Murray hatalmas játékkal verte a Federer-verőt, megnyerte Wimbledont

2016.07.10. 18:38

A második kiemelt Andy Murray nagyon koncentrált játékkal győzte le 6:4, 7:6, 7:6-ra a 6. kiemelt Milos Raonic-ot a wimbledoni férfi döntőben. Ezzel megint Ivan Lendl vigyázó szemei mellett már 3. Grand Slamjét nyerte meg, ráadásul éppen Wimbledonban sikerült dupláznia.

Murray a legutóbbi két Grand Slamen, az Australian Openen és a Roland Garroson is döntőt játszott Djokoviccsal, azonban nem tudta legyőzni a világelsőt. Most viszont a szerb már az első héten búcsúzott, ezzel pedig nagy lehetőség kínálkozott a ranglista 2. Murray előtt, akinek nagyon érett már egy újabb GS-győzelem. Raonic az elődöntőben Roger Federert legyőzve első GS-fináléjában játszott, de ennek súlya szinte alig érződött rajta.

A meccs nagyrészében azonban Murray tudott irányítani, és látszott, hogy nem akarja kiengedni a kezéből a győzelmet. Mindketten 39 nyerőt ütöttek, azonban Murray emellé mindössze 12 ki nem kényszerített hibát hozott össze, Raonic ellenben 29-et. Az is mutatta, hogy mennyire koncentráltan játszott, hogy az első szervái mögött 87 százalékban nyerte a pontokat. Raonic ugyan bátran játszott, jól tartotta magát – Murray csak egyszer tudta elvenni az adogatását –, de ez csak két tie breakre volt elég.

A kanadai nagyon biztos kézzel hozta az első adogatójátékát, de aztán a következőnél két hibával juttatta két bréklabdához Murray-t. A skót azonban nem tudott élni a lehetőséggel. 3:3-nál került megint bajba Raonic: előbb egy szép elütést ütött a sarokba a skót, majd szélesre ütötte a kanadai. A másodikat a hálóba röptézte Raonic, így a skót megszerezte a vezetést. Raonic-nak sikerült még eljutnia egyenlőig Murray adogatásánál, de visszajönni nem volt igazi esélye.

A második szett elején túl sok hiba csúszott be Raonic-nál, rögtön bréklabdához jutott Murray, de aztán szép játékkal fordított a kanadai. Ezen a ponton is sokat számított, hogy Murray hatékonyabban szervált ellenfelénél, akinek kevés lehetőség jutott. 4:4-nél aztán egy újabb pazar elütéssel megint bréklabdája lett a skótnak, de Raonic menteni tudta a gémet. Végül rövidítés döntött, ahol aztán Murray nem nagyon engedett teret Raonic-nak. Rögtön minibrékkel kezdett, és végül 7-3-ra behúzta a tie breaket.

A harmadik játszmában először és utoljára nyílt esély Raonic előtt a brékre, amikor 2:2-nél szépen letámadott egy második szervát. Azonban Murray mindkét bréklabdát hárította, és megfordította a játékot. Raonic sem fogyott azonban el, 4:3-nál Murray több átemelését is megoldotta, majd a meccsben maradásért szerválva is megvillantotta, mennyire erős fejben. Hiába harcolta azonban ki a második rövidítést, abban még az előzőnél is jobban tudott dominálni Murray, aki ellenfelét szépen mozgatva, igazi csúcstenisszel fejezte be 7-2-re a döntőt.

Murray megköszönte az egész csapatának, a családjának, és azt ígérte, hogy ezúttal nagyon felszabadultan fog ünnepelni, a legutóbbi wimbledoni győzelménél ugyanis még túl nagy nyomást érzett, túl sok volt a stressz. A királyi páholyban Vilmos herceg és Katalin hercegné is végigkövette a mérkőzést, de Murray még azt is megemlítette, hogy a leköszönő David Cameron miniszterelnök is kijött megnézni. Wimbledoni döntőt játszani nehéz, de miniszterelnöknek lenni is, és ő biztosan nem akarna kormányfő lenni, tette hozzá a skót.

A 2012-es US Open, és a 2013-as Wimbledon után tudott újra Grand Slamet nyerni a skót, a hazai tornáján pedig már kétszeres bajnoknak mondhatja magát. Érdekesség, hogy a füves szezonra visszatért Murray csapatába Ivan Lendl, akinek az előző két GS-győzelmét köszönhette a skót. Murray annyi elveszített döntő után megint tovább tudott lépni, ráadásul éppen Wimbledonban. Összességében 3 Grand Slammel le tudta hagyni az elmúlt két évben 2 GS-et nyerő Stan Wawrinkát.

A teniszezők még a US Open előtt ezúttal augusztus elején, a riói olimpián is összecsapnak egymással. Ott Murray címvédőként indul majd, Novak Djokovics viszont még soha nem szerzett olimpiai érmet sem, ezért a világelső is újult motivációval térhet vissza.