Sarapova begyűrte a remek Babost a US Openen

2017.08.30. 22:21
Nagy meccset játszott a legjobb magyar teniszező az orosszal, 2 óra 20 perc után tudták csak legyőzni, ráadásul ehhez fordítania kellett szupersztár ellenfelének. Babos jól teniszezett, de a második szett közepén Sarapova felőrölte, innen már megállíthatatlan volt.

Magyar idő szerint este fél 11-kor kezdett Babos Tímea Marija Sarapova ellen a US Open teniszgrendszlem második fordulójában.

Az orosz indult jól, nyerte az első két pontot, de utána a magyar zsinórban négyet hozott, és azonnal elvette ellenfele adogatását.

Sőt, simán, 40:15 után hozta saját első adogatását is a magyar, és 2:0-ra elhúzott.

A világranglistán 146. Sarapova összekapta magát, és semmire nyerte a harmadik játékot, 2:1-re módosult az állás.

A szupersztár három év után tért vissza a US Openre, mivel tavaly doppingeltiltását töltötte. Idén térhetett vissza a teniszhez, de a Roland Garroson nem engedték indulni, Wimbledon előtt sérültet jelentett, így Amerikában lehetett újra GS-résztvevő. Első meccsén a nagyon erős Simona Halepet verte három szettben.

A negyedik gémben Sarapova semmi negyvenre elment, és bár Babos visszakapaszkodott 30:40-re, visszavette adogatását a korábbi US Open-bajnok, 2:2.

A következő játékban 15:30-nál ütött kettős hibát Sarapova, így két bréklabdához juttatta a magyart. Az egyiknél Babos hibázott, a másiknál ászt ütött Sarapova, majd előnyhöz is jutott, ám Babos remek tenyeressel visszajött a gémbe. Ekkor Sarapova újra kettős hibát ütött, amit Babos egészen káprázatos labdamenet végén kihasznált: megint brékelte Sarapovát, 3:2.

Babos 40:30 után nagyot szervált, és hozta a hatodik gémet, újra elment kettővel, 4:2.

Babos feledtette eddigi rém gyenge szezonját, idén 59.-nek esett vissza a világranglistán, de ezúttal új emberként játszott, az első szettben mindenképp.

Sarapova ennek ellenére simán jött fel 4:3-ra, Babos kicsit pihent is ebben a játékban.

Sarapova 15:15-nél hosszút ütött, megcsellendzselte, de úgy másfél centire tényleg kint volt, így bukott egy visszanézési lehetőséget. 40:15 után 5:3-ra lépett el Babos.

Sarapova simán hozta következő adogatását, 5:4, a magyar a szettért szerválhatott.

De ott 15:00-nál egész egyszerű nyerőt ütött az égbe Babos, úgy tűnt, ez kulcs lehet. Sarapova bréklabdához is jutott. Sajnos ki is használta, Babos hosszút ütött, 5:5.

A 11. gémben egészen elképesztő bírói hiba sújtotta Babost:

00:15-nél Sarapova két pattanás után adott vissza egy rövidítést, de megadták a pontot neki, így 15 mind lett. Erre nem lehet csellendzset kérni, így később semmi 40 helyett 30 mindre alakult az állás.

Majd Sarapova előnybe is került, de Babos kivédte, 40:40. Ekkorra már nyerte volna a gémet, ha Sarapova szabálytalan pontját neki ítélik.

De Sarapova kettős hibával újra bréklabdához juttatta Babost, és hosszút ütött - 6:5 a magyarnak, aki újra a szettért szerválhatott.

Nem jött össze, Sarapova harmadszor is visszabrékelte, jöhetett a rövidítés.

  • a magyar elnyerte az orosz első szerváját, 1:0, milliméterekkel ütött hosszút ellenfele
  • 1:1, Sarapova szerzett pontot Babos első szervájából
  • 2:1, a másodikat hozta Babos
  • 3:1, Sarapova csúnyát ütött
  • 4:1, Sarapova kettős hibát vétett
  • 4:2, Babos ütött messzire
  • 5:2, remek Babos-tenyeressel
  • 5:3, Sarapova-tenyeres, védhetetlen
  • 5:4, Babos befutotta, de egy nem túl nehéz labdát kiütött
  • 6:4, két szettlabdához jutott a magyar, Sarapova a hálóba nyesett
  • 7:4, Sarapova messzire kiütötte a labdát, 1:0 a szettállás Babosnak, 7:6-ra övé lett az első játszma!

2. játszma

Babos kezdett adogatni a 2. játszmában, Sarapova újra hibával indított. De aztán Babos hibázott, Sarapova brékelte, 0:1.

Sarapova semmire nyerte a második gémet, 0:2.

Babos nagyon jókat adogatott, Sarapova négyszer hibázott, 40:15 után jött a szépítés, 1:2.

Sarapova újabb csellendzsel kezdte a negyedik játékot, de újra tévedett, még ha milliméterekkel is, majd rontott, így 00:30 volt Babosnak. Innen nagy labdamenetben nyerővel jött vissza az orosz, de újra hálóba küldött egy labdát, és két bréklehetőséget adott az ellenfélnek. Babos az első a hálóba tette, a másodikat nagy tenyeressel védte ki Sarapova, egyenlő. Nagy menet jött ismét, Sarapova megint a hálóba ütött, Babos visszabrékelhetett: sikerült is, kettős hibával. 2:2-re egyenlített a magyar.

Az ő adogatása következett, és 30:30 után egy jó szervával ő került előnybe. Hosszút ütött Babos, megint egyenlő. Sarapova ekkor a returnt vágta a hálóba, ismét magyar előny következett. Sarapova-hosszúval 3:2-re vezetett Babos.

Sarapova következő adogatása 30:30-ra alakult, nagy tenyeressel került előnybe az orosz. Aztán szélest ütött, így egyenlőről folytatták. Drámai játék jött: Babos ütése neccesen ment át, egy ütésváltás után Babos emelt, Sarapova labdája kétszer pattant meg a hálón, és hullott vissza saját térfelére. Babos a bréklabdával nem tudott élni, hálóba ütötte, újra egyenlő lett.

Másfél órája játszottak ekkor.

Mi jöhetett volna? Sarapova-hosszú és Babos-bréklabda, de az orosz magabiztosan hárította, majd szép tenyeressel övé lett az előny. Hét perce ment már a gém, de újra a hálóba csapta Sarapova, egyenlő lett ismét. És egy erős szervával orosz előnnyel folytatódott.

Csakhogy Babos visszaadhatatlan tenyeressel válaszolt, egyenlő ismét, erre Sarapova ásszal hozta az újabb előnyét. Tíz perc után, egy Babos-hibával 3:3-ra egyenlített.

Babos adogatott, 00:30-ra állt, mert rosszul csellendzselt meg egy Sarapova-labdát, és bár az orosz aztán ütött egy széleset, ám egy tökéletes vonalat is, és két bréklabdához jutott. (Babos csellendzselte, hiába, egy ilyen lehetősége maradt a második szettre.)

Az első bréklabdát hárította a magyar, sőt, a másodikat is, Sarapova kétszer ütött széleset, egyenlőre alakult az állás. Babos kétszer hibázott, hosszú lett a labdája,

4:3-ra vezetett az orosz, brékelte a magyart.

Sarapova nagyjából megnyugodott, 40:15 után 5:3-ra ment el, Babosnak a szettben maradásért kellett adogatnia.

Sarapova Babos adogatásánál már lazsált, 40 semmire ment a magyar, aki aztán két rontással felhozta az oroszt. Sőt, egy óriási tenyeressel 40:40 lett. Egy szokásos hosszúval Babos-előny következett, majd egy csodás tenyeressel 5:4. Sarapova következett, a szettért szervált.

Nagyot nyitott, Babos kevéssel, de kiütötte a returnt, majd jött egy orosz ász, 30:00. És még egy, 40:00, három szettlabda - meg is lett

a második szett 6:4-gyel, Sarapovának.

1:1-re állt a meccs 1 óra és 50 perc után.

Döntő szett

Babos kezdte az adogatást, és bukta el az első, majd a második pontot is. Kulcsgém volt, az orosz érezhetően megnyugodott, míg a magyar 00:40-et hozott össze egy újabb hosszú ütéssel. Sőt, semmire vesztette az adogatását, 0:1-gyel kezdődött a harmadik játszma.

40:15 a második gémben egy szép magyar, de egy egészen lehengerlő orosz pont után, majd ásszal lett 2:0 Sarapovának.

A harmadik gémet elpihente az orosz, de Babos szépeket is ütött, és 40:15 után szépített 2:1.re.

Sarapova simán hozta a 3:1-et, eléggé egyértelműnek tűnt már ezen a ponton a meccs, Sarapova verhetetlenül játszott, és nem is erőltette Babos adogatójátékaiban. De így is 40 mind alakult ki az ötödik gémben, sőt, előnyhöz is jutott az orosz, azaz bréklabdához. Babos a hálóba nyesett, 4:1-re elhúzott a volt világelső.

Ász után jött a labda az 5:1-hez, két szuper tenyeres után meg is lett.

Az orosz itt már kifejezetten jól teniszezett, és 15:40-nél két meccslabdája volt Babos adogatásánál. Hosszút ütött, de még mindig maradt egy a győzelemhez. Babos széleset ütött, ezzel lett meg

Sarapovának a győzelem 6:7, 6:4, 6:1-re.


Babos remekül helytállt, a meccs feléig jobb is volt Sarapovánál, de amikor az összerakta a játékát, már tehetetlen volt ellene, és jobb fizikumának is köszönhetően az orosz begyűrte a magyart, aki valószínűleg így is legjobb meccsét játszotta 2017-ben. Sarapova a 3. fordulóba jutott.