Fucsovics egy lépésre Federertől az AusOpenen

2018.01.19. 19:13

Fucsovics Márton eddig szenzációsan szerepel az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. Az első fordulóban nagy küzdelemben, de magabiztosan, négy szettben verte a moldáv Radu Albotot: ez volt élete első, a magyar tenisz 15 éve nem látott győzelme GS-tornán.

Utána óriási bravúrt ért el, a torna 13. kiemeltjét, az amerikai Sam Querrey-t is négy szettben, 3-1-gyel intézte el. A harmadik körben a világranglista 93. helyén álló argentin, Nicolás Kicker következik.

Minden meccs más, de tudva, hogy Fucsovics az idei év első versenyén, az indiai Punéban 6:3, 6:0-ra verte Kickert, nem vállalhatatlan, hogy akár esélyesebb is lehet a magyar teniszező. Persze az ilyesmivel jobb vigyázni, Kicker hasonlít a magyarra, nem számoltak vele, és már a harmadik fordulóban van.

Fucsovics már biztosan karriercsúcsot javít, akármilyen eredménnyel is zár majd Melbourne-ben. Jelenleg 80. helyen áll a világranglistán, eddigi teljesítménye alapján a 69. helyre jött fel, és elviekben már csak öten előzhetik meg a torna végéig. (Legközelebb hivatalos ranglista csak a melbourne-i döntő után jön ki.)

Beelőzheti Fucsovicsot Kicker, valamint a német Maximillian Marterer, az amerikai Tennys Sandgren, a horvát Ivo Karlovic, valamint az olasz Andreas Seppi. Utóbbi kettő csak akkor, ha valami egészen kiváló – legalább negyeddöntős – helyet ér el. Valószínű, hogy Fucsovics a 70. hely környékéről kezdi majd a január 29-i hetet.

Ha sikerülne túljutnia Kickeren, a 62-63. hely környékére kerülhetne, amivel a következő hetek-hónap ATP 250-es versenyein akár kiemelt is lehetne.

Ennél viszont sokkal de sokkal fontosabb, hogy ha Kicker megvan, valószínűleg teljesülhetne a 26 éves játékos nagy álma:

Roger Federerrel játszhatna a negyeddöntőért az AusOpen második hetén.

Minden idők egyik, ha nem legjobbja Richard Gasquet-vel teniszezik, ha győz, és ha győz Fucsovics, találkoznak. Mindkettejük meccsét magyar idő szerint szombat hajnalban vagy délelőtt rendezik.

Harmadrangú jelenleg, de nem mellékes, hogy Fucsovics már 28,62 millió forintot keresett eddigi két melbourne-i sikerével. Ha Kicker is összejönne, 48,6 milliónál tartana.

De Fucsovics már így is utolérte az egykori szövetségi kapitány, Kuharszky Zoltán rekordját, aki legutóbbi magyarként 1983-ban bejutott az Australian Open harmadik fordulójába. A remek formában játszó utód már csak egy győzelemre van attól, hogy beállítsa a két éve, 72 évesen elhunyt Baranyi Szabolcs abszolút rekordját is: egykori kiváló Davis Kupa-játékosunk 1973-ban nyolcaddöntőzött az Australian Openen.

Nicolas Kicker
Nicolas Kicker

Kicker 25 éves, már kilenc éve profi, 2010 februárjában került fel a világranglistára. 179 centi, 75 kiló (Fucsovics 188/80). Nagyon sokáig Future- és Challenger-tornákon indult, nyert is ezekből összesen 13-at (ebből tíz Future). 2014-ben került be a legjobb 500-ba, majd tavaly áprilisban lépte át a százas álomhatárt. Karriercsúcsa a 78. hely, jobbkezes, egykezes fonákot üt.

Ebben a szezonban az Australian Open a harmadik tornája, Punéban Fucsovics, Canberrában - ahol a magyar döntőt játszott -, Elliot Brenchetrit állította meg az első körben. Melbourne-ben eddig nem volt nehéz sorsolása. Az első körben a ranglista-99. Jordan Thompsont, a másodikban a 86. Lukas Lackót győzte le. Eléggé megszenvedett, öt, majd négyszettesen meccsen esett túl.

Fucsovics-Kicker tehát szombaton, körülbelül hajnali hat óra körül kezdődik, tét a legjobb 16 közé jutás.