Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Háromszor annyi a bunda a teniszben, mint az összes többi sportban együtt

2018.04.26. 19:49

Hatalmas a korrupció a profi tenisz alsóbb osztályaiban, állítja egy tanulmány. Ehhez azonban nincs köze az irányító testületeknek, és minél magasabb szintről van szó, annál ritkábbak az előre lefixált meccsek.

A kutatás során 100 játékost kerestek fel, valamint további 3 200 szakértőt. Utóbbiból 464 mondta azt, hogy első kézből van tapasztalata megbundázott meccsekkel kapcsolatban. Inkább a férfiak azok, akik eladják a meccseiket, 2009 és 2017 között a gyanús meccsek számát 83 százalékát ők adták. A nőkkel kiegészítve pedig háromszor annyi bundagyanús teniszmeccs volt az utóbbi években, mint az összes többi sportban együttvéve.

Ennek oka elsősorban az, hogy mindössze a top 250 női és 350 férfi teniszező tud kvázi normálisan megélni a sportból, miközben 15 ezer profi teniszező van. Sok játékosnak egyszerűen jobban megéri veszíteni, mert több pénzt kap így, mintha folytatná a versenyt.

Ez így alapvetően kizárja a magasabb osztályú versenyeket és a Grand Slam-tornákat, ahol gyakorlatilag elhanyagolható a korrupciógyanús esetek száma.