Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromszor annyi a bunda a teniszben, mint az összes többi sportban együtt

2018.04.26. 19:49

Hatalmas a korrupció a profi tenisz alsóbb osztályaiban, állítja egy tanulmány. Ehhez azonban nincs köze az irányító testületeknek, és minél magasabb szintről van szó, annál ritkábbak az előre lefixált meccsek.

A kutatás során 100 játékost kerestek fel, valamint további 3 200 szakértőt. Utóbbiból 464 mondta azt, hogy első kézből van tapasztalata megbundázott meccsekkel kapcsolatban. Inkább a férfiak azok, akik eladják a meccseiket, 2009 és 2017 között a gyanús meccsek számát 83 százalékát ők adták. A nőkkel kiegészítve pedig háromszor annyi bundagyanús teniszmeccs volt az utóbbi években, mint az összes többi sportban együttvéve.

Ennek oka elsősorban az, hogy mindössze a top 250 női és 350 férfi teniszező tud kvázi normálisan megélni a sportból, miközben 15 ezer profi teniszező van. Sok játékosnak egyszerűen jobban megéri veszíteni, mert több pénzt kap így, mintha folytatná a versenyt.

Ez így alapvetően kizárja a magasabb osztályú versenyeket és a Grand Slam-tornákat, ahol gyakorlatilag elhanyagolható a korrupciógyanús esetek száma.