Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fucsovics győzelemmel kezdett a Roland Garroson

K EPA20180526120
2018.05.29. 14:04

Fucsovics Márton győzelemmel kezdte élete első Roland Garros főtábláját. Az első fordulóban 6:3, 6:3, 7:6-ra győzte le a kanadai Vasek Pospisilt. A magyar teniszező az első öt játékot nyerte, aztán magabiztosan húzta be az első két szettet, a harmadikban pedig brékhátrányból fordított. Fucsovics az elmúlt négy évben nem tudott a selejtezőből feljutni. A 45. helyen álló magyar teniszező sorozatban a hatodik meccsét nyerte ATP-tornán, következő ellenfele a 16. helyen kiemelt brit Kyle Edmund lesz.

Fucsovics élete első ATP-győzelmét nyerte a múlt héten Genfben, ahol a korábbi háromszoros Grand Slam-győztest, a svájci Stanislas Wawrinkát. A tornán Albert Ramos Vinolas, Francis Tiafoe és a döntőben Peter Gojowczyk ellen is jobb volt. A genfi sikere előtt Münchenben is negyeddöntős volt, így sikeresen indította a salakpályás szezont, igaz a római kvalifikációt egyből bukta. Az idei második Grand Slam-tornáján a januári, ausztráliai szereplést igyekszik megismételni, ahol a karriercsúcsnak számító nyolcaddöntőig jutott el, ahol három győzelem után Roger Federer ellen vívott nagy meccsen esett ki. Fucsovicsnak tavaly még selejteznie kellett a Roland Garrosra, a második kört bukta el.

Fucsovics karriercsúcsot jelentő, 45. helyen áll a világranglistán, a 27 éves kanadai Vasek Pospisil a 88. A két teniszező még sosem játszott egymással. Pospisil 2012 és 2016 között mindig az első fordulóban esett ki a Roland Garrosról, tavaly nem indult. A kanadai pályafutása során még sosem nyert ATP-tornát, a párizsi versenyre Dél-Koreában, egy Challenger-tornán készült, amelyet aztán a döntőben veszített el. Itt volt a budapesti Challengeren is, amelyet a spanyol Nicola Kuhnnal szemben megnyert.

Ilyen előzmények után és közel egyórás esőszünet miatt egy órás csúszással kezdődött el a meccs, Fucsovics adogatásával. Kiváló szervajáték és semmire nyert gém, 1:0. Sokat rontott a kanadai, az alapvonal játéka nem volt az igazi, addig csak neki volt ki nem kényszerített hibája, meg is volt az első brék, 2:0. Sokkal pontosabb és összeszedettebb volt Fucsovics, egy kiváló ejtés és egy nagyszerű elütés és 3:0. Kettős hibát vétett (másodszor) a kanadai, megint volt három bréklabda, a harmadik meg is van, 4:0. Kiválóak voltak  Fucsovics hosszú röptéi, de Pospisil is összekapta magát, 40-15-ről kiegyenlített, de így is megvolt az adogatás, Pospisil ekkor 12 ki nem kényszerítettnél tartott, 5:0. Pospisil is nyert gémet, semmire az adogatását, 5:1. A kanadai jött vissza a meccsbe, egyre pontosabbakat ütött, hosszú tenyereseit nehezen futotta be Fucsovics és két bréklabdához jutott. El is ment a játék, 5:2. Semmi 30-ról egy kiváló keresztbe elütéssel jött vissza Pospisil, majd egy ásszal aztán egy kiváló adogatással máris szoros volt a meccs, 5:3. Küzdelmes gémben, de Fucsovics eljutott a szettlabdáig és az elsőt meg is nyerte, 35 perc alatt 1-0-ra vezetett, 6:3.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a második szett, Pospisil semmi 30-ról nyert négy labdát egymás után, 0:1. Sok nálunk a rontott első szerva, ugyanakkor a másodikak 83 százalékát addig megnyerte, 1:1. Sima Pospisil adogatójátéknak indult, de a vége szoros lett, 1:2. Megint főleg a második adogatásokból jöttek a pontok, még a több hiba ellenére is, 2:2. Pospisil elég simán hozta, 2:3. Ahogy aztán Fucsovics is, 3:3. Fucsovics türelmes üzemmódba kapcsolt és jött a szett legfontosabb gémje, amelybent végül Fucsovics úgy brékelt, hogy Pospisil megint kettős hibát vétett, 4:3. Ami még ennél is fontosabb volt, jött az adogatás is, 5:3. Pospisil egy pillanatra lendületet veszített, két bréklabdája volt megint Fucsovicsnak, ezt védte Pospisil, de aztán egy kiváló fonák pörgetés, újabb brék és újabb szett élete első Roland Garrosán, 6:3.

Magyar adogatással kezdődött a harmadik szett, 40 semmi után Pospisil négy pontot nyert meg egymás után, el is vette Fucsovics adogatását, 0:1. Majdnem sikerült egyből a visszabrék, labda is volt hozzá, de mégsem, 0:2. Pospisil azért mutat ügyes dolgokat, ha nehezen is megvolt az első szervajáték ebben a szettben, 1:2. Nem sikerült másodszor sem a visszabrék, 1:3. Megint bréklabdája volt Pospisilnak, de három kiváló szervával megvolt a pont, 2:3. Összejött Fucsovicsnak is a brék, bár hatalmasakat adogat Pospisil, sokszor nagyon pontatlanul, vagy éppen returnt szúrja el, 3:3. Fucsovics viszont kiválóan adogat, két gémre a meccstől, 4:3. Pospisil két hosszú és egy széles labda után kiszerválta a magyart, 4:4. Nehezen, de megvolt a szervajáték, 5:4. Fucsovics a meccsért fogadott, de Pospisil most nagyon koncentrált és egyenlített, 5:5. Nehezen, de megvolt az adogatás, Fucsovics mintha kicsit siettette volna a meccs végét, 6:5. Fucsovics visszajött 40 semmiről, de Pospisil behúzta az adogatását, rövidítés következik, 6:6.

A rövidítés:

 • Fucsovicsé az első adogatás, lecsapással 1-0
 • Hosszú Fucsovics labdája, 1-1
 • Egészen kiváló elütés az alapvonalról, 2-1
 • Szép fonákreturn Pospisiltől, 2-2
 • Fucsovics második adogatása jött, rövidítését nem érte el a kanadai, 3-2
 • Fucsovics megint túlütötte a ziccert. 3-3
 • Hálóban Pospisil adogatás, 4-3
 • Csodálatos tenyeres, két labdára a meccs, 5-3
 • Fucsovics türelmes volt, már csak egy labda, 6-3
 • Egy remek lábközötti, majd egy elütés Pospisiltől, 6-4
 • Jó Pospisil rövidítése, most Fucsovics adogat majd, 6-5
 • Széles Pospisil ütése, megvan Fucsovics első Roland Garros-győzelme, 7-5

Roland Garros, férfi egyes, 1. forduló

 • Fucsovics Márton-Vasek Pospisil (kanadai) 6:3, 6:3, 7-6 (5)

(Borítókép:  Salvatore Di Nolfi / EPA / MTI)