Federer hatalmas meccsen győzte le Nadalt, megnyerte 18. Grand Slamjét

2017.01.29. 14:26 Módosítva: 2017.01.29. 14:59

Roger Federer megcsinálta, féléves kihagyás után visszatérve egy hatalmas meccsen győzte le 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3-ra nagy riválisát, Rafael Nadalt az Australian Open döntőjében. Ezzel 35 évesen, 4 és fél évvel legutóbbi GS-győzelme után az újabb rekordot jelentő 18. Grand Slamjét nyerte.

Már önmagában az is hatalmas dolog volt, hogy összejött ez a finálé. A torna előtt valószínűleg kevesen jósolták volna ezt meg, amikor a 35 éves svájci a 17., a tavaly még mindig sérülésekkel küzdő, és hullámzó, szintén sérülésből visszatérő spanyol pedig a 9. kiemeltként vágott neki Melbourne-nek. Az 1968-tól számolt Open-érában ez volt az ötödik alkalom, hogy 30 éves, vagy annál idősebb játékosok játszottak egy GS-döntőt.

Összességében 9. Grand Slam-döntőjükben találkoztak, utoljára, a 2011-es Roland Garros fináléjában és öt másikban is Nadal nyert. Utolsó egymás elleni meccsüket 2015 októberében Bázelben viszont a svájci tudta hozni. Mindketten két-két ötszettest játszottak a döntőig, és ugyan Nadal egy majdnem ötórás elődöntővel a háta mögött érkezett a fináléba, előzetesen a legtöbben ennek ellenére is őt tartották jobbnak fizikálisan.

A meccs egyik kulcsa volt, hogy Federer fonákja főként a találkozó második felében sokkal hatékonyabb volt, mint a legtöbb korábbi összecsapásuk esetében, rengetegszer tudott hátulról is gyorsítani. Emellett nem érződött rajta a korábbi meccseik mentális terhe, miközben a harmadik szettben elképesztő magas színvonalra emelte a játékát. Nadal ugyan passzívabb maradt, de nagyon stabil volt, és számos fontos pillanatban különösen erős volt fejben. Federer azonban rettentő eltökélt volt, és a döntő szettben hátrányba kerülve is nyomást tudott gyakorolni Nadalra, a sokadik bréklabdánál pedig már nem tudott tökéletesen koncentrálni a spanyol. A döntő alakulását percről percre itt olvashatja vissza>>>

Az első játszmában Federer nagyon hatékony volt, ha beütötte az első szerváit, fogadóként Nadal nem nagyon tudott pontokat nyerni. Nadal nem kezdett rosszul, de nem tudott olyan játékot hozni, mint a Grigor Dimitrov elleni elődöntőben. Nem nyúltak igazán hosszúra a labdamenetek, ami a több nyerőt ütő svájcinak kedvezett, jó ütemben brékelt 3:3-nál, és be is húzta a szettet.

A második játszmában Nadal sokkal inkább a saját játékát tudta játszani, és hátulról legtöbbször nyerte is a pontot. Az első szetthez képest túl sokat hibázó Federernek lett volna esélye az elején visszajönni a brékhátrányból, ehelyett Nadal került duplabrékelőnybe. A játszma végére hiába vett vissza egy elveszített szervagémet Federer, kiegyenlíteni nem volt esélye.

A harmadik szett hihetetlen fordulatosan indult. 40-0-je volt Federernek, de több hiba is becsúszott, összességében pedig három bréklabdát kellett hárítania. Mindegyiket ásszal oldotta meg a több mint 10 perces gémben. Utána nagyon felszabadultan kezdett játszani, a bomba fonákjai is megérkeztek, és hiába tudott Nadal koncentráltan hárítani bréklabdákat, ennek ellenére kétszer is el tudta venni a svájci az adogatását.

A negyedik szett elejére érezni lehetett, hogy kicsit kifogyott Federer lendülete, megint jöttek hibák, amikkel az inkább passzív, de a helyzeteket jól kihasználó spanyol előnybe is került. Federer próbált agresszív maradni, még mindig jöttek nyerők is, de több volt nála a rontás. Nadal a saját adogatásainál a jó testre és vágott szervák is működtek, az utolsó két szervagémjét már semmire nyerte a negyedik játszmában.

A Wawrinka elleni elődöntőben egy ágyéksérülés miatt ápolást kapott Federer a döntő játszma előtt, és ezúttal is kérte a trénert. Visszatérve nem indult neki jól a döntő szet, a nagyszerű nyerőket is meghúzó spanyol rögtön brékelőnybe került. Aztán pedig három bréklabdát hárítva bizonyította, mennyire erős fejben a nehéz pillanatokban. Azonban innentől már érezhető volt, hogy a megint felpörgő és a korábbi meccsekből maradt mentális blokk nélkül teniszező Federer könnyebben hozza az adogatásait, míg folyamatosan nyomás alatt tartotta Nadalt a spanyol szerváinál. Végül a döntő szettben összessen hatodik bréklabdáját megcsinálta Federer.

Az egyenlítés után ment tovább, gyorsan hozta a sajátját, így megint Nadalon volt a nyomás, és a spanyol hiába hárított négy bréklabdát, egészen elképesztő labdamenetek végén – köztük egy 26 ütésváltásos maratont is nyerő tenyeressel fejezett be a svájci – Federer az ötödiket kihasználta, és a győzelem kapujába került. Nem volt könnyű kiszerválnia a tornát, két bréklabdával is szembesült, de ezeket megoldotta, majd két jó szervát előhúzva, utolsóként egy challange-dzsel visszanézett tenyeressel megnyerte 18. Grand Slamjét.

Federer 2012-ben nyerte meg 17. Grand Slamjét Wimbledonban, és azóta három döntőt is játszott, utoljára a 2015-ös US Openen, azonban nem sikerült nyernie. A mostani győzelme az előzmények fényében még hatalmasabb teljesítmény: tavaly még jó formában kezdte az évet, de aztán a szezon második felét sérülés miatt ki kellett hagynia, majdnem féléves kihagyás után év elején tért vissza, első éles tornája éppen az Australian Open volt.

Nem volt könnyű útja, ugyan a világelső Andy Murray-t kiütötték előle, de 1982 óta ő az első, akinek négy top10-es játékost (Tomas Berdych, Nisikori Kej, Stan Wawrinka és Nadal) is le kellett győznie a Grand Slam-trófeához, és végül három ötszettes mérkőzést is nyernie kellett. 1974 óta nem jutott döntőbe sem Grand Slamen ilyen idős játékos, és Federer lett az ausztrál Ken Rosewall után a legidősebb, aki GS-et tudott nyerni. Rosewall 35, 36, és 37 évesen is győzött még a 70-es években.

Federer nemcsak tovább növelte eddigi rekordját 18 trófeával, hanem ő lett az első teniszjátékos a történelemben, aki három különböző GS-et tudott megnyerni legalább ötször: 5 Australian Open, 1 Roland Garros, 7 Wimbledon és 5 US Open van a gyűjteményében. Emellett azt is elmondhatja magáról, hogy az Open-érában senki nem nyert ekkora, 7 év különbséggel Australian Openeket. Federer mögött Nadal Pete Samprasszel holtversenyben a második legeredményesebb 14-14 Grand Slammel, míg Novak Djokovics 12-vel követi őket.

Mindketten nagy utat tettek azonban meg, Nadal továbbra is sérülésekkel bajlódott tavaly, és hiába játszott jól a riói olimpián, egyik Grand Slamen sem sikerült negyeddöntőbe verekednie magát. A 2014-ben megnyert Roland Garros óta elődöntőbe sem tudott jutni egyik nagy tornán sem, de az Australian Openen, már ő is 30 évesen vitathatatlanul visszatért, út közben olyan fiatal tehetségeket legyőzve, mint Alexander Zverev, Milos Raonic és Dimitrov. Ha pedig ilyen formában tudja folytatni, akkor a salakszezon, és a Roland Garros egyik legnagyobb esélyese lehet.

Federer a döntő előtt felidézte, hogy néhány hónapja jelen volt Nadal teniszakadémiájának megnyitóján, ahol ő egy lábon bicegett, Nadal pedig a teniszütőt is alig tudta megtartani csuklósérülése miatt. Beszéltek róla, hogy játszhatnának egy bemutató meccset, de végül csak rövidebb ütögetés lett a vége, a közönség óriási biztatása mellett a gyerekpályán. Ebből lett végül egy újabb történelmi Grand Slam-döntő, ami a nőknél a 36 és 35 éves Williams testvérek fináléjával és Serena Williams 23. GS-győzelmével együtt megadta az alaphangot az idei szezonnak.

Federer újra a top10-ben, Nadal pedig a 6. lesz hétfőtől a világranglistán, és nem kizárt, hogy hamarosan mindketten visszaérnek a top5-be is. Az pedig egész biztos, hogy ilyen játékkal, ha a komolyabb sérülések elkerülik őket, akkor a következő GS-eken is az esélyesek közé tartoznak majd. Azonban mellettük több fiatal, például Grigor Dimitrov is jelezte Ausztráliában, hogy számolni kell vele, és ha az Australian Openen ugyan korán búcsúzott Murray és címvédő Novak Djokovics is újra tudja hozni a legjobbját, akkor a Stan Wawrinkával kiegészülő egykori nagy négyes és feltörekvő kihívóik elképesztő izgalmassá tehetik a 2017-es teniszszezont a férfiaknál.