 3-3-mal cseréltek térfelet, de onnan már a svájci hozta a következő négy pontot, és kiegyenlített a játszmákat tekintve.

A harmadik szettben 3:3-nál két bréklabdához is jutott Federer. Az elsőt még jó szervával hárította Raonic, de aztán a következőnél elrontott egy fonákot. Hiába hozta a kanadai még a következő szerváját, Federer aztán nagyon biztos kézzel, semmire szerválta ki a szettet.

A szettelőny birtokában Federer ráment a negyedik elején is egy újabb brékre, 2:2-nél két esélye is volt, de Raonic megfordította a játékot. Végül 6:5-nél egy simának, 40-0-vel induló gémben bukta el a kettős hibát is ütő Federer. Raonic nagyszerűen röptézett, Federer pedig két játszmalabda hárítása után a harmadikat már elrontotta.

A döntő szett elején a trénernek gyúrni kellett kicsit Federer lábát, Raonic viszont láthatóan újult erővel állt ki adogatni, fogadóként pedig kemény returnöket vágott be. 2:1-nél Federer rosszul lépett, elesett egy pontnál, egy kis időre le is ült a székre. Aztán viszont hárítani tudta a bréklabdát, a másodiknál azonban már hiába próbált meg mindent a hálónál, elütött mellette a kanadai. A következő Federer adogatásnál is volt esélye, de azt megfordította a svájci. A legvégén azonban nem volt esélye visszajönni, Raonic bármiféle megingás nélkül, simán szerválta ki a meccset.

Raonic ellenfele a vasárnapi döntőben majd az Andy Murray és a Tomas Berdych elődöntő győztese lesz.