Federer még két évig játszik, ha a felesége is úgy akarja

2018.01.30. 11:01

Roger Federer a hétvégén a hatodik Australian Openjét nyerte, amikor legyőzte a horvát Marin Cilicet. Ez volt a 36 éves svájci 20. Grand Slam-győzelme. Egészen hihetetlen pályafutás és még nincs vége, állítja maga a szupersztár.

Federer a héten lemondta a Davis Kupa-szereplest, de ott szeretne lenni az olimpián 2020-ban. Még 38 éves korában is menne a minőségi tenisz, de semmilyen körülmények között nem tenné karrierjét a családja elé. A melbourne-i győzelme után kissé fáradtan még, de már arról beszélt, hogy meddig lehet azt a bizonyos húrt feszíteni.

Őszintén szólva nem tudom, meddig lehet játszani ezen a szinten. Fogalmam sincs. Az elmúlt 12 hónapban három Grand Slamet nyertem. Egy jól kigondolt menetrenddel és sikerre éhesen nem kor kérdése ez. De óvatosnak kell lennem, el kell döntenem, mi is a célom, mik a prioritások. Azt hiszem, ez is meghatározhatja, mennyire leszek sikeres.

Federer hozzátette, ahogy az utóbbi években, idén sem fog minden versenyen elindulni, de még mindig élvezi az edzéseket. „Élvezem a munkát, a sok utazás sem zavar, nagyszerű csapat van körülöttem. A szüleim boldogok és büszkék, hogy még mindig csinálom.”

Mirka és Roger Federer az AusOpen-győzelem után a hétvégén
Mirka és Roger Federer az AusOpen-győzelem után a hétvégén

De a kulcspont Mirka, a felesége. Ő is hasonlóan boldog a sikerek láttán, de Federer elmondta azt is, kizárt, hogy a tenisz a kapcsolatuk rovására menjen. Addig folytatja, ameddig a családja is talál ebben örömöt.

A feleségem a legfontosabb, a támogatása nélkül képtelen lettem volna eddig teniszezni. Örülök, hogy ekkora áldozatot hoz, ahogy a gyerekeket neveli. Képtelen lennék két hetet egy távoli városban úgy eltölteni, hogy ők nincsenek velem. Az életem nem működne nélkülük. Sok dolgot kell egyszerre megoldani, hogy itt lehessek, de a család az alap.

Federer 1981 augusztusában született, a tokiói olimpia idején már majdnem 39 éves lesz, a tenisztorna szűk egy héttel a születésnapja előtt ér véget. Egyéni aranya még nincs olimpiáról, 2012-ben elveszítette a döntőt, 2008-ban párosban nyert.