Vilhelmina
11 °C
28 °C

34 éve nem volt ekkora bravúr férfi teniszben

K EPA20180525040
2018.05.25. 15:46 Módosítva: 2018-05-25 15:46:54

Fucsovics Márton hihetetlen bravúrt hajtott végre azzal, hogy az amerikai Steve Johnsont három szettben legyőzve bejutott a genfi, 503 ezer eurós torna döntőjébe. Ekkora bravúrt, mármint ATP-döntőbe jutni 1984 óta nem sikerült magyar teniszezőnek. Fucsovics a legjobb ötvenben lehet a jövő heti világranglistán. 2:6 és 0:3 után mindössze két játékot engedett az ellenfelének, ez emberfeletti teljesítmény volt.

Élete nagy lehetősége előtt állt Fucsovics Márton. Már az is nagy bravúr volt, hogy idáig eljutott, hiszen a negyeddöntőben a korábbi háromszoros Grand Slam-győztest, a világranglistán a 3. helyig jutó , nem mellékesen címvédő svájci Stanislas Wawrinkát intézte el 6:4, 6-0-ra. Ez még akkor is nagy bravúr, hogy Wawrinka műtét után kapaszkodik vissza, jelenleg csak a 25. a világranglistán.

Az elődöntőben az amerikai Steve Johnson volt az ellenfele, aki a világranglistán jelenleg   47. helyen áll, de két éve a 21. is volt, pályafutása során három tornát nyert meg, idén áprilisban, Houstonban lett első úgy, hogy top10-est, honfitársát John Isnert is legyőzte. Korábban egyszer sem találkoztak egymással.

Fucsovics még sosem nyert ATP-tornát, karriercsúcsa az 59. hely volt, amelyet egészen biztosan felül fog múlni. Az elődöntő másik párjában az olasz Fabio Fognini és a német Peter Gojowczyk játszott, az ő meccsük végeredménye: 6:4, 6:4-re Gojowczyk javára. 1984 óta először fordul elő az, hogy magyar férfi teniszező került ATP-torna döntőjében. Akkor ez Taróczy Balázsnak sikerült Indianapolisban, ahol aztán két szettben kikapott a kolumbiai Andrés Gómeztől.

Az első játszma

A 28 éves amerika, Johnson kezdte az adogatást. Johnson ebben a szezonban már a harmadik elődöntőjét játszotta. Nagy adogatással hozta az amerikai, Fucsovics pedig semmi 30-ról jött vissza. 0:1. Nem könnyű Johnson ellen, aki kiválóan üti a tenyereseket, szokni kellett az ellenfelet, bréklabdát hárítva jött az adogatás, 1:1. Johnson kiválóan játsszotta meg az első adogatását és tenyeresei életveszélyesek voltak, de Fuvocsics szépen jón vissza 40-15-ről, de az utolsó két labda az amerikaié volt 1:2.  Fucsovics is jól oldotta meg a tenyereseket, de kétszer is csúnyán a hálóba ment a labdája, az első brék a meccsen, 1:3. Volt megint egy Johnson tenyeres elütés, amit nagyon tud, aztán két ki nem kényszerített hiba nálunk, máris tetemes a hátrány, 1:4. Fucsovics két ásszal pillanatok alatt szépített, 2:4. Johnson nem hibázta el az adogatójátékát, 2:5. Nagyon könnyen elment ez az adogatás, volt Johnsonnak egy zseniális fonák elütései is, az amerikai vezet 1-0-ra, 2:6.

A második játszma

Fucsovics nagyon bizonytalan volt, Johnson sem tett sokat, mégis hozta az a adogatását, 0:1. Sajnos szétesett Fucsovics játéka, rengeteg szélest, vagy hosszú üt most és megint brék, sajnos úgy is, hogy a mi fiúnk négy bréklabdát még hárított is., 0:2. Fucsovicsnak három bréklabdája is volt, Johnson fordított, sajnos ez nem Fucsovics napja eddig, 0:3. Aztán jött a saját adogatás, ekkor még nem volt veszve semmi, 1:3.  Johnson tenyeresei még ekkor is nagyon ültek, de volt bréklabdánk is, a másodikat sikerült bevágni, visszajött Fucsovics a szettbe, ez volt a magyar első brékje a meccsen, 2:3.

Szép játékkal jött a saját adogatás és máris egyenlő, 3:3. Három bréklabda, ott volt az esély a fordításra, meg is csinálta, négy gémet nyert Fucsvics egymás után, 4:3. A magyar teniszező összeszedte magát, remek nyerőket ütött, de van még hiba, viszont Johnson is ideges, Fucsovicsnak két labdája is a vonalon pattan jól, 5:3. Komoly esély volt az újabb brékre, így szettre is, de Johnson még úgy is behúzta, hogy egyre idegesebb, 5:4.. Sikerült felállni, végül három Johnson-hiba után megvan a szett, jön a döntő játszma, 6:4.

A harmadik játszma

Csodálatosan kezdődött az első játék, egy brékkel indult, Johnson még nem nyugodott le, 1:0. Beindult a henger, semmire jött az adogatójáték, 2.0. Az amerikai már csak a vállát vonja, nem azt játssza, amit az első szettben, két bréklabda megint a magyarnak, az első megvan, ez csodálatos, 3:0. Már csak két gém a döntő, jött az adogatás, 4:0. Kicsit túláradtak az érzelmek ebben a gémben, Johnson próbálkozik és szépít, hozta az adogatójátékát, 4:1. Egy nagyon fontos momentum jött, Fucsovics adogatása, amelyet viszonylag simán, e hozni tudott, megtanulta, hova kell mozogni Johnson tenyereseire, 5:1. Fucsovics a meccsért fogadott, két meccslabdához jutott, hihetetlen, ahogy visszajött a meccsbe. Johnson mind a két labdát hárította. Elképesztő, Johnson kétszer is kiütötte, megvan a meccse. Hihetetlen bravúr, 6:1.

ATP.tenisztorna, Genf, elődöntők

  • Gojowczyk (német)-Fognini (olasz) 6:4, 6:4
  • Fucsovics Márton-Steve Johnson (amerikai) 2:6, 6:4, 6:1