Ha ez a reform átmegy, oda a Davis Kupa hangulata

2018.03.01. 20:44

Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára szerint egyelőre bizonytalan, hogy milyen formában valósulnak meg a nemzetközi szövetség (ITF) Davis Kupát illető radikális tervei. 

Az ITF hétfőn ismertetett elképzelései szerint 2019-től a "Tenisz Világkupa" néven rendezendő egyhetes eseményen dőlne el a trófea sorsa: a Davis Kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutás) helyett novemberben nagyszabású finálét rendeznének 18 csapat részvételével.

Richter Attila - aki az ITF Davis Kupa-bizottsági tagja is - csütörtökön az MTI szerint a Kossuth Rádiónak azt mondta, előzetesen nem történt konzultáció az újításról.

Hárommilliárd dolláros üzletről van szó, versenyfutás zajlott az ügyben, mivel az ATP szeretett volna egy Gold Team Cup nevű hasonló eseményt szervezni, ezzel együtt jobban be lehetett volna vonni a bizottságot és a világcsoport országait.

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy nem lesz meg a DK-csaták hagyományos hangulata, mivel mindenki idegenben játszik, ráadásul csak két egyéni és egy páros meccs szerepelne egy-egy párharcban. Emellett a taktika helyett előtérbe kerül a napi forma, meghatározóbb lesz a világranglistás helyezés, így csökken az olyan meglepetések valószínűsége (amilyeneket egyébként a magyarok is okoztak az elmúlt években).

Richter Attila emlékeztetett arra, hogy az elnökségi döntést augusztusban az ITF-közgyűlésnek kell jóváhagynia Orlandóban, és addig még rengeteg egyeztetésre kerül sor az ügyben. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, ebben a formában várhatóan nem fogják elfogadni a Davis Kupa reformját.