Erzsébet
1 °C
4 °C

34 éve nem volt ekkora bravúr férfi teniszben

K EPA20180525040
2018.05.25. 15:46 Módosítva: 2018-05-25 15:46:54

Fucsovics Márton hihetetlen bravúrt hajtott végre azzal, hogy az amerikai Steve Johnsont három szettben legyőzve bejutott a genfi, 503 ezer eurós torna döntőjébe. Ekkora bravúrt, mármint ATP-döntőbe jutni 1984 óta nem sikerült magyar teniszezőnek. Fucsovics a legjobb ötvenben lehet a jövő heti világranglistán. 2:6 és 0:3 után mindössze két játékot engedett az ellenfelének, ez emberfeletti teljesítmény volt.

Élete nagy lehetősége előtt állt Fucsovics Márton. Már az is nagy bravúr volt, hogy idáig eljutott, hiszen a negyeddöntőben a korábbi háromszoros Grand Slam-győztest, a világranglistán a 3. helyig jutó , nem mellékesen címvédő svájci Stanislas Wawrinkát intézte el 6:4, 6-0-ra. Ez még akkor is nagy bravúr, hogy Wawrinka műtét után kapaszkodik vissza, jelenleg csak a 25. a világranglistán.

Az elődöntőben az amerikai Steve Johnson volt az ellenfele, aki a világranglistán jelenleg   47. helyen áll, de két éve a 21. is volt, pályafutása során három tornát nyert meg, idén áprilisban, Houstonban lett első úgy, hogy top10-est, honfitársát John Isnert is legyőzte. Korábban egyszer sem találkoztak egymással.

Fucsovics még sosem nyert ATP-tornát, karriercsúcsa az 59. hely volt, amelyet egészen biztosan felül fog múlni. Az elődöntő másik párjában az olasz Fabio Fognini és a német Peter Gojowczyk játszott, az ő meccsük végeredménye: 6:4, 6:4-re Gojowczyk javára. 1984 óta először fordul elő az, hogy magyar férfi teniszező került ATP-torna döntőjében. Akkor ez Taróczy Balázsnak sikerült Indianapolisban, ahol aztán két szettben kikapott a kolumbiai Andrés Gómeztől.

Az első játszma

A 28 éves amerika, Johnson kezdte az adogatást. Johnson ebben a szezonban már a harmadik elődöntőjét játszotta. Nagy adogatással hozta az amerikai, Fucsovics pedig semmi 30-ról jött vissza. 0:1. Nem könnyű Johnson ellen, aki kiválóan üti a tenyereseket, szokni kellett az ellenfelet, bréklabdát hárítva jött az adogatás, 1:1. Johnson kiválóan játsszotta meg az első adogatását és tenyeresei életveszélyesek voltak, de Fuvocsics szépen jón vissza 40-15-ről, de az utolsó két labda az amerikaié volt 1:2.  Fucsovics is jól oldotta meg a tenyereseket, de kétszer is csúnyán a hálóba ment a labdája, az első brék a meccsen, 1:3. Volt megint egy Johnson tenyeres elütés, amit nagyon tud, aztán két ki nem kényszerített hiba nálunk, máris tetemes a hátrány, 1:4. Fucsovics két ásszal pillanatok alatt szépített, 2:4. Johnson nem hibázta el az adogatójátékát, 2:5. Nagyon könnyen elment ez az adogatás, volt Johnsonnak egy zseniális fonák elütései is, az amerikai vezet 1-0-ra, 2:6.

A második játszma

Fucsovics nagyon bizonytalan volt, Johnson sem tett sokat, mégis hozta az a adogatását, 0:1. Sajnos szétesett Fucsovics játéka, rengeteg szélest, vagy hosszú üt most és megint brék, sajnos úgy is, hogy a mi fiúnk négy bréklabdát még hárított is., 0:2. Fucsovicsnak három bréklabdája is volt, Johnson fordított, sajnos ez nem Fucsovics napja eddig, 0:3. Aztán jött a saját adogatás, ekkor még nem volt veszve semmi, 1:3.  Johnson tenyeresei még ekkor is nagyon ültek, de volt bréklabdánk is, a másodikat sikerült bevágni, visszajött Fucsovics a szettbe, ez volt a magyar első brékje a meccsen, 2:3.

Szép játékkal jött a saját adogatás és máris egyenlő, 3:3. Három bréklabda, ott volt az esély a fordításra, meg is csinálta, négy gémet nyert Fucsvics egymás után, 4:3. A magyar teniszező összeszedte magát, remek nyerőket ütött, de van még hiba, viszont Johnson is ideges, Fucsovicsnak két labdája is a vonalon pattan jól, 5:3. Komoly esély volt az újabb brékre, így szettre is, de Johnson még úgy is behúzta, hogy egyre idegesebb, 5:4.. Sikerült felállni, végül három Johnson-hiba után megvan a szett, jön a döntő játszma, 6:4.

A harmadik játszma

Csodálatosan kezdődött az első játék, egy brékkel indult, Johnson még nem nyugodott le, 1:0. Beindult a henger, semmire jött az adogatójáték, 2.0. Az amerikai már csak a vállát vonja, nem azt játssza, amit az első szettben, két bréklabda megint a magyarnak, az első megvan, ez csodálatos, 3:0. Már csak két gém a döntő, jött az adogatás, 4:0. Kicsit túláradtak az érzelmek ebben a gémben, Johnson próbálkozik és szépít, hozta az adogatójátékát, 4:1. Egy nagyon fontos momentum jött, Fucsovics adogatása, amelyet viszonylag simán, e hozni tudott, megtanulta, hova kell mozogni Johnson tenyereseire, 5:1. Fucsovics a meccsért fogadott, két meccslabdához jutott, hihetetlen, ahogy visszajött a meccsbe. Johnson mind a két labdát hárította. Elképesztő, Johnson kétszer is kiütötte, megvan a meccse. Hihetetlen bravúr, 6:1.

ATP.tenisztorna, Genf, elődöntők

  • Gojowczyk (német)-Fognini (olasz) 6:4, 6:4
  • Fucsovics Márton-Steve Johnson (amerikai) 2:6, 6:4, 6:1

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?