Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Federer még két évig játszik, ha a felesége is úgy akarja

2018.01.30. 11:01

Roger Federer a hétvégén a hatodik Australian Openjét nyerte, amikor legyőzte a horvát Marin Cilicet. Ez volt a 36 éves svájci 20. Grand Slam-győzelme. Egészen hihetetlen pályafutás és még nincs vége, állítja maga a szupersztár.

Federer a héten lemondta a Davis Kupa-szereplest, de ott szeretne lenni az olimpián 2020-ban. Még 38 éves korában is menne a minőségi tenisz, de semmilyen körülmények között nem tenné karrierjét a családja elé. A melbourne-i győzelme után kissé fáradtan még, de már arról beszélt, hogy meddig lehet azt a bizonyos húrt feszíteni.

Őszintén szólva nem tudom, meddig lehet játszani ezen a szinten. Fogalmam sincs. Az elmúlt 12 hónapban három Grand Slamet nyertem. Egy jól kigondolt menetrenddel és sikerre éhesen nem kor kérdése ez. De óvatosnak kell lennem, el kell döntenem, mi is a célom, mik a prioritások. Azt hiszem, ez is meghatározhatja, mennyire leszek sikeres.

Federer hozzátette, ahogy az utóbbi években, idén sem fog minden versenyen elindulni, de még mindig élvezi az edzéseket. „Élvezem a munkát, a sok utazás sem zavar, nagyszerű csapat van körülöttem. A szüleim boldogok és büszkék, hogy még mindig csinálom.”

Mirka és Roger Federer az AusOpen-győzelem után a hétvégén
Mirka és Roger Federer az AusOpen-győzelem után a hétvégén

De a kulcspont Mirka, a felesége. Ő is hasonlóan boldog a sikerek láttán, de Federer elmondta azt is, kizárt, hogy a tenisz a kapcsolatuk rovására menjen. Addig folytatja, ameddig a családja is talál ebben örömöt.

A feleségem a legfontosabb, a támogatása nélkül képtelen lettem volna eddig teniszezni. Örülök, hogy ekkora áldozatot hoz, ahogy a gyerekeket neveli. Képtelen lennék két hetet egy távoli városban úgy eltölteni, hogy ők nincsenek velem. Az életem nem működne nélkülük. Sok dolgot kell egyszerre megoldani, hogy itt lehessek, de a család az alap.

Federer 1981 augusztusában született, a tokiói olimpia idején már majdnem 39 éves lesz, a tenisztorna szűk egy héttel a születésnapja előtt ér véget. Egyéni aranya még nincs olimpiáról, 2012-ben elveszítette a döntőt, 2008-ban párosban nyert.