Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Nadal: Törvényszerű volt, hogy kikaptam

2017.07.11. 12:46

Rafael Nadal szerint törvényszerű volt a Gilles Müllertól szenvedett veresége a wimbledoni teniszbajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, mivel nagyon sokáig kellett hátrányban játszania.

A spanyol teniszező az ötjátszmás, csaknem ötórás mérkőzés után úgy vélekedett, az első és a második szettben nem tudta a legjobbját nyújtani, ez után pedig már csak futott az eredmény után.

"Ez nehéz dolog egy olyan játékos ellen, mint ő. Remekül teljesített, jól játszott, különösen az ötödik szettben volt nagyszerű. A hangulat is kiváló volt, én mindent megtettem, maximális lelkesedéssel játszottam" - nyilatkozta a negyedik helyen kiemelt Nadal.

Müller 6:3-ra és 6:4-re nyerte az első két játszmát, majd Nadal egyenlített (3:6, 4:6), végül a luxemburgi 15:13-as, két és negyedórás szettel zárta le az emlékezetes találkozót.

A tizenötszörös Grand Slam-torna győztes Nadal elismerte, hogy volt esélye, ráadásul ellenfele elkövetett néhány hibát, de ez sem volt elég számára:

"Aki ilyen típusú teniszezővel játszik, nem engedhet meg magának ennyi hibát. Én az első és a második szettet is elrontottam, és az ötödikben is több lehetősége volt Müllernek. Nagyrészt agresszívabb volt, jobban játszott, mint én, szóval megérdemli a sikert" - magyarázta önkritikusan a korábbi világelső.

Mint kifejtette, neki is voltak jó pillanatai, de túlságosan sokáig kellett futnia az eredmény után, főleg az ötödik játszmában, amikor rendre a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia, így szerinte "összességében törvényszerű volt" a veresége. Ha túl sokszor kerül ilyen helyzetbe valaki, akkor végül veszíteni fog.

A 31 éves jobb eredményre számított magától, és nagy lehetőséget szalasztott el, mert remekül ment neki a Wimbledonban, mint a korábbi években. A 2008-as és 2010-es wimbledoni győztes 2011-ben elveszítette a döntőt Novak Djokovics ellen, azóta egyszer sem tudott túljutni a nyolcaddöntőn. Sorrendben Lukas Rosol, Steve Darcis, Nick Kyrgios majd idén Müller győzte le.

A 34 éves luxemburgi sikere azért is nagy meglepetés, mert eddig csak egy Grand Slam-tornán, 2008-ban az amerikai nyílt bajnokságon jutott el a negyeddöntőig. Pályafutása alatt csak két ATP-tornát nyert meg, mindkettőt idén.

"Minden bizonnyal ez a legnagyobb győzelmem a visszatérésem óta. Különösen azért, mert Grand Slam-tornán értem el, egy olyan játékossal szemben, aki idén ismét dominál a sportágban" - mondta Müller a négy esztendővel ezelőtti komoly könyöksérülésére is utalva, ami miatt a karrierje is veszélybe került.

Müller nem először verte Nadalt, épp Wimbledonban, a 2005-ben, a második fordulóban négy szettben győzött. Mint elmondta, a 2014-es visszatérése óta képes végigjátszani minden versenyszezont, nem kellett szüneteket tartania sérülés miatt, ezért egyre jobban bízik a testében. Ez a legfontosabb változás számára, ennek köszönheti sikereit.

"Nagyon megkönnyebbültem, amikor véget ért a meccs. Kiválón sikerült az első és a második szett, majd Rafa nagyot javult. Nagy küzdelem volt, de a végén csak megcsináltam valahogy" - értékelt a 16. kiemelt, akinek ellenfele a negyeddöntőben a horvát Marin Cilic lesz.

Müller verte ki egyébként az első körben a magyar Fucsovicsot, aki már akkor azt mondta, figyelni kell a luxemburgira. (MTI/Index)