Serena pályára sem lépett, de máris vitáznak róla Wimbledonban

2018.06.27. 11:40

Serena Williams a 25. kiemelt lesz a wimbledoni tenisztornán, annak ellenére, hogy a világranglistán csak a 183. helyen áll. 

Williams kiemeléséről illetve nem kiemeléséről hónapok óta megy a vita, az egyik nézet szerint a korszak vitathatatlanul egyik legjobb teniszezőnője megérdemli, hogy előnyben részesítsék, még úgyis, hogy elveszítette világranglista pontjainak jó részét. Más vélemények szerint viszont csak a ranglistán jelenleg elfoglalt helye alapján kéne megítélni.

000 15K487

A wimbledoni tornát korábban hétszer megnyerő Williams a világranglistán azért csúszott le, mert terhessége és szülése miatt nem tudott versenyezni. Az amerikai szerint ezekre a helyzetekre védettséget kéne biztosítani a női versenyzőknek, de jelenleg erre nincsen szabályozás.

A versenyt szervező All England Club a legtöbb esetben a világranglistát követi a kiemeléskor, de fenntartja magának a jogot, hogy belenyúljon a kiemelésbe egy kiegyensúlyozott sorsolás érdekében.

Ön szerint fair Serena Williams kiemelése?

Serena Williams ellen Dominika Cibulkova protestált már korábban is. „Szerintem ez nem fair. Én küzdöttem, ki kellene emeljenek. Ha berakják őt elém, elveszítem a helyemet, amiről azt gondoltam megszereztem." – mondta korábban.

Félelme be is igazolódott, Williams a 25. helyre került, és így Cibulkova kikerült a 32 kiemelt közül. Caroline Wozniacki más véleményen volt. „Ő a valaha volt legnagyobb játékos. Olyan sok Grand Slamet nyert, és olyan sokáig volt világelső, hogy megérdemli a kiemelést."

Azt egyelőre nem lehet tudni, Williams meddig juthat. Tavaly szeptember óta csak három tornán játszott, a Roland Garrost mellizomsérülés miatt adta fel, akkor még nem is tudta, hogy bevállalja-e Wimbledont.

A női párosok mezőnyben Babos Tímea és Kristina Mladenovic lett az első kiemelt.   A magyar-francia páros 2014-ben döntős volt Wimbledonban, míg 2015-ben az elődöntőig jutott. Babos a negyedik, míg Mladenovic a nyolcadik helyen áll a legfrissebb páros világranglistán.A férfiaknál a nyolcszoros bajnok, címvédő Roger Federer annak ellenére kapta meg az egyes kiemelési számot

Londonban, hogy hétfőn elveszítette a világelsőséget a spanyol Rafael Nadallal szemben. Federer a 2012-es US Open óta először lesz a legmagasabban rangsorolt játékos Grand Slam-tornán.A speciális wimbledoni szabályok legnagyobb nyertese a tavaly döntős Marin Cilic, aki világranglista-ötödikként harmadik ki emelt lesz. Mindez azt jelenti, hogy Nadallal vagy Federerrel legkorábban az elődöntőben találkozhat, míg eredeti pozíciója szerint erre már egy körrel korábban is sor kerülhetett volna, írja az MTI.