Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Győzelemmel tért vissza a doppingeltiltásból a női tenisz szupersztárja

2017.04.26. 22:38

Az orosz Marija Sarapova sikerrel tért vissza a doppingügye miatti 15 hónapos eltiltása után, szerdán két szettben legyőzte az olasz Roberta Vincit a 776 ezer dollár (222,8 millió forint) összdíjazású stuttgarti salakpályás női tenisztorna első fordulójában.

A 4500-as telt házzal rendezett mérkőzés előtt visszafogott, udvarias taps, illetve szórványos füttyszó fogadta Sarapovát. Az ötszörös Grand Slam-torna győztes játékos legutóbb tavaly januárban lépett pályára tétmeccsen, amikor kikapott Serena Williamstől az ausztrál nyílt bajnokság negyeddöntőjében.

A nemzetközi szövetség (ITF) júniusban két évre tiltotta el a volt világelsőt meldonium használata miatt, a nemzetközi Sportdöntőbíróság viszont októberben 15 hónapra enyhítette a büntetését, ami kedd éjfélkor járt le. A stuttgarti tornán szabadkártyával indulhatott.

"Ez a legjobb érzés a világon. Nagyon különleges volt visszatérni a pályára, régóta vártam erre a pillanatra. Jelenleg ez a legjobb teljesítmény, amit nyújtani tudok. Bár régóta teniszezem, de berozsdásodtam, ezért most meg kell próbálnom visszaszereznem a korábbi ritmust" - nyilatkozta győzelme után.

Sarapova az elsők között bukott meg a 2015 decemberében tiltólistára került meldoniummal. Doppingtesztje tavaly januárban, éppen az ausztrál nyílt bajnokságon lett pozitív. Azzal védekezett, hogy a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála, a családjában utóbbi előfordult, ezért kezdett gyógyszereket szedni. Hangsúlyozta, nem tudta, hogy a készítmény, amelyet tíz évig szedett, tiltott anyagot tartalmaz. (MTI)
  
Nyolcaddöntő:
Halep (román, 4.)-Strycova (cseh) 6:2, 6:3
1. forduló (a 16 közé jutásért):
Sarapova (orosz)-Vinci (olasz) 7:5, 6:3