Babos: Egy másodpercig sem éreztem, hogy nem nyerhetünk

image uploaded from ios (2)
2018.02.07. 12:09

Babos Tímea kiválóan zárta az elmúlt évet, majd folytatta januárban, és a lendülete egészen vasárnapig kitartott. A legjobb magyar teniszezőnő tavaly szeptemberben kétszer is döntőt játszott egyesben, de sokkal kiválóbb eredményeket ért el párosban, hiszen hétszer jutott döntőbe, ebből ötször nyert.

Ezek között volt a WTA-világbajnokság is, ahol Andrea Hlavackovával állt össze, és a cseh teniszezővel mind a három meccset megnyerte. Kiverték többek között a világelső Latisha Chan, Martina Hingis duót is, a magyar tenisztörténetben elsőként lett női világbajnok.

Ezt a kiváló eredményt írta felül idén januárban az Australian Openen, ahol női párosban és vegyes párosban is döntőbe jutott. Olyan bravúr lett volna mind a kettőben nyerni, amelyre tényleg csak a legnagyobbak voltak korábban képesek. Végül a női páros lett meg, Kristina Mladenoviccsal, hat győzelem zsinórban, közte a világelső Chan újbóli legyőzése. A vegyes párosban nem sikerült az indiai Bopannával elsőnek lenni.

Így is történelmet írt, hiszen az Australian Openen még sosem nyert magyar, Grand Slamet is 1986-ban legutóbb Temesvári Andrea, de olyan még sosem fordult elő, hogy magyar játékos a négy legnagyobb torna bármelyikén is két döntőt játszhasson.

Aztán Melbourne után nem jött egyből haza, Tajvanon folytatta egy 226 ezer dolláros tornán. Gyakorlatilag végigverte a mezőnyt, hiszen szettet csak a második körben, a szlovén Dalila Jakupovic tudott ellene fogni. A döntőben az ukrán Katerina Kozlova ellen is simán vette az akadályt, így most a 35. helyre jött fel, lassan megközelíti karriercsúcsát, amelyet 2016 szeptemberében ért el, amikor a 25. helyen állt. Párosban már karriercsúcsot javítva jelenleg a világon az ötödik legjobb. Egy éve az 57. helyen zárta az évet a világranglistán, most a 35. helyre jött fel.

Erről is mesélt Babos, miután hosszú idő után visszatért Magyarországra, és sajtótájékoztatót tartott.

„Hihetetlenül hosszú túra volt. Elképesztő, hogy így sikerült. Az elmúlt két hét alatt Grand Slam-győzelem párosban, Grand Slam-döntő vegyespárosban, tornagyőzelem egyesben a WTA Touron! Elképesztően jó érzés, hihetetlen élmények és érzések vannak bennem” – kezdte Babos Tímea.

„Tavaly az edzőmmel eldöntöttük, hogy másképp fogjuk végigdolgozni azt az időszakot, amíg nem versenyzek. A módszer bevált, hiszen egyre javult a játékom. Nehéz megmondani, melyik jobb érzés, világbajnoknak lenni, vagy Grand Slam-győztesnek. Sokkal több meccset kellett játszani Melbourne-ben, azt hiszem, jobban vágytam egy ilyen címre."

Arról is beszélt, hogy csiszolódtak össze Mladenoviccsal.

"Sokat edzettünk együtt, jól tudunk együtt dolgozni a pályán. Az első meccsen még majdnem kiestünk, de aztán összeszoktunk. Hlavackováék ellen a negyeddöntőben már nagyon jól kiegészítettük egymást, persze ez annak is köszönhető, hogy azt hiszem tízéves korunk óta ismerjük egymást. A Roland Garrosig az öt legnagyobb tornán – Doha, Indian Wells, Miami, Róma, Madrid – fogunk együtt párosozni."

"Egy másodpercig sem éreztem, hogy nem nyerhetünk. Sokat segített, hogy a döntőben ellenfél orosz párost többször megvertük korábban is. Majdnem minden pályán teniszeztem Melbourne-ben, az, hogy az utolsó két meccsemet a Rod Laver Arénában játszottam, különösen nagy élmény volt. Az pedig, hogy egy GS-döntő után mondhattam beszédet, minden érzést felülmúl” - mesélte a legjobb magyar teniszező, aki az egészen kiváló évkezdet után folytatni akarja sorozatát.

„Megfogadtam a tavalyi év végén, hogy minden egyes pontért meg fogok küzdeni. Az érzelmeimmel kell megküzdeni, mert ha az a pályán jön ki, sok jót nem jelent. Viszont fantasztikus volt, hogy amerre járok, mindig magyar szurkolókba botlok. Nem vagyunk egy halkan drukkoló nemzet, így aztán csodás érzés volt ez is.”

Babos pontos célokat is kijelölt.

„Párosban szeretnék világelső lenni, egyéniben pedig a top20-ba jutni, fantasztikus lenne. Azt hiszem, minden adott ahhoz, hogy elérjem. Jönnek a versenyek, és ha már ilyen jól sikerült az évkezdet, ez további motivációt jelent számomra.”

Babos édesapja is elmesélte, milyen érzés Grand Slam-győztes apának lenni.

„Az első, wimbledoni döntője óta vágyok arra, hogy meglegyen ez a trófea. Hittem abban, hogy össze fog jönni. Jöttek egymás után a döntők, de arra nem gondoltam, hogy pont most fog ez sikerülni, hiszen a lányom párja éppen egy mély gödörből jött ki. Hiszem, hogy nyerni fogunk még sok ilyet. Nehezen indult a szezon, de aztán ahogy mentünk előre, egyre jobban összeértek.”

Borítókép: Huszti István / Index.