Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Temesvári új frontot nyitott a teniszszövetség elleni támadásban

2018.08.26. 19:11

Babos Tímea után a korábbi Grand Slam-győztes, jelenleg az MTK-nál edzőként dolgozó Temesvári Andrea, illetve a Vasas SC elnöke, Markovits László is megszólalt Fucsovics Márton pénteki, a teniszszövetséget bíráló bejegyzése kapcsán.

Temesvári és Markovits „a látványos kirakat mögötti rengeteg kezeletlen problémáról ír”, amik ha nem is biztos, hogy összevágnak Fucsovics problémáival, rámutatnak, hogy nagyobb lehet a gond a teniszszövetségnél, mint azt sokan gondolták.

Temesváriék nem az elmúlt évek eredményeit vitatják, vagyis Babos Tímea és Fucsovics Márton eredményeit, a kiemelt kormányzati támogatást, a felnőtt és utánpótlás nemzetközi versenyek rendezését, a Nemzeti Edzésközpont felépülését, a Davis-kupa sikereket, vagy épp a tehetséges fiatalok feltűnését, hanem az ezek mögötti gondokra próbálják felhívni a figyelmet.

A háttérbe tekintve egyértelmű ugyanis, hogy egyáltalán nincs működő szakmai rendszer, ezen a téren gyerekcipőben járunk.

A tenisz az egyik legköltségesebb sportág, kevesen tudják finanszírozni, így a merítési lehetőség is jóval szűkebb, tehát már csak a létszám tekintetében is komoly a lemaradás. A Szövetség egyik legfontosabb feladata lenne a bázis növeléséhez szükséges feltételek biztosítása.

Az a kevés utánpótlásműhely, ahol még mindig komolyabban foglalkoznak a tenisszel, alig kap anyagi támogatást. Szakemberhiány van, nincsenek továbbképzések, a meglévő, még kitartó edzők pedig anyagilag és erkölcsileg sincsenek megbecsülve. A vidéki teniszműhelyek pedig még ehhez képest is kilátástalanabb helyzetben vannak.

Eközben a Szövetség elkezdett klubként működni, az állami támogatásoknak köszönhetően egyfajta konkurenciájává vált a kluboknak, ami semmiképpen nem egészséges helyzet, szereptévesztés, mert a felek ellenérdekeltté váltak.

– írják.

Kiemelik, hogy bár valóban nagy eredmény, hogy Budapestre hoz a szövetség egy ATP-tornát, de ez nem történhet azon az áron, hogy mobillétesítmények felállítására és lebontására megy el több száz millió forint, miközben a fenti problémák sokasodnak. „Abból a pénzből, amit a Szövetség az elmúlt években a nemzetközi versenyrendezésre költött, egyes utánpótlásműhelyek helyzetét évtizedekre meg lehetett volna oldani” – áll a közleményben.