Vendel
6 °C
19 °C

Fucsovics felnőtt Federerhez, de a klasszis ment tovább

GettyImages-908588640
2018.01.22. 08:13 Módosítva: 2018.01.22. 08:59

Fucsovics Márton nagyot játszott, két szetten át nagyon erős volt fejben adogatóként, és csak a végére fáradt el a címvédő Roger Federer elleni nyolcaddöntőben az Australian Openen. A svájci 6:4, 7:6, 6:2-re nyert 2 óra 1 perc alatt, ami egyébként eddigi leghosszabb mérkőzése volt a tornán.

A magyar teniszező így is fantasztikus eredményt ért el a negyedik fordulóval, a nagyszerű menetelésével a 62–63. helyre jön előre a világranglistán.

A mérkőzést percről percre követtük, itt olvashatják vissza a nyolcaddöntő alakulását>>>

Az AusOpen fő stadionjában, a 14 800-as, csurig telt Rod Laver Arenában Fucsovics a magyar szurkolók végig hallható biztatása mellett nagyon bátran állt ki a sokkal esélyesebb Federer ellen. Fonák oldalon ugyan többször megfogta a svájci, de Fucsovics jól tudott a saját játékára koncentrálni, és adogatóként sokszor oldott meg nehéz pillanatokat, összesen tízből hét bréklabdát hárított. 23 nyerője mellé sokáig jó szinten tartotta a ki nem kényszerített hibák arányát is.

Az egész tornán első nappali mérkőzésén Federer jól játszott, és habár volt, hogy eljutott egyenlőig a magyar teniszező, a svájci szervagémjei legtöbbször szinte érinthetetlenek voltak, ami nagy nyomást jelentett Fucsovics felé. A svájci 34 nyerővel zárt 20 ki nem kényszerített hiba mellé, nagyon jó volt a hálónál.

Fucsovicsnak sikerült az első szett közepén három bréklabdát hárítva 0-40-ről megfordítania egy adogatójátékát, miközben a második szerváival is meg tudta lepni a címvédőt. Csak 5:4-nél, a legvégén tudta elvenni az adogatását a svájci. Federer többször is hibázott fonákból, de a hálónál nagyon hatékony volt, és a szettben 17 első szervájából 15-öt nyert, a másodikoknál 12-ből 9-nél övé lett a pont.

Fucsovics a második szettben még javítani is tudott az addig is nagyszerű játékán, és megint sokat elmond arról, hogy milyen jól koncentrált fontos pillanatokban, hogy két különböző gémben is hárított bréklabdát, a szett elején és a végén is.

Közben viszont a 19-szeres GS-bajnok szerváinál nem sok esélye nyílt, Federer az első szetthez hasonlóan alig bukott pontot adogatóként. Fucsovics megtette azt, amit egy ilyen helyzetben lehet, kiharcolta a szett végi rövidítést. Ott is voltak szép pontjai, sokadik elütése is, de aztán Federer odatette magát, és 7-3 lett a tie break.

A harmadik játszma elején Federer rögtön elvette Fucsovics szerváját, aki ezután még a másodikat hozta, de aztán látszott, hogy elfáradt. Mindent megpróbált, de már lassabban ért oda labdákra. Federer másodszor is elvette a magyar játékos szerváját, aztán Fucsovics hozta a sajátját, de a svájci már kiszerválta a meccset.

Új álom kell Fucsovicsnak

Fucsovicsnak teljesült a vágya, megélte a Roger Federer elleni meccset, és magában bízva, felszabadultan tudott kiállni ellene, de a világ korábbi elsője ennyivel jobb teniszező pillanatnyilag.

Fucsovics nagy tapsot kapott a Rod Laver közönségétől, amikor fáradtan, de mosolyogva, egy remek teniszt hozó nyolcaddöntő után levonult a pályáról. Grand Slam-meccset nyerni jött Ausztráliába, végül a tenisztörténelemben negyedik magyar férfi teniszezőként a 16 közé jutott egy ilyen nagy tornán. Álma valóra vált, ahol a nyolcaddöntőben nem is önmagában a győzelem volt csak a kérdés, hanem hogy egy igazán nagy meccset, önmagából a legtöbbet kihozva tudjon játszani Federer ellen. A mérkőzésből majd sokat meríthet a szezon és karrierje további részében is.

Nagyon jól játszott, mindene megvan, ami a modern teniszhez kell. Biztosan nehéz mentálisan odamenni két szettes hátrányban, így nem is csoda, hogy ez lett a vége. De nagyon gyors és pontos játékos, sok sikert kívánok neki a továbbiakban

– mondta Federer a meccs után. Federer 2002-ben egyébként Fucsovics edzőjével, Sávolt Attilával játszott az AusOpen harmadik körében, őt is három szettben győzte le.

Federer 52. alkalommal jutott be egy Grand Slam negyeddöntőjébe. A svájci nagyon jó formában, továbbra is szettveszteség nélkül megy előre az idei tornán, és nem mellesleg 36 évesen ő lett a legidősebb teniszező, aki a legjobb nyolcba jutott az Australian Openen 1977 óta, amikor ez Ken Roswallnak sikerült. Federer ellenfele a negyeddöntőben majd a cseh Tomas Berdych lesz.

Elképesztő egy hét volt

A tavaly a Davis-kupában is hatalmasat játszó (itt olvashatja az utána készült interjúnkat Fucsoviccsal, és edzőjével, Sávolt Attilával), és a világranglistán is egyre előre lépdelő legjobb magyar teniszező először jutott főtáblára az AusOpenen, és az első három, mindegyik esetben más szempontból kihívást jelentő meccsét sikerrel vette.

Az első fordulóban nagy küzdelemben, de magabiztosan, négy szettben verte 6:2, 6:3, 4:6, 7:5-re a moldáv Radu Albotot: ez volt élete első, a magyar férfi tenisz 15 éve nem látott győzelme GS-tornán.

Utána óriási bravúrt ért el, a torna 13. kiemeltjét, az amerikai Sam Querrey-t is négy szettben 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re ütötte ki. Jól bírta a 36-40 fokos hőséget a nagy adogató amerikai ellen, és 12-ből 10 bréklabdát hárított a meccsen.

Végül a harmadik körben a világranglista 93. Nicolás Kicker ellen győzött nagyon okos, koncentrált játékkal 6:3, 6:3, 6:2-re kevesebb, mint két óra alatt.

Fucsovics többször is elmondta, hogy rengeteget jelentett neki, hogy mennyi magyar szurkoló biztatta a helyszínen a lelátóról, és a tévé képernyője előtt Magyarországról is, majdnem hazai pályán érezhette magát Melbourne-ben. A Federer elleni nyolcaddöntőben is rendszeresen felhangzott a magyar szurkolók biztatása.

Magyar rekordokat ért utol

A torna előtt a 80. helyen állt a világranglistán, de már biztosan a 62.-63. hely környékére fog előrejönni. Közben pedig régi rekordokat ért utol nagyszerű menetelésével:

  • Fucsovics a negyedik körbe jutással beállította Baranyi Szabolcs egykori kiváló Davis-kupa-játékosunk rekordját, ő 1973-ban nyolcaddöntőzött az Australian Openen. Viszont Fucsovics első magyar játékosként jutott a legjobb 16 közé a 128-as főtábla bevezetése óta.
  • Emellett az első magyar 2004 óta, aki a nyolcaddöntőbe jutott az Australian Openen, ez akkor Kapros Anikónak sikerült.
  • Fucsovics azt is elmondhatja magáról, hogy az 1984-es Roland Garros óta az első magyar férfi játékos, aki a legjobb 16 közé jutott egy Grand Slamen, ami utoljára Taróczy Balázsnak sikerült.
  • Az 1968 óta számolt Open-érában pedig a negyedik magyar férfi teniszező, aki bejutott egy GS-en a nyolcaddöntőbe Gulyás István (Roland Garros 1968, 1969, 1971), Baranyi Szabolcs (Australian Open 1973 és Wimbledon 1973) és Taróczy (Roland Garros 1976, 1980, 1981, 1984 és 1980 Wimbledon) után.

Eredmény:

Australian Open, nyolcaddöntő

Roger Federer (2., svájci) - Fucsovics Márton 6:4, 7:6, 6:2

Borítókép: Fucsovics Márton és Roger Federer. Fotó: Cameron Spencer / Getty Images Hungary.