Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Két szettről, meccslabdáról kapott ki Federer Wimbledonban

2018.07.11. 18:57 Módosítva: 2018-07-11 19:11:27

A címvédő és első kiemelt Roger Federer a negyeddöntőben kiesett Wimbledonban, a nyolcadik kiemelt Kevin Anderson nagy meglepetésre 2:6, 6:7, 7:5, 6:4, 13:11-re legyőzte a nyolcszoros bajnok svájcit, akinek pedig a harmadik szettben meccslabdája is volt már a végül 4 óra 14 percig tartó meccsen.

A dél-afrikai korábbi négy találkozójukon szettet sem tudott nyerni Federer ellen, de az várható volt, hogy nagy adogatóként megdolgoztatja majd a svájcit. Viszont ezúttal az első szettet leszámítva hátulról is nagyon bátran játszott, és sokszor ő jött ki jobban a hosszabb labdamenetekből. Federer nem játszott rosszul, de többször is túl passzívnak tűnt, és fontos helyzetekben nem tudta kihasználni a kínálkozó lehetőségeit.

A svájci először került a centerpálya helyett a második legnagyobb, 1-es pályára. Federer nagyon magabiztosan, rögtön három bréklabdával kezdett, és el is vette Anderson szerváját. 4:2-nél megint brékelte a dél-afrikait, a játszmát pedig egy pazar félröptével zárta le, pontot is alig bukott adogatóként.

A második szett elején azonban Anderson elkezdte azt az agresszív teniszét, amit utána órákon át végig tudott vinni. Ezúttal Federer került hátrányba a szett elején, és 3:1-nél vissza tudott jönni, de már látszott, hogy a dél-afrikai sokkal keményebb ellenfél lett, mint amilyen az első játszmában volt. Federer a rövidítésben is visszajött hátrányból, sőt, 6-3-ra is vezetett, de onnan két saját adogatás mögött is bukta a pontot. Fogadóként azonban már lezárta a szettet, és megszerezte a 2:0-s vezetést.

A harmadik szettben mentek egymás után, és miközben Andersonnak kellett Federer után lépkednie, 5:4-nél bajba is került. A svájci meccslabdához jutott ellenfele adogatásánál, azonban Anderson meg tudta fordítani a gémet. Federer kihagyott lehetősége után a dél-afrikai jutott két bréklabdához, és a másodikat már meg is csinálta, majd pedig kiszerválta a játszmát.

2018-07-11T154858Z 105534680 RC1DAF39D920 RTRMADP 3 TENNIS-WIMBL
Fotó: Andrew Boyers

Federer továbbra is jól játszott, de főként a lehetőségre várt a dél-afrikai szerváinál, miközben Anderson lendülete nem fogyott ki, a támadó játék mellé pedig kevesebbet is hibázott, mint a svájci. 3:3-nál megint Federer adogatásánál jött két bréklabda, a svájci pedig egy viszonylag könnyű labdát rontva elbukta az adogatását. A következőt hozta, és odatette magát a végén: szép játékkal hárított egy szettlabdát, majd egy csodás fonák nyerővel bréklabdához is jutott. Ennek ellenére is megfordította a gémet Anderson, és kiegyenlített.

A döntő szettben mindketten hoztak vissza 0-30-ról adogatójátékokat, de aztán Federernek volt megint nagy lehetősége előnybe kerülni 4:3-nál. 40-0-ről jutott el Anderson hibái mellett bréklabdáig, de akkor elő tudott húzni jó szervát a dél-afrikai, és még egy 21 ütéses labdamenetet is ő tudott megnyerni, megfordította az adogatását.

Wimbledonban sincs a döntő szettben tie break, így addig folytatódott a meccs, amíg valamelyikük nem tudott két játékkal nyerni. A kiválóan szerváló Federernek sokáig előnyt jelentett, hogy mindig ő adogatott előbb, Andersonnak kellett a meccsben maradásért szerválnia. Egymás után több játékban is voltak lehetőségei a svájcinak, de aztán végül ő ingott meg az egyik adogatójátékában: nem jöttek az első szervái, kettős hibát is ütött. Anderson előnybe került, és kiszerválta a meccset.

Anderson összességében – jó pár ásszal együtt – több nyerőt ütött, és kevesebbet is hibázott, mint a svájci. A tavalyi US Open-döntő után ezúttal Wimbledonban is elődöntőbe tudott jutni, és valószínűleg élete mérkőzését játszotta. Federer a 2013-as második kör óta nem esett ki ilyen korán Wimbledonban, ahol 21. Grand Slam-győzelmére készült.

Anderson ellenfele az elődöntőben majd Milos Raonic és John Isner mérkőzésének győztese lesz pénteken. Az amerikai 6:7, 7:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte Raonic-ot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?