Fucsovics sokáig nagyot játszott, de Djokovics fordított, és behúzta a meccset

K EPA20180829006
2018.08.28. 23:58

A legjobb magyar teniszező, a világranglista-41. Fucsovics Márton a világranglista-6. Novak Djokovics ellen játszott a US Open első fordulójában.

6:3, 3:6, 6:4, 6:0 lett a vége, de a harmadik szettben Fucsovics brékelőnyben volt, és a játék képe alapján ráijesztett a végső győzelemre is esélyesnek tartott szerbre.

A mérkőzés alakulását itt olvashatják vissza percről percre>>>

A volt világelső ugyan rögtön az első szett elején brékelni tudta Fucsovicsot, de már ebben a játszmában látszott, hogy megszenved a 34-35 fokos hőséggel, míg Fucsovics nagyon bátran és eltökélten játszott ellene, a nyerőket-ki nem kényszerített hibákat tekintve még jobb is volt a mutatója.

A második játszmában 3:2-nél célt ért Fucsovics kitartása, Djokovics túl sokat hibázott, brékelőnybe került a magyar teniszező. Ráadásul egyre jobban látszott, hogy Djokovicsot megviselte a hőség, még a szett vége előtt be is jöttek megvizsgálni, utána pedig már sapka nélkül állt ki.

Fucsovics tovább tudta vinni a lendületét a harmadik játszma elején is. Ugyan az első adogatójátékában még bréklabdákat hárított Djokovics, és Fucsovicsnak is kellett hárítani a saját szervájánál, de aztán utóbbi került előnybe. A mérkőzés egészét tekintve fontos volt, 3:1-nél Fucsovics nem tudta megint megtörni Djokovicsot, pedig volt újabb bréklabdája. Még megtartotta az előnyét, ezzel 4:2-re vezetett, és lassan egy óriási bravúr lehetősége is felsejlett.

Ám innen nem nyert több játékot a meccsen.

A következő szervagémje nem indult jól, hullámvölgybe került, Djokovics pedig ezzel párhuzamosan feljavult. A szerb visszajött, és egyre stabilabb volt, miközben Fucsovics játékában megszaporodtak a rontások, kettőshibák is rosszkor csúsztak be. Djokovics hatalmas üvöltés és ökölrázás mellett megnyerte a szettet, ami sokáig Fucsovicsnak állt.

Jött a US Openen szokatlan hőség miatt engedélyezett tízperces extra pihenő, amikor le is mehettek a pályáról a játékosok. A negyedik szettet Djokovics már nagyon nyugodtan kezdte, Fucsovicson pedig érződött a kihagyott lehetőség. Hiába hárított derekasan bréklabdákat, megfordítani egyik adogatását sem tudta, Djokovics pedig már nem adott esélyt neki, hamar bedarálta a mérkőzést.

Fucsovics koncentráltan játszott, amikor látta a kínálkozó lehetőséget, de Djokovics a legfontosabb pillanatban tudott visszajönni, és a végén már biztos kézzel húzta be a meccset. Fucsovics viszont az év eleji Australian Openen a Roger Federer elleni negyedik forduló után újabb topjátékos ellen játszott küzdelmes, a további karrierjére nézve is fontos meccset.

Babos Tímea sem tudott átlépni az első akadályon, őt az orosz Kaszatkina búcsúztatta. A 11. helyen kiemelt orosz 6:4, 5:7, 6:4 arányban, nagy csatában verte a legjobb magyart.

Hivatalos honlapja így idézte őt.

„Nem egyszerű mit mondani. Nagy és nehéz meccs volt, fizikailag és érzelmileg is rengeteget vett ki belőlem. Sajnálom, hogy nem sikerült nyerni. Picit sokk-ként élem meg, hogy újra nem sikerült, erről korábban beszéltem is. Újra egy topjátékossal találkoztam és volt esélyem a továbbjutásra. Nagyon szomorú vagyok, hogy nem tudtam nyerni. Nem egyszerű ezt végigcsinálni, itt maradni a párosra. De természetesen motivált vagyok a folytatásra!"

Eredmény, US Open 1. forduló:

Djokovics (6.) - Fucsovics 6:3, 3:6, 6:4, 6:0

Borítókép: Jason Szenes / MTI.