Csökkentették Marija Sarapova eltiltását

2016.10.04. 15:30 Módosítva: 2016.10.04. 15:32

Részsikert ért el Marija Sarapova, a doppingvétség miatt eltiltott orosz teniszezőnő az igazáért folytatott küzdelemben. A nemzetközi Sportdöntőbíróság keddi döntése értelmében két év helyett csak 15 hónapos eltiltást kap, így 2017 áprilisában visszatérhet.

Az orosz teniszező a januári Australian Openen bukott le Meldonium használatával, amit szívgyógyszerként szedett. Sarapova azért bukott meg egy ellenőrzésen, mert a szert már tíz éve szedte, és csak január 1-én került tiltólistára. 

A Nemzetközi Teniszszövetség június 8-án hozott ítéletét másította most meg a CAS, így a 29 éves teniszezőnek  még van esélye visszakapaszkodni a legjobbak közé. Teniszező a két év alatt közel 8 millió dolláros versenypénzt bukhat el. Elsőre úgy nézett ki, hogy megmenekülhet, később aztán mégis elítélték.

"Életem egyik legbonyolultabb időszakán vagyok túl. A tenisz a szenvedélyem, nagyon hiányzott, és számolom a napokat a visszatérésemig" - nyilatkozta a játékos, miután megtudta, hogy 24-ről 15 hónapra enyhítette eltiltását a CAS. 

"Tanultam az esetből, és remélem az ITF is így tesz" - hangsúlyozta Sarapova, aki a nemzetközi szövetség eredeti határozatát korábban "igazságtalanul keménynek" nevezte. Hozzátette, mindvégig vállalta a felelősséget azért, hogy nem tudta, a gyógyszerben, amit tíz évig szedett, tiltott anyag van. 

"Most, hogy a vizsgálat lezárult, bízom benne, hogy az ITF és a többi doppingellenes teniszhatóság tanul az én esetemből. Megtanulják, amit más szövetségeknek sikerült, és több teniszező nem fog keresztülmenni azon, amin én átestem."