Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Djokovics visszatért, negyedszer bajnok Wimbledonban

2018-07-15T153948Z 1483946702 RC1BA938EF00 RTRMADP 3 TENNIS-WIMB
2018.07.15. 18:40

Sérülések, könyökműtét és a kihagyást követő nehezebb időszak után Novak Djokovics visszatért Wimbledonban, ahol 6:2, 6:2, 7:6-ra legyőzte a nyolcadik kiemelt Kevin Andersont a döntőben. A szerb több mint két év után nyert újra Grand Slamet, 4. Wimbledonján győzött, és összességében már 13 Grand Slamnél jár.

A mérkőzés előtt a legfontosabb kérdés az volt, melyikükön hogyan érződik majd a fáradtság: Anderson Roger Federer ellen is egy 4 és fél órás negyeddöntőt játszott, majd egy 6 és fél órás elődöntőben jutott a fináléba pénteken. Djokovics úgy is sokkal esélyesebbnek számított, hogy neki pedig pont Anderson elődöntőjének elhúzódása miatt két nap alatt kellett lejátszania a maga elődöntőjét Rafael Nadal ellen.

A torna legjobb meccse Djokovics és Nadal elődöntője maradt, de a simának induló finálé harmadik szettjére már kemény ellenfél lett a tavalyi US Openen is döntős dél-afrikai, Djokovicsnak meg kellett küzdenie azért, hogy három játszmában lezárja a döntőt. A finálét percről percre itt olvashatja vissza>>>

Fél óra sem kellett az első szett megnyeréséhez Djokovicsnak, aki rögtön az elején brékelőnybe került. A szerb nagyon könnyedén játszott, és nagyon meg sem kellett erőltetnie magát a pontoknál. Andersonon eléggé érződött az elmúlt két meccsből fakadó fáradtság, ami hibákban nyilvánult meg, és a szervái sem jöttek túl jó százalékban.

A második szett elején is bukta a szerváját Anderson, így megint hátrányból kellett játszania. A játszma közepétől lett keményebb ellenfél, elkezdett nagyon agresszíven returnözni, és jöttek a támadó ütései is. Djokovics azonban nagyon stabil maradt, és nem adott neki igazán esélyt. A végén lett egy bréklabdája is a dél-afrikainak, de Djokovics a nehebb helyzetekben mindig nagyon odatette magát, és jó szervákat is előhúzott.

A harmadik játszmára Anderson már megérezte azt a játékát, amivel Federer ellen is eredményes tudott lenni, kevesebbet rontott, és összerakta a saját adogatásait. Viszont Djokovics is nagyon koncentrált maradt, három játékon át pontot sem veszített adogatóként.

Anderson 4:3-as vezetésénél került először bajba Djokovics, bejöttek a dél-afrikai támadásai, bréklabdáig is eljutott. Djokovics azonban egy nagy üvöltés kíséretében megfordította a gémet. Hamarosanennél is nehezebb helyzeteket kellett megoldania, miközben Anderson biztos kézzel hozta a szerváit. A következő adogatójátékában nem jöttek Djokovics első szervái, ütött három kettős hibát is, ennek ellenére is hárítani tudta a szettlabdákat, és 6:5-nél újabb hármat oldott meg nagyszerűen.

Végül rövidítésben ért véget a meccs: itt kijött, hogy Anderson mennyi lehetőséget hagyott ki a korábbi gémekben, Djokovics kétszer is elvette az adogatását, így 5-1-gyel cseréltek térfelet. Egyet visszavett Anderson, de aztán megint elveszítette a szerváját. Végül Djokovics 7-3-ra hozta a rövidítést, és ezzel megnyerte három szettben a döntőt.

A szerb egy sérülésekkel és hullámvölgyekkel teli időszak után kisebb könyökműtéten esett át idén, a salakszezonban tudott először fájdalom nélkül játszani, de igazából Wimbledonban ért vissza a legjobb formája közelébe. Próbálkozott edzőként Andre Agassival és Radek Stepanekkel, de nem jöttek az eredmények. Végül visszatért a jól bevált Marián Vajdához, akivel újra Grand Slam-győztes lett.

Djokovics a 2016-os US Open óta először jutott Grand Slam-döntőbe, és a 2016-os Roland Garros óta először nyert GS-et, összesen már a 13.-at. Wimbledonban 2011, 2014, és 2015 után tudott újból győzni. A meccs utáni beszédében ki is emelte, hogy „nincs különlegesebb hely visszatérni, mint itt". A nehéz időszak alatt is bíznia kellett magában, és annak különösen örült, hogy a nézőtéren már kisfia, Stefán is láthatta, ahogy átvette trófeát.

Djokovics az elmúlt két évben visszacsúszott a ranglistán, de a vasárnapi győzelmével a 21.-ről a 10.-re fog előreugrani – Wimbledonban az egyedi kiemelésekkel már 12. kiemeltként játszott egyébként –, és ha ilyen szinten tud teniszezni, akkor hamar visszaér a legjobbak közé is (Anderson egyébként a 8.-ról az 5.-re jön előre az újabb GS-döntővel).

Miután Djokovics is egyre jobban játszik, megint eljöhet egy olyan időszak a teniszben, amikor egyszerre lehet esélyes a nagy tornákon a tavaly és idén eddig a Grand Slameket uraló Roger Federer, Rafael Nadal és mellettük immár a volt világelső szerb is. Idén mind a hárman nyertek egyet: Federer az Australian Opent, Nadal a Roland Garrost, Djokovics pedig Wimbledont húzta be újra.

Borítókép: Tony O'brien / Reuters.