Hihetetlen bravúr, Piros Zsomboré az Australian Open

2017.01.28. 04:58
Piros Zsombor nyerte az Austral Open junior döntőjét. A magyar az izraeli Yshai Olielt verte 2-1-re. Hihetetlen siker ez, hiszen Piros nem esélyesként indult neki a versenynek, csak a 15. kiemelt volt, az elődöntőben az ötödik kiemelt francia Corentin Moutet-t győzte le, most pedig a világranglistán nála még jobban álló, negyedik izraelit verte.

Piros Zsombor-Yshai Oliel 2-1 (4:6, 6:4, 6:3)

A mérkőzés krónikája:

Piros Zsombor kezdte az adogatást. Méghozzá kiválóan, nyerő ütésekkel, kiváló elütésekkel, semmire. 1-0. A fogadó játékkal sincs semmi baj, az izraeli kicsit ideges, van is oka, a magyar fiú irányít, még ha egy leütésnél hibázott is. Volt három bréklabda is, és a brék. 2-0 . Volt néhány hiba, és oda a brékelőny 2-1 . Oliel most nagyon belekezdett, semmira hozta az adogatójátékát 2-2 . Hibára kell kényszeríteni az izraelit, aki hibázik is, megint nullára nyert játék 3-2 . Iszonyatos erős az izraeli, sokkal jobb termetű a mi fiúnknál, és egyre jobban adogat 3-3 .

Hosszú labdamenetek kellenek és szépen elütött tenyeresek, viszont sokkal kevesebb hiba, most az izraeli brékel 3-4. Keményen meghúzza Oliel a tenyereseket, nem lehet utolérni 3-5. A nagy szél zavarja a játékosokat, de a gém megvan, a saját adogatásokat hozni kell, 4-5. Türelmes játék kell és pontos védekezés kell Pirostól, közben Olielé a meccs első ásza és sajnos az első szettje is. 4-6. Nyerhető meccs lenne, egy picivel kellene jobban koncentrálni és a fogadójátékot erősíteni.

000 L57S9
Fotó: Greg Wood / AFP

Ragyogó nyerőütések, és majdnem hibátlan adogatójáték 1-0. Agresszív izraeli, ha nem is leüti Pirost a pályáról, de magabiztosan adogat 1-1. Viszont Piros is, megint nullára nyert gém, négy hálóba ütött Oliel labda 2-1. Jól megfuttattuk Olielt, 30 semmi ide, és ha nincs meg az izraelinek az első szervája, akkor van esély ellene, egy brék a jutalom 3-1. Hosszú labdamenetek, továbbra is ez hoz eredményt, az izraeli hibázik rendre. Piros elütései pedig egészen zseniálisak, nekünk is van már ászunk 4-1. Elég lesz a saját adogatást hozni 4-2. Két Oliel hiba egymás után, 30 egyenlőről megvan a gém 5-2. Simán megjátszható labdákat rontott Piros, de szerválhat a játszmáért 5-3. Elizgulta, oda a brékelőny 5-4. De az izraeli sem nyugodt, kétszer is kettőshiba, sikerült az egyenlítés 6-4.

Meg kell nyugodni és magabiztosan játszani, így kezdte a döntő szettet Piros Zsombor 1-0. Semmi 30-ról fordítja meg Oliel az adogatását 1-1. Sajnos oda  a magabiztosság, kicsit szétesett Piros játéka, de semmi 40-ról egyenlített, öt labdát nyert egymás után és jön az adogatás 2-1. Sikerült megizzasztani, de hozta az adogatását Oliel 2-2. Óriási labdamenetek, de megint előny nálunk 3-2. Hosszú gém, amelyben Piros rendre megnyerte a második adogatás fogadást, négy bréklabdája volt és összejött, egy lépés, egy fontos lépés a győzelem felé 4-2. Fontos adogatójáték következett, Oliel kétszer is nagyot hibázott, egy gémre a Grand Slam 5-2

Nagyon fontos gém, egyre idegesebb izraelivel, 15-0.  A hálónál Piros, de nagyon erős volt Oliel tenyerese, 15-15. Sajnos még rossz fogadás 15-30. Rossz fonák nyesés, 15-40. Hálóba üti az izraeli, 30-40. Kiváló adogatás, ez elment, de még mindig itt az előny 5-3.

Adogatunk az AusOpenért, kiüti Oliel 15-0. Hihetetlen elütés megint 30-0. Három meccslabda, elképesztő 40-0. Megvan. Megcsinálta. Grand Slam győztes Piros Zsombor 6:3. Hét év után ismét magyar fiú nyert Grand Slam-tornát, Fucsovics Márton 2010-es wimbledoni sikere után Piros Zsomboré a bravúr. A lányoknál utoljára Gálfi Dalma nyert Grand Slamet, a 2015-ös US Opent.

Ezt mondta Piros

Ahogy ilyenkor lenni szokott, Piros mindenkinek megköszönte mindenkinek a sikerhez vezető utat. Különöseket nem mondott, amit látott a nagyoktól, ahogy a szervezőknek, a szponzoroknak, természetesen a szüleinek és a nagyszámú magyar szurkolóseregnek is köszönetet mondott.

Előzmények

A Nemzetközi Tenisz Szövetség junior ranglistáján jelenleg 23. helyen álló magyar teniszező öt éves kora óta űzi a sportágat. 2015-ben, tizenhat évesen első felnőtt sikerét szerezte meg azzal, hogy fedettpályás magyar bajnok lett. Három éve, 2014 májusában indult először ITF junior versenyen, a budapesti ETC Cupon. Tavaly már ott volt a párizsi és a melbourne-i Grand Slam junior tornáján, a Roland Garroson a legjobb 16-ig jutott.

Fantasztikus sorozatot mutatott be eddig élete második Australian Openjén. Úgy jutott el a döntőig, hogy öt meccs alatt egyetlen szettet sem veszített. Sőt. Az elődöntős ellenfele, Moutet volt az első, aki négy gémet tudott nyerni ellene. ITF-es pályafutása során eddig 57 meccset nyert meg és 38-at veszített el.

Izraeli ellenfele is nagyon erős, neki 73-42 a győzelmi mutatója és 12. a hivatalos világranglistán. Hasonlóan könnyedén jutott túl ellenfelein, az elődöntős kínai ellen veszített először szettet, a negyeddöntőig (három meccs alatt) csak hét gémet veszített. Még sosem játszottak egymás ellen.

Mit jelent junior Grand Slam-bajnoknak lenni?

Kicsit tegyük helyre, hogy mit is jelent junior Grand Slamet nyerni. Elvétve találni olyan játékost, aki a nagy sikere után a felnőttek között is sikeres tudott lenni. Ha a 80-as évektől kezdve nézzük, Pat Cash és Stefan Edberg neve tűnik fel először. A svéd Edberg 1983-ban mind a négy tornát megnyerte, felnőttként hat GS-t nyert, világelső is volt (1990-ben). Aztán nagyon sok olyan játékos következett, akik eljutottak ugyan a legjobb százig, de igazán komoly eredményt nem értek el A venezuelai Nicolás Pereira 1988-ban három címet is elvitt, de két ATP-sikernél és a 74. helynél többre nem vitte.

De ott van Roger Federer neve is, aki 1998-ban Wimbledont nyert, vagy Andy Roddick 2000-ben Australian Opent és US Opent, Gael Monfils 2004-ben három GS-t is. És még néhány junior bajnok: Markosz Bagdatisz, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga, Stanislas Wawrinka, Marin Cilic és a most a Rafael Nadal elleni elődöntőt elbukó bolgár Grigor Dimitrov. A 2013-as melbourne-i bajnok Nick Kyrgios, a 2014-es első Alexander Zverev ott kopogtat.

Nézzük meg, hol tartanak azok, akik az eddigi egyetlen magyar junior-bajnok, Fucsovics Márton évében lettek elsők. A legjobb magyar férfi teniszezőnk 2010-ben nyerte meg Wimbledont. Az Australian Openen első brazil Tiago Fernandes egy évvel később visszavonult a tenisztől, hogy tanulmányaira koncentráljon. A Roland Garrost nyerő argentin Agustin Velotti eddig pályafutása során csak három ATP-meccset játszott, egyet sem nyert meg, egyetlen GS-főtáblára sem jutott el. Az akkor US Opent nyerő Jack Stock azért már messzebb jutott. Két ATP-versenyen lett első, Két hete, karriercsúcsot jelentő 20. helyig jutott el a profik között, négyszer szerepelt már Grand Slamen a felnőttek között. Fucsovics jelenleg a 152. helyen áll, ATP-tornákra is csak ritkán jut el és egyetlen GS-tornán indult eddig.