Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszonkét éve várunk az átütő teniszsikerre

2017.09.15. 07:04

A magyar férfi teniszválogatott péntektől vasárnapig játssza az év legfontosabb párharcát a Kopaszi-gáton felépített BudaPart sporttelepen Oroszország ellen. A tét a Davis-kupa világcsoportjába jutás, ilyen fontos meccse 1996 óta nem volt a magyar csapatnak, amelynek az osztályozóba kerülése is hatalmas bravúr volt.

Hosszú utat jártak be a mieink, mire eljutottak eddig. 1995-ben óriási bravúrral, a sokszoros győztes Ausztráliát legyőzve jutottak a világcsoportba, ahol 1996-ban játszhattak is. Az elmúlt húsz évben elmaradtak a sikerek. Többnyire az euró-afrikai zóna II. osztályában szerepelt a válogatott, majd 2013-ban jött el a mélypont, amikor onnan is kiesett. A harmadosztálynál már nem volt lejjebb.

Innen indult el a csúcs felé 2014-ben a Fucsovics Márton vezette csapat, amely évről-évre feljebb kapaszkodott, így tavaly már Szlovákia ellen az világcsoport osztályozójáért játszhatott. Akkor még simán kikaptak Fucsovicsék 3-0-ra. Idén a korábbi eredményeink alapján csupán egy meccset kellett játszani, és ezen februárban óriási bravúrral legyőzték a bőven top100-as játékosokkal felálló Szlovákiát.

A világcsoport osztályozójába kerülő 16 válogatottból nyolc volt kiemelt, Magyarország nem. Az oroszokat a hetedik helyre sorsolták, papíron náluk könnyebb csak a kanadai válogatott lett volna, de ott is van három top100-as (érdekesség, hogy közülük csak Vasek Pospisil kanadai születésű, de az ő szülei is két évvel teniszező születése előtt még Csehszlovákiában éltek).

A magyar csapat gerince az évek óta együtt játszó, a férfi válogatott felemelkedésében óriási szerepet vállaló Fucsovics Márton és Balázs Attila. Mellettük az Australian Open junior tornáját megnyerő Piros Zsombor, valamint Borsos Gábor szerepel majd a csapatban.

A két éljátékosunk is nagyszerű formában van, de mind a ketten más és más utat jártak be eddig. Fucsovics életében először, júliusban bekerült a top100-ba.

Nagy dolog ez, hiszen magyar férfi teniszező 2003 márciusa óta nem volt az elit tagja, akkor az Fucsovics jelenlegi edzőjének, Sávolt Attilának sikerült. Bár Fucsovics azóta kicsúszott a top100-ból  (jelenleg a 113. helyen áll), az év hátralévő részében olyan versenyeken szerepel majd, amelyeken nem kell pontokat védenie, így a szezonzáróra előrébb juthat.

A legjobb játékosunk idén 17 tornán indult, 44 meccsből 29-et megnyert, amely hihetetlen jó arány. Ott volt Wimbledonban és a US Openen is, de az első Grand Slam-győzelme még várat magára. Két idei challenger tornát megnyert, a budapestin döntős volt. Négy ATP-tornán is indult, hét meccséből hármat sikerült megnyernie.

Balázs Attila nagyon mélyről kapaszkodott vissza. 2010. október 3-án a világranglista 153. helyezés volt a legjobb eredménye, hatszor nyert egymás után magyar bajnokságot, de 2014-ben, 26 évesen úgy döntött, hogy nem játszik a nemzetközi mezőnyben, ebben sérülései és motivációs hiányai is közrejátszottak. Aztán két éve, az 1876. helyről újraindult és nagyon komoly munkával, Future-tornagyőzelmekkel visszakapaszkodott, és megint ott van közvetlen az elit mögött, a 164. helyen áll. Idén már 67 meccsen van túl, 38-19 a győzelem-vereség mutatója.

Piros Zsombor óriási tettet hajtott végre azzal, hogy Fucsovicshoz hasonlóan egyéni junior Grand Slam-tornát nyert. Két éve szerezte az első felnőtt ranglista pontjait, idén már nyolc felnőtt tornán indult, a két legutóbbi Future-ön döntős volt, és már a 667. helyre jött fel. A jelenleg 903. helyen álló Borsos Gábor 2015 óta tagja a magyar Davis-kupa csapatnak.

Az oroszok győzni jönnek Budapestre. Ehhez megfelelően alakították ki a csapatukat. A világranglistán 36., nagy tehetségnek tartott Andrej Rubljov még csak 19 éves, de az idei US Openen már negyeddöntőt játszott. Már van ATP-tornagyőzelme, idén Umagban nyert. A legjobb a 32. helyen álló Karen Hacsanov. Ő is csak 21 éves, tavaly Csengduban szerezte meg első tornagyőzelmét.

A magyar-orosz sorsolása

  • Péntek, 16.00: Fucsovics-Rubljov, Balázs-Hacsanov
  • Szombat, 14.00: Fucsovics, Balázs-Medvegyev, Kravcsuk
  • Vasárnap, 14.30: Fucsovics-Hacsanov, Balázs-Rubljov.

Szintén 21 éves Danyiil Medvegyev, akinek még nem jött össze siker, viszont a neve ismerős lehet nem csak a teniszrajongóknak, ő volt az, aki az év legnagyobb botrányát okozta július elején Wimbledonban, amikor aprópénzt dobált a bíró elé. A csapat negyedik tagja a 169. helyen álló Konsztantyin Kravcsuk.

Bombaerős az orosz válogatott, de növelheti az esélyeinket az, hogy az utóbbi időben keménypályán versenyző oroszoknak a Kopaszi-gát salakját kell megszokni.

Balázs Attila idén már egyszer legyőzte Rubljovot és Fucsovicsnak is vannak olyan érzései, hogy sikerül megismételni a 22 évvel ezelőtti bravúrt és sikerül véghezvinniük azt, ami korábban még a legjobb magyarnak, Taróczy Balázséknak sem jött össze (bár Taróczyék idejében más volt a rendszer, nem volt világcsoport, 1976-ban és 1978-ban zónadöntőt játszottak, amely után gyakorlatilag a világ nyolc legjobb csapata közé kerültek).

Hetedszer játszunk az orosz/szovjet válogatott ellen, de győzni még egyszer sem sikerült. Az első találkozót 1970-ben rendezték, a Gulyás, Baranyi, Machán hármasnak a világ akkori egyik legjobbja, Alekszej Metreveli jutott, így is sikerült két meccset nyerni. 1970 és 1976 között négyszer játszottunk Szovjetunióval, háromszor lett 2-3. A legutóbbi meccs 1996-ban, Moszkvában volt, amelyen a Krocskó József, Sávolt Attila, Kovács Gábor, Noszály Sándor összetételű csapat 4-1-re kapott ki a Kafelnyikov, Csesznokov, Olhovszkij összetételű orosz válogatottól.

Ha a szlovákok ellen bravúr kellett a továbbjutáshoz, akkor az oroszok ellen hatalmas remeklés kell a győzelemhez. Ez a válogatott már bizonyította, hogy képes talpra állni és meglepetést okozni. 1995-ben sem gondolta senki, hogy Krocskóéknak sikerülhet.

Fucsovics egyébként 4-1-es győzelmet lát lelki szemei előtt. Legyen így.

A Davis-kupa hétvége további programja

  • Világcsoport, osztályozó: Kazahsztán-Argentína, Kolumbia-Horvátország, Fehéroroszország-Svájc, Hollandia-Csehország, Portugália-Németország, Brazília-Japán, India-Kanada. A győztesek feljutnak a világcsoportba.
  • Világcsoport, elődöntő: Belgium-Ausztrália, Franciaország-Szerbia