Federer legyőzte Nadalt, 35 évesen 18. Grand Slamjét nyerte

Federer 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3-ra győzött az álomdöntőben

Vége
000 L57FS
ivand
2017.01.29. 10:10

Összefoglaló

Roger Federer 35 éves megnyerte az Australian Opent, öt szettben győzte le Rafael Nadalt az álomdöntőben.
Federer ezzel 2012 után nyert újra Grand Slamet, már 18 GS-nél jár, megint történelmet írt.
Az első játszmát Federer megnyerte 6:4-re, utána Nadal 6:3-mal egyenlített. A harmadikban a svájci nagyon felpörgött, 6:1 lett. A negyedikre elfogyott a lendülete, Nadal pedig taktikusan szervált, sikerült megint kiegyenlítenie 6:3-mal. A döntő játszmában Nadal brékelőnybe került, de Federer nagy nyomást gyakorolt rá, sikerült visszajönnie, és újból brékelnie, 6:3 lett a vége.
A torna előtt valószínűleg kevesen jósolták volna meg ezt a döntőt is, amikor a féléves kihagyás után visszatérő, 35 éves svájci a 17., a tavaly még mindig sérülésekkel küzdő, és hullámzó spanyol pedig a 9. kiemeltként vágott neki Melbourne-nek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nadalnak voltak problémái, többször is hibázott, de szép tenyeresekkel és egy ásszal hozta az adogatását. Federernek ki kell szerválnia a szettet. (4:5)

  • Most nagyon jöttek az első szervák egymás után, szerva-röptével, ásszal semmire hozta az adogatását. Nadalnak a szettben maradásért kell adogatnia. (3:5)

  • Brék
    Federer
    4:3

    Rögtön az első bréklabdáját megcsinálta, ő került előnybe.

  • A svájci előbb meghúzott egy vonalnál pattanó fonák egyenest, majd pedig Nadal szorult ki egy hosszabb labdamenet végén, Federer lendített röptével fejezte be. 15-40.

  • Nadal mindent befutott az alapvonalnál, de végül ő rontott, aztán két szép nyerő tenyeres jött Federertől, és megvan a svájci első ásza is. Így ő is semmire hozta a szerváját. (3:3)

  • Federer próbált agresszív lenni, de több hiba is becsúszott, pillanatok alatt vége Nadal adogatójátékának. (3:2)

  • Továbbra sem jöttek az első szervák Federertől a második adogatójátéka elején, ellenben az utolsó két pontot mindjárt könnyedébben nyerte meg, amint beütött két jó adogatást. A hálónál is járt fent a svájci, ott is nyerte a pontot. (2:2)

  • Federer rögtön egy nyerővel indult Nadal szervájánál, és a spanyol első kettős hibájával lett 30-30 is. Aztán Nadal második szervája után Federer agresszív tudott lenni, de egy hálón beérthetetlenül pattanó labdát már nem tudott befutni. Így nem lett bréklabda, hozta a spanyol az adogatását. (2:1)

  • Nem jöttek túl jó százalékban Federer szervái, de így is szép tenyeres nyerővel tudta befejezni az egyik pontot, majd a végén egy első szerva mögött már megnyerte a játékot. (1:1)

  • Az első pontot hozta a svájci egy jó szervával, utána viszont Nadal megdolgozta Federer fonákját, és övé is lett a pont. 15-15.

  • Egy jó szerva, majd egy újabb Federer rontás és már vége is az első gémnek. (1:0)

  • Az alapvonalról dőlt el az első pont, Federer hibázott bele. A másodiknál is hosszú lett egy fonákja. 30-0.

  • Ő nyerte a pénzfeldobást, és adogatást választott. Korábban sokszor inkább a fogadással próbált nyomást rakni az ellenfélre.

  • Tart a melegítés, két perc múlva kezdenek.

  • Viszont olyan rekordokról is szó lesz, mint hogy Federer lenne az első teniszjátékos a történelemben, aki három különböző Grand Slamen tud legalább 5-ször nyerni, vagy Nadal lehetne az Open-érában az első – összességében pedig Roy Emerson és Rod Laver után a harmadik –, aki mind a négy Grand Slamet legalább kétszer megnyeri.

  • Federer tovább növelhetné az abszolút rekordot jelentő 17. GS-trófeáinak számát, míg Nadal elléphetne Pete Samprastől, akivel most holtversenyben állnak a második helyen 14 Grand Slammel.

    • Senki sem találkozott még ennyi Grand Slam-döntőben az Open-érában, most kilencedszer csapnak össze egymással. 6-2-re Nadal vezet.
    • 11 GS-mérkőzésükből 9-et nyert Nadal, összességében pedig 23-11-re vezet a spanyol.
    • Utoljára Grand Slam-döntőben majdnem hat éve, a 2011-es Roland Garroson találkoztak, ahol Nadal négy szettben nyert.
    • Két évvel korábban meccseltek az AusOpenen is, egy izgalmas ötszettesben győzött a spanyol, akinek ez az egyetlen győzelme Melbourne-ből. Federer négyszer diadalmaskodott összesen az év első Grand Slamjén.
    • Utoljára 2015 októberében találkoztak Bázelben, ott Federer nyerte fedett pályán a döntőt.
  • Nadal egy majdnem ötórás elődöntőt játszott, de így is ő számít a favoritnak a hosszabb labdamenetekben, az alapvonalról minden bizonnyal ő nyeri a több pontot, a szerváknál pedig erőltetni fogja Federer fonákját, és vágott adogatásokkal is operál. A Wawrinka elleni elődöntőben egy ágyéksérülés miatt ápolást kapott Federernek akkor lehet igazán esélye, ha le tudja rövidíteni a labdameneteket, és jó szervákkal, hálójátékkal variál. Emellett a gyorsabb pályát is kihasználhatja.

  • Nadal Florian Mayer és Markosz Bagdatisz után az egyik legnagyobb fiatal tehetségnek tartott Alexander Zverev ellen megizzadt a harmadik körben, öt szettben tudta legyőzni a németet. Gaël Monfils, majd pedig egy újabb fiatal, a világranglista 3. Milos Raonic következett. A legkeményebb mérkőzését azonban az elődöntőben játszotta, ahol az elmúlt évek felemás eredményei után az idei szezont nagyszerű formában kezdő Grigor Dimitrov ellen 4 óra 56 perc alatt, 6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4-gyel tudott nyerni.

  • Federer a veterán Jürgen Melzer ellen kezdett, majd az első kiemelt ellenfele Tomas Berdych volt a harmadik körben, de könnyedén lépett át rajta. Sokkal nagyobb kihívást jelentett az 5. kiemelt Nisikori Kej, akit csak öt szettben tudott legyőzni. A negyeddöntőben nem jelentett neki gondot a Murray-t legyőző, szerva-röptét játszó Mischa Zverev, az elődöntőben viszont egy újabb ötszettes következett. 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3-ra győzte le jóbarátját, a 4. kiemelt svájci Stan Wawrinkát.

  • Az előzetesen a legnagyobb esélyeseknek jósolt világelső Andy Murray és a címvédő Novak Djokovics ugyan már korán, az első héten kiesett, de így is mindketten kemény ellenfeleken keresztül jutottak a döntőbe.

  • Nadal továbbra is sérülésekkel bajlódott tavaly, és ugyan sikerült nyernie 1000-es versenyt is Monte Carlóban, de emellett csak Barcelonában diadalmaskodott, ez volt 12 éve a legkevesebb tornagyőzelme. Hiába játszott jól a riói olimpián, egyik Grand Slamen sem sikerült negyeddöntőbe verekednie magát. Az év legvégét neki is ki kellett hagynia, és a ranglistán is hátracsúszott, miután az elmúlt években nem találta a csúcsformáját.

    A mostani szereplésének súlyát az is jól jelzi, hogy a 2014-ben megnyert Roland Garros óta elődöntőbe sem jutott egyik nagy tornán sem. Az AusOpen előtt a 30 éves spanyol hangsúlyozta, hogy úgy érzi, tud még majd Grand Slameket nyerni, de valószínűleg a legtöbben inkább az RG-n, nem pedig keménypályán gondolták volna újra esélyesnek. Most viszont majdnem három évvel utolsó győzelme után megint GS-trófeáért játszik.

  • Federer 2012-ben nyerte meg 17. Grand Slamjét Wimbledonban, de azóta három döntőt is játszott, utoljára a 2015-ös US Openen. Tavaly még jó formában kezdte az évet, elődöntőig is jutott Melbourne-ben, ahol Djokovics állította meg, utána azonban még Ausztráliában megsérült a térde, amit műteni is kellett. Viszonylag hamar vissza tudott térni, de a Roland Garrost inkább kihagyta, ami jó döntésnek bizonyult, mert Wimbledonban egészen az elődöntőig jutott. A füves pályás Grand Slamen azonban megütötte a műtött térdét is, nem sokkal később pedig bejelentette, hogy hosszabb felépülésre lesz szüksége.

    A majdnem féléves kihagyás után a Perth-ben rendezett Hopman-kupán Federer játszott három egyéni meccset és vegyes párost is, de élesben csak az AusOpenen tért vissza. Melbourne-ben a hatodik döntőjét játssza, és 1974 óta ő a legidősebb férfi teniszező, aki GS-döntőbe jutott. Ez már csak érdekesség, de Pete Sampras utolsó Grand Slam-győzelmekor éppen a 17. kiemelt volt a US Openen.

  • Igazi álomdöntővel ér véget a 2017-es Australian Open, az ősi riválisok, Roger Federer és Rafael Nadal csapnak össze. Már önmagában az is hatalmas dolog, hogy összejött ez a finálé. A torna előtt valószínűleg kevesen jósolták volna ezt meg, amikor a féléves kihagyás után visszatérő, 35 éves svájci a 17., a tavaly még mindig sérülésekkel küzdő, és hullámzó spanyol pedig a 9. kiemeltként vágott neki Melbourne-nek.